sâmbătă, 26 octombrie 2013

Publicat la 10/26/2013 06:04:00 p.m. de Redacţie

Scapă de durerile de spate!

Doi oameni din trei se plâng de dureri de spate. Dacă te numeri printre ei, a venit momentul să scapi de chin, aplicând câteva metode simple.

Poziţia incorectă pe care o ai de-a lungul anilor poate avea urmări asupra aspectului tău exterior, dar ea generează şi probleme grave de sănătate, între care durerile de spate. O postură incorectă favorizează apariţia dificultăţilor de respiraţie, proasta circulaţie a sângelui şi întinderi ale articulaţiilor. Poziţia incorectă a spatelui poate afecta sistemul digestiv, cauzând stări de epuizare sau chiar deprimare. Cei mai mulţi dintre noi (circa 90%) avem o poziţie incorectă. Atunci când stai în picioare sau aşezat, menţine poziţia firească a spatelui, care este uşor curbată, în formă de S. Coloana vertebrală are mai multă forţă în această poziţie. Supraveghează în permanenţă poziţia spatelui. Evită să stai prea des picior peste picior, această poziţie îţi răsuceşte bazinul şi tensionează o parte a spatelui. Nu sta mult timp într-o poziţie incomodă, care e cauza durerilor de spate. 
Multe persoane consideră că saltelele ortopedice ne pot ajuta să avem o poziţie corectă în timpul somnului, dar trebuie să afli dacă acest lucru e valabil şi pentru tine. Un pat prea tare poate fi extrem de incomod pentru coloana vertebrală, iar unul prea moale nu asigură suportul necesar în timpul somnului.
De asemenea, sedentarismul poate fi cauza unor probleme legate de coloana vertebrală. Medicii ortopezi nu mai recomandă odihna la pat celor care acuză dureri de spate, ci cât mai multă mişcare, pentru prevenirea durerilor musculare şi păstrarea unui spate suplu. 
Un alt sfat pentru a nu suferi de dureri de spate este să ridici cu grijă. Greutatea obiectului are foarte puţin de-a face cu durerea de spate. Durerile sunt provocate, de fapt, de poziţia corpului tău în timpul efortului. Ţine spatele drept, îndoaie genunchii pe măsură ce cobori, fără să te apleci. Îndreaptă picioarele când te ridici, cu privirea mereu înainte. Ţine obiectul pe care l-ai ridicat cât mai aproape de tine, ca să diminuezi încordarea din coloana vertebrală. Evită să te apleci în faţă ţinând picioarele drepte, pentru că partea inferioară a spatelui se va curba spre exterior, lucru riscant pentru coloană. Tensionarea excesivă a regiunii lombare poate duce la apariţia herniei de disc. 
Încearcă să ţii spatele cât mai drept atunci când munceşti la birou, acasă sau în grădină. Când eşti la calculator, nu apleca prea mult capul înainte. În timp, această poziţie va slăbi muşchii de la baza gâtului şi partea inferioară a spatelui. Spatele tău trebuie să fie lipit de spătarul scaunului, iar ecranul computerului să se afle la nivelul privirii tale. După fiecare oră de muncă, ia o pauză de cinci minute. Ridică-te, îndreaptă-ţi spatele şi întinde braţele, roteşte uşor capul dintr-o parte în alta. Când lucrezi la calculator, controlează-ţi postura: spatele să fie drept, muşchii gâtului şi ai umerilor, relaxaţi; la fel şi degetele şi încheieturile mâinilor. 
Nu sprijini receptorul telefonului între umăr şi ureche în timpul unei convorbiri, chiar dacă ai mâinile ocupate. O alternativă ar fi să apeşi pe butonul speaker-ului. În grădină, foloseşte mai degrabă lopata decât sapa. Şira spinării va fi mai puţin tensionată. Evită să stai prea mult timp aplecat. Încearcă să ţii spatele drept şi să aduci activitatea pe care o faci la nivelul braţelor, nu invers. (D. V.)
    Trimite prin e-mail