sâmbătă, 28 decembrie 2013

Publicat la 12/28/2013 10:59:00 a.m. de Redacţie

Românii, interesaţi de reciclarea deşeurilor

În ultimii doi ani, numărul românilor care declară că separă deşeurile a crescut cu 24 de procente.


Autor: Aurelian LUNGU

În prezent, aproximativ 90% dintre românii de peste 18 ani au auzit de colectarea separată a deşeurilor de ambalaje în scopul reciclării, în creştere cu peste 10% faţă de anul 2011, arată rezultatele unui sondaj IMAS realizat în perioada 16-25 septembrie, la solicitarea Eco-Rom Ambalaje. 

Informarea dă roade

Dacă acum doi ani aproximativ jumătate dintre respondenţi afirmau că beneficiază de posibilitatea de a depune separat deşeurile în propria localitate, procentul a crescut până la 64%. „Putem spune că, treptat, trecem într-o etapă superioară de conştientizare a importanţei sistemului: românii nu doar au auzit despre acest serviciu, ci ştiu ce înseamnă şi din ce în ce mai mulţi îl practică drept un obicei cotidian. Iar generaţia tânără are un rol important în acest proces: 62% dintre persoanele care au copii declară că, în cadrul şcolii, aceştia au fost informaţi cu privire la separarea şi reciclarea deşeurilor de ambalaje“, a comentat Sorin Cristian Popescu, director general al Eco-Rom Ambalaje. Şi numărul celor care au început să separe deşeurile este în creştere: în 2013, aproximativ 60% dintre cei care au acces la sistem declară că depun separat deşeurile în gospodăria în care locuiesc, cu 24 de procente mai mult  decât în 2011. Cei mai mulţi declară că separă ambalaje de tip PET, urmate de cele de hârtie-carton. 

La extreme

În ceea ce priveşte gradul de satisfacţie, 36% dintre românii care au acces la sistem sunt mulţumiţi de serviciul de colectare separată din localitatea lor, cel mai ridicat nivel de satisfacție înregistrându-se în Transilvania – 46%. Primele trei lucruri care îi determină pe români să colecteze separat deşeurile sunt: prezenţa containerelor în apropierea locuinței (31%), campaniile de informare şi educare din media (24%) şi exemplul altor persoane (18%). În categoria celor care nu colectează separat se încadrează tinerii, persoanele cu venituri scăzute, persoanele cu nivel minim de educaţie, în special din Muntenia.

    Trimite prin e-mail