luni, 11 noiembrie 2013

Publicat la 11/11/2013 02:32:00 p.m. de Anonim

Spirometrii gratuite în luna noiembrie la Mediaş. "Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?"

Aproximativ un milion de români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), o boală a plămânilor despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, depăşind în următorii ani diabetul zaharat. Severitatea bolii şi a consecinţelor ei este adesea ignorată. Până pe 30 noiembrie, medieşenii se pot programa pentru o testare gratuită la dr. Ioan Câmpean.

Doar o mică parte dintre românii bolnavi ştiu că au BPOC, ajung la medic, fac analize şi primesc tratamentul adecvat. Pentru toţi cei interesaţi să îşi testeze sănătatea plămânilor în luna noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, nu mai puţin de 64 de medici, din peste 30 de oraşe, oferă spirometrii gratuite. Această analiză reprezintă investigaţia cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu şi rapid (seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor), iar rezultatele se dau pe loc. Campania pentru depistarea BPOC se desfăşoară între 4 şi 30 noiembrie, în numeroase clinici şi spitale de stat. În Mediaş, testările au loc la centrul din str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 13. 

Poluarea din propria curte, cauză posibilă a bolii

Nu doar fumătorii trebuie să fie îngrijoraţi că ar putea dobândi această boală de plămâni. În mod surprinzător, poluarea din propria gospodărie poate fi o cauză a periculoasei boli de plămâni. "La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticaţi cu BPOC fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)", explică prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Inclusiv peleţii din bălegar, folosiţi în multe zone pentru încălzirea locuinţelor, pot creşte riscul de BPOC.

Programare telefonică

Testările organizate cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC vor avea loc în 32 de oraşe din 24 de judeţe (Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Timiş, Vâlcea, Vrancea) şi Bucureşti. Lista completă a medicilor şi clinicilor unde se pot face investigaţiile gratuite poate fi găsită pe www.desprebpoc.ro.
La Mediaş, testările sunt efectuate de dr. Ioan Câmpean, de la Dispensarul TBC Mediaş (telefon 0269/842.550, interior 133). "Înainte de a merge la unul din centrele de testare, sunaţi pentru a efectua o programare. În cazul în care nu vă veţi programa telefonic, medicul nu va putea efectua testarea gratuit", au precizat organizatorii.

Semnal de alarmă

BPOC afectează grav persoanele cu vârste între 40 si 65 de ani, când productivitatea lor ar trebui să atingă potenţialul maxim. 
Un studiu reprezentantiv pentru România, făcut în 2012, de TOTEM pentru Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, pe aproape 10.000 de români, arată că mulţi dintre bolnavi nu îşi dau seama de severitatea bolii lor, accesul lor la specialişti şi analize precum spirometria fiind extrem de redus. Acelaşi studiu arată că bărbaţii sunt mult mai afectaţi de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeaşi măsură bogaţii şi săracii. 
Semnele care ar trebui să îngrijoreze sunt tusea cronică, producţia cronică de spută (flegmă sau spută mucoasă) în majoritatea zilelor şi dispnee (senzaţia de lipsă bruscă de aer).

    Trimite prin e-mail