miercuri, 22 ianuarie 2014

Publicat la 1/22/2014 02:57:00 p.m. de Anonim

Lansare de carte: Daniel Dăian, „Jumătatea dumnezeului femeie“

Cel mai recent volum de poezie semnat de deveanul Daniel Dăian, „Jumătatea dumnezeului femeie“, apărut la Editura „Vremea“ în 2013, va fi lansat la Galeria Cirus din Mediaş.


Autor: Aurelian LUNGU

„Daniel Dăian are tensiunea lirică a unui star rock care vede că în timpurile noastre oamenii fac tot mai mult război interior şi tot mai puţină pace sufletească. Poezia lui are autenticitatea unui vis hard-rock, în care Celălalt este şi înger, şi, mai ales, demon. Noua sa carte este, astfel, un exerciţiu de virtuozitate a căutării de sine, chiar dacă această căutare trece, de cele mai multe ori, prin infern pentru a găsi o altfel de existenţă“, notează Dan Mircea Cipariu, președintele secției de poezie a Uniunii Scriitorilor - București, cel care va face şi prezentarea volumului. Evenimentul va fi organizat de Dorina Cioplea pe 31 ianuarie, de la ora 17.00, la Galeria Cirus din str. Petofi Șandor nr. 9 îl va avea ca amfitrion pe Vasile Popescu.

„Asediu asupra bunelor moravuri“

În finalul evenimentului, autorul va susține o lectură publică. „Poezia mea este ca un asediu asupra bunelor moravuri. Un protest, dacă vrei. Sau o crimă oribilă. Nu pot esențializa trăsăturile ei la ceva timp după abandonul nevoit într-un imaculat format A4. Nici nu vreau. Nu vreau să știu dacă sunt o urcare sau o coborâre abruptă. Ceea ce știu este că realitatea mea cea mai mare, în afara cuvântului nebunie, este poezia. Sunt undeva la mijlocul distanței dintre realitatea propriu-zisă şi marginea tuturor lucrurilor. Nu cred în cazuistică, cum nu cred într-o singură jumătate a tuturor oamenilor“, mărturisea Daniel Dăian, în dialog cu Dorina Cioplea pentru AgențiadeCarte.ro. „Jumătatea dumnezeului femeie“ a apărut în urmă cu doar câteva luni și a avut prima lansare în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2013, la standul Editurii Vremea.

Poezie, proză şi teatru

Daniel Dăian s-a născut pe 29 noiembrie 1978, la Deva. Scriitorul are deja o serie de apariții literare într-un timp foarte scurt, începând să publice în volum din 2011. Cărţile publicate până acum sunt: „Arbori de cristal“ (Ed. Rovimed Publishers, Bacău, 2011, poezie), „Reflexii din Temniţa Îngerilor“ (Ed. Nelinişti Metafizice, Constanţa, 2011, proză), „Ţipătul rotund“ (Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2012, poezie); „Ultimul Dumnezeu“ (Ed. Rovimed Publishers, Bacău, 2013, teatru); „Jurnalul celor patruzeci şi patru de minute de când sunt viu“ (Ed. Rovimed Publishers, Bacău, 2013, poezie), „Jumătatea dumnezeului femeie“ (Ed. Vremea, București, 2013, poezie). De-a lungul timpului, a apărut cu grupaje de poezie în reviste literară precum „Semne“, „Cafeneaua literară“ sau „Discobolul“.
    Trimite prin e-mail