marți, 14 ianuarie 2014

Publicat la 1/14/2014 01:31:00 p.m. de Anonim

Mediaşul în 2014: dezvoltare cu bani puţini


Cu un buget apropiat de cel de anul trecut, Mediaşul îşi propune să-şi continue investiţiile începute, să atragă altele noi, dar şi să rezolve problema infrastructurii rutiere. Într-un an electoral, în care se anunţă bătălii grele la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, oraşul caută stabilitate socială, creşterea economică, continuitatea în cultură şi proiecte ambiţioase în turism. Aşa arată radiografia anului 2014, făcută de primarul Teodor Neamţu.


Autor: Milu OLTEAN

Proiecţia bugetului local pentru 2014 este de 110 milioane de lei, mărimea „puşculiţei“ fiind sensibil egală cu cea de anul trecut. Iar acest fapt nu este tocmai mulţumitor pentru primarul Teodor Neamţu. Într-un interviu acordat Monitorului de Mediaş, acesta a explicat că, din cauza economiei care n-a mers aşa cum a trebuit în 2013, Mediaşul va trebui să se mulţumească şi în 2014 cu aceeaşi sumă rezultată din cota defalcată din impozitul pe venit, respectiv 35 de milioane de lei. Edilul a menţionat că, în ultimii ani, această cotă a crescut constant, fapt care nu s-a mai întâmplat şi anul trecut. 

„Bugetul nu mă mulţumeşte“

În aceste condiţii, bugetul pe 2014 al Mediaşului este unul de stagnare şi nu unul care să permită dezvoltarea. Acest fapt nu înseamnă că vor fi stopate investiţiile aflate în derulare, sau că nu vor fi demarate altele noi. „Bugetul nu mă mulţumeşte, pentru că eu m-aş fi aşteptat la 10-15 la sută pe cota defalcată din impozitul pe venit, mai mult, asta dacă puteam vorbi despre o dezvoltare economică normală. În mod concret, 10 procente ar fi însemnat 3,5 milioane în plus la buget. Din păcate, anul 2013 a fost un an în care am stagnat din punctul de vedere al economiei, iar acest pilon din buget, în loc să înregistreze o creştere anul trecut, a rămas la nivelul din 2012. Drept consecinţă, pentru bugetul din acest an, la acest capitol trebuie să mergem pe suma realizată în 2013, adică 34 de milioane de lei. Practic, vom merge pe un buget sensibil egal cu cel de anul trecut. Chiar şi în aceste condiţii, vom finaliza investiţiile deja începute şi vom demara altele noi, finanţăm activitatea aparatului propriu, învăţământul, sănătatea, proiectele publice şi avem speranţa că acest an va fi unul mai bun decât precedentul“, a mărturisit Neamţu. 


„Toţi aşteptăm creşterea economică“

În plan economic, aşteptările edilului şef al Mediaşului sunt asemeni tuturor românilor şi vizează creşterea economică. Neamţu este de părere că o macrostabilizare economică ar face România mai atractivă pentru investitorii străini, pentru reluarea investiţiilor, dar, din păcate, semnalele venite din partea guvernanţilor nu sunt tocmai încurajatoare, având în vedere că într-un an şi jumătate de guvernare au fost introduse 35 de impozite şi taxe noi. Cel puţin pe plan local, Neamţu are încredere că lucrurile se vor mişca şi priveşte cu încredere o investiţie derulată de un investitor la fosta Aviaţie, acolo unde se vor crea aproximativ 300 de locuri de muncă. Temerile primarului sunt legate de posibile mutări ale societăţilor Romgaz şi Transgaz. „Am văzut că se lucrează insistent la stabilirea unor sedii secundare pentru societăţile din domeniul gazier, iar aceste informaţii nu sunt de natură să mă liniştească. E puţină transparenţă în domeniu, iar mutarea celor două societăţi din Mediaş ar însemna condamnarea oraşului la stagnare şi nu cred că ne-am dori acest lucru“, a avertizat Neamţu.

Stabilitate socială

În contextul în care, de la 1 ianuarie, s-a dat undă verde la munca peste hotare, s-a discutat mult despre un nou val al migraţiei forţei de muncă din România. Primarul Mediaşului este de părere că nu se mai poate vorbi despre aşa ceva în zona noastră, mai ales că există strategii pentru crearea de locuri de muncă şi sprijinirea tinerilor dornici să pornească într-o afacere. „Nu vom mai avea de-a face cu fenomenul întâlnit în urmă cu ceva ani. În momentul de faţă, apele s-au mai liniştit şi, pe măsură ce vom crea locuri de muncă în zonă, oamenii nu vor mai pleca. Avem în derulare şi proiectul JEWEL, pentru sprijinirea tinerilor dornici să intre pe calea antreprenoriatului, încercăm să venim în ajutorul celor care vor să-şi facă un rost aici, în locul în care s-au născut. Din punctul de vedere al politicii sociale, în ultimul an şi jumătate a crescut şi numărul celor care au nevoi sociale. Nu foarte mult. Asta şi pe fondul creşterii şomajului şi pe fondul politicilor sociale guvernamentale, dar suntem optimişti şi sperăm că va fi mai bine“, a comentat edilul.

Regizorul Radu Gabrea,
preşedintele MECEFF
Continuitate în cultură

Calendarul cultural al anului 2014 nu va avea mai puţine evenimente decât anul trecut, ba chiar dimpotrivă. Edilul şef spune că evenimentele culturale care deja au devenit obişnuite pentru medieşeni vor fi organizate şi în continuare, iar altele noi ar putea fi sprijinite. „Deja am programată o întâlnire cu d-l Radu Gabrea pentru a discuta despre ediţia din acest an a MECEFF. Nu vom renunţa, pentru că avem mare încredere în acest eveniment, am pus suflet şi efort pentru a face un eveniment de calitate, iar oamenii s-au obişnuit deja. Şi în acest an vom avea cel puţin tot atâtea evenimente mari ca şi anii trecuţi, iar pe lângă acestea, o serie de evenimente săptămânale sau lunare. Nu renunţăm la nimic, cu speranţa că în 2015 vom reuşi să le dezvoltăm mai mult şi mai bine“, a dat asigurări Teodor Neamţu.

Ambiţii mari la capitolul turism

Mediaşul are planuri serioase şi în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului în zonă, intenţia fiind de constituire în acest an a unui operator regional de turism. „În ultimii doi ani am făcut o serie de demersuri, începând cu înfiinţarea Asociaţiei «Regiunea Târnavelor». N-au fost ani tocmai uşori, a fost nevoie de dialog, de o serie de demersuri, dar n-am abdicat de la această intenţie. Sperăm s-o materializăm în acest an şi să constituim operatorul regional. E vorba de un volum foarte mare de muncă, foarte mult timp alocat întâlnirilor şi discuţiilor cu toţi partenerii implicaţi în proiect, chiar şi de alocarea unor importante resurse financiare“, a dezvăluit primarul.

Provocări în 2014

De departe, cea mai mare provocare pentru 2014, în viziunea primarului Neamţu, este finalizarea lucrărilor la infrastructura rutieră. Asta înseamnă că, la finalul acestui an, cele 39 de străzi finanţate prin împrumutul de la BERD vor fi finalizate, inclusiv străzile din Ighişul Nou. În paralel, vor continua lucrările pe toate tronsoanele din oraş, inclusiv pe DN 14. „Infrastructura va fi o prioritate. Avem proiectul pe BERD, proiectele noastre de investiţii, refacerile vor fi şi ele prioritare, inclusiv refacerile pe DN 14, care va fi reabilitat în trei etape. Practic, vom turna un strat de asfalt şi-l vom face circulabil. Intenţia noastră este să scriem un proiect cu finanţare europeană pentru reabilitarea DN 14, dar asta abia atunci când vor demara lucrările la centura ocolitoare“, detaliază Neamţu.


Dorinţe şi răbdare

Când vine vorba de dorinţe pentru Mediaş în anul 2014, primarul spune că nu i-ar ajunge hârtia pentru a le aşterne pe toate. „În acest început de an vom aproba strategia de dezvoltare a oraşului pentru perioada următoare şi îmi doresc ca din această strategie să avem foarte multe proiecte pe care să le putem finanţa pe bani europeni, poate şi pe fonduri guvernamentale, şi să avem puterea să le finanţăm şi din bugetul propriu. Sunt multe dorinţe legate de Mediaş… am putea vorbi o săptămână. Pentru 2014, medieşenilor le doresc toate cele bune. Marea majoritate a medieşenilor au avut răbdare şi înţelegere cu proiectul de apă-canal, chiar dacă au avut de suferit. Am suferit cu toţii, acum avem o apă bună şi suntem cu toţii bucuroşi de acest fapt. Cu răbdare le facem pe toate. Cu răbdare facem şi drumurile, cu răbdare construim tot“, a conchis el.

An politic agitat

În plan politic, Teodor Neamţu crede că am intrat într-un an extrem de agitat. „Cred că 2014 va fi unul extrem de agitat prin prisma politicului. A început agitat, cu o serie de frământări în USL, cu justiţia care-şi face treaba. Vorbim deja de alegeri europarlamentare, dar niciun partid n-a scos vreo listă. Probabil se merge spre o dezbatere falsă, iar noi încă nu avem o cultură europeană. Cred că europarlamentarele vor fi o bătălie politică majoră, iar acestă bătălie va influenţa formidabil alegerile pentru preşedinte, în sensul că aceste alegeri sunt un start bun şi pentru alegerile prezidenţiale pentru partidele politice“, a apreciat Neamţu, care conduce organizaţia municipală PDL Mediaş şi a fost ales, de curând, şi prim-vicepreşedinte al filialei PDL Sibiu.
    Trimite prin e-mail