luni, 25 noiembrie 2013

Publicat la 11/25/2013 04:36:00 p.m. de Anonim

Teodora Popa şi Antonio Emil Deliman sunt cei mai buni tineri şahişti din Mediaş


La o primă vedere, şahul este un joc simplu. Piese albe şi negre aşezate pe o tablă cu 64 de pătrăţele albe şi negre, doi adversari faţă în faţă. Pentru cei care îi studiază tainele, însă, şahul ascunde nenumărate combinaţii, desfăşurări de forţe, strategie, ingeniozitate şi creativitate.


Autor: Milu OLTEAN

Practic, jocul devine o felie de viaţă transpusă în careul magic format din pătrăţelele albe şi negre. În acelaşi timp, şahul este şi o lecţie de viaţă prin el însuşi, având în vedere că e nevoie de timp, studiu şi disciplină pentru a-i descifra tainele. La cea de-a doua ediţie a Turneului Municipal de Şah desfăşurat zilele trecute, doi dintre performeri au fost Teodora Popa şi Antonio Emil Deliman, cei mai talentaţi tineri şahişti din Mediaş, care de altfel au şi câştigat locul I la categoria seniori.

Teodora POPA | jucător şah:     „Cred că sunt un jucător precaut, în sensul că îmi iau toate măsurile de siguranţă, îmi place să-mi apăr bine piesele şi să atac atunci când simt că e momentul. N-aş putea spune câte ore joc pe zi sau într-o săptămână, joc şah de plăcere, dar şi în aceste condiţii îmi rezerv patru ore pe săptămână pentru antrenament şi studiu.“

Şahul, ca mod de viaţă

Teodora Popa are 15 ani şi este elevă în clasa a VIII-a la Gimnaziul „Cireşarii“. Teodora a început să joace şah de cinci ani de zile, iar primii paşi pe tărâmul sportului minţii i-a făcut la clubul Tera Şah Mediaş, sub îndrumarea antrenorului Emil Deliman. Chiar dacă începutul i s-a părut greu, fata a muncit mult, a studiat şi s-a antrenat şi a devenit o jucătoare redutabilă. La vârsta la care multe fete sunt preocupate mai mult de Internet sau de joacă, Teodora Popa spune că şahul este o relaxare şi un mod de a învăţa să se descurce în viaţă. „Am ales şahul pentru că îmi dezvoltă mintea, mă învaţă cum să mă descurc în viaţă şi cum să iau deciziile în mod corect. La început mi s-a părut greu, eram uşor de învins, dar acum lucrurile s-au schimbat“, ne-a spus medieşeanca. Când e vorba de priorităţi, pe primul loc se află şcoala, apoi şahul şi după aceea recreerea. „Pentru mine, şahul e o lume paralelă, deciziile pe care le iau pe tabla de şah se reflectă şi în viaţă, vreau să spun că dacă am o problemă o întorc pe toate părţile, ca pe tabla de şah, pentru a căuta cea mai bună soluţie“, mărturiseşte Teodora.

Plăcere şi pasiune

Tânăra nu se gândeşte la o carieră profesionistă în şah, ci joacă din plăcere şi pasiune. Cu toate acestea, are în palmares participarea la numeroase concursuri naţionale, iar cel mai bun rezultat al ei este locul I la Open Şah Petroşani, categoria senioare, obţinut în luna august a acestui an. Chiar dacă modelul Teodorei în şah este norvegianul Magnus Carlsen, pe care a avut ocazia să-l vadă jucând la Turneul Regilor de la Mediaş, tânăra spune că se gândeşte mai mult la admiterea la liceu, decât la şah. „Am început destul de târziu şi nu m-a atras în mod deosebit performanţa, cât disciplina pe care ţi-o dă acest sport. Am coeficientul ELO 1507, e puţin, aş fi putut avea unul mai mare dacă aş fi participat la mai multe concursuri. Pentru mine urmează admiterea la liceu şi cred că voi alege liceul «Axente Sever», profilul mate-fizică. Mai departe nu ştiu ce va urma, nu m-am gândit încă ce voi face după liceu, cert e că nu voi renunţa niciodată la şah“, explică ea. În concursul recent încheiat de la Mediaş, Teodora a câştigat patru meciuri, a făcut o remiză şi a pierdut două meciuri, la final clasându-se pe primul loc la senioare - feminin.

Şah de la grădiniţă

Antonio Emil Deliman are 18 ani şi este elev în clasa a XII-a la mate-info la Şcoala Naţională de Gaz. A început să joace şah încă de la cinci ani, primele mutări pe tabla de şah făcându-le sub îndrumarea antrenorului Miron Moldovan. Ulterior, s-a antrenat cu marii maeştri internaţionali Daniel şi Corina Moldovan, iar mai apoi a fost antrenat de tatăl său, Emil Deliman, în cadrul clubului Tera Şah Mediaş. Antonio mărturiseşte cu sinceritate că pentru el, dincolo de plăcerea jocului, şahul a reprezentat întotdeauna o poartă deschisă spre lume. „Jocul în sine mi-a plăcut, dar am perceput şahul ca pe o modalitate de a-ţi face noi prieteni, de a vedea alte locuri, practic am înţeles şahul ca pe o poartă deschisă“, explică medieşeanul. De la şapte ani, Antonio a participat la concursuri naţionale şi a bifat o serie de rezultate bune în semifinale şi finale. La 12 ani, a obţinut cel mai bun rezultat al său: titlul de vicecampion naţional la juniori, la Amara. „După acel rezultat am intrat în concursurile de seniori. Mi-a fost greu la început, am simţit şocul altei categorii, dar după ce m-am acomodat am început să adun rezultate bune“, spune Antonio.

Ţinta: maestru internaţional

Antonio este un jucător obişnuit al concursurilor naţionale, având în vedere că încă de la 9 ani a prins lotul naţional de juniori, iar doi ani la rând s-a antrenat la centrul de excelenţă de la Mediaş alături de cei mai valoroşi tineri şahişti din Transilvania. Tânărul are coeficientul 1897 ELO, dar ţinteşte mult mai sus. „Sigur pot mai mult, dar pentru asta e nevoie de turnee şi concursuri, am nevoie să joc cât mai mult. Chiar dacă anul acesta am jucat mai puţin, pentru că mă aşteaptă bacalaureatul şi admiterea la facultate, ţinta mea rămâne obţinerea titlului de maestru internaţional al şahului. Vreau să merg la ASE în Bucureşti, la Management, iar mutarea acolo poate să mă aducă mai aproape de concursuri şi competiţii la care să joc şi să strâng punctele necesare. Îmi doresc să merg la Management deoarece cred că mi se potriveşte, şahul te învaţă şi să iei decizii, dar şi să manageriezi tabla de joc“, ne-a spus Deliman. În turneul de la Mediaş, Antonio a câştigat şase partide şi a făcut o remiză, clasându-se pe primul loc la seniori. „Îmi doresc să continui ca jucător, iar pe viitor aş putea merge pe urmele tatălui meu şi să antrenez. Cred că mi-ar place să mă implic şi în munca de organizare, să organizez turnee. Vom vedea ce rezervă viitorul“, a conchis Deliman. 

Antonio DELIMAN | jucător şah:   „Am oscilat între management şi psihologie. Îmi place să analizez comportamentul, ca şahist te ajută acest lucru. Cel mai important e oricum să munceşti şi să te pregăteşti, uneori în vacanţă am jucat şah şi câte 8 ore pe zi.“



Câştigători Turneul Municipal de Şah, ediţia a II-a

Grupa A clasele I-IV(ciclul primar)
  • Masculin: 1. Anghel Daniel, 2. Kalman Horaţiu, 3. Muntean Ştefan
  • Feminin:  1. Armean Andreea

Cel mai mic participant:  Catalan Ştefania (5 ani)

Grupa  B clasele V –VIII (Gimnaziu)
  • Masculin: 1. Cordon Justin,  2. Trif  Denis, 3. Anghel Matei
  • Feminin:  1. Paraschiv Noela, 2. Suciu Timeea 

Grupa C Liceu + Seniori + Veterani 
  • Liceu: 1. Deliman Antonio Emil, 2. Stoia Denis Lucian, 3. Chivoiu Emanuel 
  • Seniori: 1. Grosaru  Gabriel, 2. Gaşpar Iosif , 3. Moldovan Ovidiu
  • Feminin: 1. Popa Teodora 

Cel mai mic participant la seniori: Istrate Darius Marian (8 ani)


    Trimite prin e-mail