duminică, 19 ianuarie 2014

Publicat la 1/19/2014 01:27:00 p.m. de Anonim

Expoziţii pe trei continente. Medieşeanul Raul Oprea, invitat la evenimente artistice din Thailanda până în Canada


Medieşeanul Raul Oprea, cunoscut în lumea artistică sub pseudonimul „Saddo“, a avut un an 2013 bogat în prezenţe pe simezele din străinătate.


Autor: Mircea HODÂRNĂU

Momentan, Saddo locuieşte în capitala Portugaliei, Lisabona. Anul trecut, împreună cu prietena lui, Aitch, a avut o serie de expoziţii bine primite de public, sub genericul „The Garden of Good & Evil“ („Grădina Binelui şi Răului“). Pentru cititorii Monitorului de Mediaş, fostul membru al grupului „Tam Tam“ a împărtăşit câteva amintiri şi experienţe legate de proiectele sale recente. 


Primăvară thailandeză   

În februarie 2013, Oprea a fost invitat să participe la BUKRUK, un festival de artă stradală în Bangkok, Thailanda. „Am reuşit să ajung acolo cu sprijinul Ambasadei României în Thailanda, care a susţinut cheltuielile de transport şi cazare. Proiectul este primul mare festival de street art din Thailanda, o colaborare între artişti europeni şi artişti thailandezi, și a fost susținut de diferite ambasade ale ţărilor participante, printre care şi Ambasada României, dar şi de către Uniunea Europeană“, povesteşte medieşeanul. Festivalul a durat o lună şi a cuprins picturi murale realizate pe 1.000 de metri pătraţi de pereţi exteriori, o expoziţie într-un spaţiu de 400 de metri pătraţi în cadrul Bangkok Art and Culture Center (BACC), dar şi petreceri în aer liber sau hip-hop battle.

Expoziţii în tandem
  
Următorul proiect a fost o serie de expoziţii sub numele „The Garden of Good & Evil“, pe care Saddo le-a realizat împreună cu prietena lui, Aitch. Primul eveniment a fost o expoziţie vernisată de Aitch în Viana do Castelo (Portugalia). Apoi, Saddo şi Aitch au expus împreună la galeria La Petite Mort în Ottawa (Canada), (((Parentheses))) în Halifax (Canada) şi Atelier Olschinsky, Viena. „Pentru a ajunge în Canada şi a fi prezenţi la vernisaje, cu aproximativ o jumătate de an înainte, eu şi Aitch am făcut o serie limitată de serigrafii pe care le-am lansat şi vândut online pentru a strânge fondurile necesare călătoriei. De-a lungul a cinci-şase ani de când ne-am cunoscut, eu şi Aitch am colaborat adesea, am făcut lucrări împreună, expoziţii, murale etc. Cea mai importantă a fost expoziţia «The Golden Hours» de la Galeria Calina din Timişoara în 2012“, a explicat Raul Oprea.

Un Paradis pierdut

Pentru seria de expoziţii „The Garden of Good & Evil“, Raul şi prietena lui au creat ilustraţii, picturi pe pânză şi pe lemn, toate inspirate şi influenţate de mituri şi legende, de pasiunea lor comună pentru plante şi scene luxuriante, pentru animale fantastice. „Conceptul expoziţiei este intenţionat ambiguu, această Grădină a Binelui şi a Răului putând fi văzută ca un spaţiu fantastic, mitic, ca şi un Paradis pierdut sau ca şi o alegorie a lumii în toată varietatea sa de forme şi contradicții. Prima expoziție din serie a fost la galeria La Petite Mort, în Ottawa. De acolo am plecat în Halifax pentru următoarea expoziție şi pentru o serie de picturi murale. În Halifax, Dave Hayden și Kevin Smith, proprietarii galeriei, au obținut aprobări și sponsorizări de la administrația locală pentru câteva picturi murale. Una dintre ele, pe una dintre ușile unui ziar local, e o colaborare Aitch & Saddo, și cealaltă, o pictură murală de dimensiuni mari, e o colaborare cu prietenul nostru, artistul canadian Other alias Troy Lovegates“, povesteşte artistul medieşean.

  
Toamnă la Viena

În septembrie, cei doi au fost invitaţi să strângă imagini ale tuturor lucrărilor pe care le-au creat pe parcursul anului 2013 şi să le expună ca şi art-printuri în colaborare cu Atelier Olschinsky în Viena. „Cu această ocazie am colaborat şi cu Hotel am Brillantengrund pentru o serie de printuri pe tapet pentru camerele hotelului. Un alt proiect frumos la care am participat în 2013 a fost Burn Yard, un eveniment organizat de Burn, care a avut loc în niște clădiri părăsite din Budapesta și a întrunit sesiuni de street art, graffiti, skateboarding, party-uri etc. Eu şi Aitch am fost invitaţi să pictăm un perete de mari dimensiuni în interiorul clădirii în care a avut loc evenimentul, alături de alţi artişti din România, Ungaria, Franţa, Rusia, Marea Britanie şi alte ţări“, arată Raul.


Proiect în Bucureşti

Ultimele murale pe care le-a pictat înainte de a se muta din Bucureşti în Lisabona au fost în cadrul proiectului „Lente Subiectiv“, la Cafe Lente în Bucureşti. „Cei de la Cafe Lente au invitat o serie de artişti să picteze fragmente din unul din pereții terasei lor, fiecare artist timp de trei zile, în care oamenii puteau să vină să asiste la procesul de creare a unei picturi murale, să comande mâncarea aleasă de artişti şi să asculte muzica preferată a artiştilor“, conchide Raul.

    Trimite prin e-mail