sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Publicat la 1/18/2014 01:42:00 p.m. de Anonim

„Galbeni“ pentru cetatea Mediaşului! Lucrările de reabilitare vor demara la jumătatea anului

Turnurile şi zidurile cetăţii Mediaşului vor fi restaurate cu bani europeni. Vizita finală în cadrul proiectului a reprezentanţilor Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie. Ulterior se va semna contractul de finanţare, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro. Lucrările sunt programate să dureze 24 de luni de la desemnarea antreprenorului.


Autor: Alex PÎNTEA

Cetatea Mediaşului se va schimba la faţă. Anul acesta vor demara lucrările de reabilitare a turnurilor şi zidurilor medievale. În luna mai 2012, cererea de finanţare a proiectului a fost acceptată de ADR Centru. Într-o primă fază a fost verificată conformitatea proiectului tehnic, iar ulterior s-a trecut la evaluarea tehnică şi financiară simplificată a cererii de finanţare. Anul acesta vor demara lucrările propriu-zise, finanţate cu bani europeni.

Se semnează contractul

Peste câteva zile, reprezentanţii ADR vor veni la Mediaş pentru inspecţia finală în cadrul acestui proiect. Apoi se va semna contractul de finanţare, iar Primăria Mediaş va trebui să asigure partea sa de cofinanţare. „Este un proiect care până la urmă se va realiza. Pe 28 ianuarie avem vizita finală, se face inspecţia finală a obiectivului de investiţii. Vom purta o discuţie cu comisia care va veni, să vedem, poate mai acceptă unele dintre cheltuielile despre care au spus că sunt neeligibile. În final, în urma acestei vizite, se va semna şi contractual de finanţare. Ulterior va trebui să venim şi noi cu suma de cofinanţare şi prefinanţare, pentru că aşa se lucrează cu fonduri europene: întâi construim din banii noştri, după care se decontează. Ca şi lucrări în sine, nu cred că vor începe mai devreme de luna august-septembrie“, a detaliat primarul Teodor Neamţu.

Lucrări complexe

Lucrările de reabilitare sunt programate să dureze 24 luni. Pentru toate tronsoanele urmează să se execute lucrări de amenajare a aleilor, iluminatul arhitectural, dar şi dotarea cu mobilier urban. Practic, prin acest proiect se propun soluţii de conservare, restaurare, reabilitare şi punere în valoare, în vederea valorificării potenţialului turistic. 

Zonă protejată

Municipiul Mediaş, atestat documentar din anul 1267, se remarcă ca unul din principalele aşezări urbane din Transilvania, care a păstrat o bună parte din fondul construit medieval. Valoarea acestui patrimoniu este evidenţiată prin cele 54 de nominalizări pe lista monumentelor istorice, aşezate pe o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare. Zona protejată a municipiului este formată din centrul vechi intramuros şi centrul vechi extramuros. Ca reper, între cele două delimitări stă zidul de fortificaţie medievală, construit în secolele XV - XVII. Traseul zidului s-a păstrat în proporţie de circa 75%, având o lungime de aproximativ 1.850 de metri. Se păstrează, totodată, şi două turnuri de poartă, cel dinspre nord - Turnul Porţii Uliţei Pietruite şi cel dinspre sud - Turnul Forkesch.
    Trimite prin e-mail