sâmbătă, 5 octombrie 2013

Publicat la 10/05/2013 07:56:00 a.m. de Redacţie

Recensământul merelor, cu bani elveţieni

Pentru prima oară în judeţul Sibiu, două ONG-uri vor inventaria livezile cu meri din soiuri vechi, tradiţionale, care produc cele mai sănătoase fructe.


Autor: Aurelian LUNGU

Elveţienii au pus la dispoziţia a două fundaţii din judeţul Sibiu nu mai puţin de 300.000 de franci. Majoritatea merg la Fundaţia „Mihai Eminescu Trust“ care va inventaria pomii fructiferi cei mai vechi din judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov. Alţi 50.000 de franci elveţieni au fost daţi Fundaţiei TraiVerde, care se ocupă de găsirea merilor cei mai buni din două sate din Mărginimea Sibiului. „Este vorba despre un proiect cu finanțare elveţiană care se derulează în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2014, în zona localităţilor Fântânele şi Sibiel. Aici sunt livezi particulare. În zona respectivă sunt merii şi perii de o sută de ani, deci sunt soiurile cele mai vechi. Avem acolo o valoare genetică foarte valoroasă“, a explicat Dumitru Ungureanu, președintele Federației TraiVerde, pentru Agerpres.

Pe urmele lui Lebu

Potrivit acestuia, în cazul fructelor, fructele din merii tradiţionali sunt mai rezistente la schimbările climatice. În cele două sate din Mărginime, unde majoritatea locuitorilor trăiesc din oierit şi agroturism, merele reprezintă o bogăţie uitată. Recensământul se va face în cazul a 70 de proprietari de livezi. Studiul finanţat de elveţieni înseamnă şi învăţarea a 400 de proprietari de pensiuni din zonă cum să altoiască corect merii şi să preţuiască merele din livezi, pe care majoritatea le pun în butoaie, la macerat, pentru ţuică şi rachiu. Cu banii elveţienilor, după un secol, mai mulţi cercetători încearcă să găsească cei mai valoroşi meri, plantaţi în jurul anului 1860 de preotul Alexandru Lebu, primul sibian din Mărginimea Sibiului stabilit în municipiul Sibiu şi primul pomicultor din Sibiel și Fântânele. Acesta a urmărit să-i înveţe pe ciobanii din Sibiel să trăiască şi din altceva decât din oierit.

Sub patronaj înalt

În timp ce în Mărginimea Sibiului se încearcă refacerea soiurilor vechi, la Mălâncrav, fundaţia prinţului Charles pregăteşte prima pepinieră de pomi fructiferi tradiţionali, chiar în livada cu meri din sat, aparţinând tot acestei fundaţii. „Cel mai sănătos măr este cel din grădină. Pe mărul industrial se fac tot felul de stropiri", a subliniat doctorul Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, citat de Agerpres.
    Trimite prin e-mail