marți, 8 octombrie 2013

Publicat la 10/08/2013 02:43:00 p.m. de Anonim

Reorganizarea ambulanţei, misiune imposibilă?

Proiectul de hotarâre privind reorganizarea serviciilor de ambulanţă, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, naşte multe semne de întrebare la Sibiu.


Autor: Mădălina MOCANU

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Sibiu, Ovidiu Luca, nu crede că un astfel de sistem ar putea funcţiona de la distanţă. 40 de servicii judeţene de ambulanţă ar urma să fie reorganizate în şapte servicii regionale, după cum urmează: Nord-Vest, Centru, Vest, Sud-Vest, Sud, Sud-Est şi Nord-Est, la care se adaugă Bucureşti-Ilfov. În aceea ce priveşte SAJ Sibiu, acesta ar urma să fie desfiinţat, alături de cele din Alba, Braşov, Covasna şi Harghita, pentru a fi incluse în serviciul regional Centru, cu sediul în Târgu Mureş. „Va dispărea personalitatea juridică şi vom fi subordonaţi regiunii Mureş. Cum se va întâmpla nu se ştie, zarurile sunt aruncate. Din păcate, data trecută când a apărut ideea, noi am avut o întâlnire şi am avut nişte propuneri. În primă fază s-a spus că e OK, dar acum a apărut acest proiect de hotărâre exact ca şi în forma iniţială, fără să se ţină cont de absolut nici o propunere a noastră“, acuză Luca.

Schema personalului, încă neclară

Totodată, proiectul prevede ca personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar să fie preluat în totalitate. Pentru personalul administrativ, tehnic şi economic, preluarea se va face cu respectarea normativului de personal în vigoare. „La noi nu îmi fac probleme de reducere de personalul, că noi avem câte un singur om pe fiecare compartiment. Dacă se desfiinţează compartimentele, am fi nevoiţi să dăm oameni afară. Dar nici asta nu cred să se întâmple. De exemplu, pe partea de contabilitate tot trebuie să rămână un om, că ai nevoie de o factură şi cineva trebuie să o facă. Apoi, pe partea de statistică la fel, cineva trebuie să centralizeze datele şi să le trimită la Mureş“, a exemplificat Luca. Un lucru rămâne cert: este foarte greu să conduci de la distanţă un serviciu de medicină de urgenţă. „Este pentru mine foarte greu să conduc Mediaşul sau Agnita, deci vă daţi seama - când ai baza la Mureş şi ai 40-50 de substaţii în cele şase judeţe va fi infernal. Eu nu văd cum s-ar putea desfăşura activitatea“, a conchis medicul sibian.

    Trimite prin e-mail