vineri, 18 octombrie 2013

Publicat la 10/18/2013 04:34:00 p.m. de Redacţie

Niță: "Am aprobat un preț de 24-32 lei pe acțiune pentru oferta Romgaz, apropiat de cotația Petrom"

Intervalul de preţ din oferta publică de listare a Romgaz este 24-32 de lei pe acţiune, a anunţat astăzi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, la finalul şedinţei extraordinare de Guvern.


"Am aprobat în Guvern hotărârea privind oferta publică a Romgaz. Este vorba despre 57,813 milioane de acțiuni, adică 15% din capitalul social, iar intervalul de preţ este 24-32 lei pe acţiune. Este o cotaţie stabilită după un raport de marketing al consorţiului de consultanţi şi este o cotaţie apropiată de cea a Petrom", a spus Niţă, citat de Agerpres. Oferta publică se va derula în perioada 21-31 octombrie 2013. 
Romgaz a anunţat în urmă cu o săptămână intenţia de a lansa o ofertă publică iniţială de acţiuni existente şi de Certificate Globale de Depozit (GDR) având la bază acţiuni. Acţiunile urmează să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti, iar certificatele de depozit, la Bursa de la Londra. "Elementul de noutate este listarea la Londra. Este prima societate românească listată la Londra, sperăm ca şi alte societăţi româneşti să fie listate la Londra", a mai afirmat Niţă. Ministrul a refuzat să precizeze ce sumă doreşte să obţină din această listare: "Nu vreau să dau o cifră, ci vreau să obţinem cât mai mult". 

"Este o companie profitabilă, de viitor"

Întrebat dacă se așteaptă ca oferta să fie suprasubscrisă, Niţă a răspuns: "Desigur! Mă aştept ca interesul să fie ridicat. Este o companie profitabilă, care este de viitor". El a amintit că Romgaz este implicat inclusiv în explorările din Marea Neagră, zonă unde se estimează existenţa unui potenţial ridicat de hidrocarburi. 

La mijlocul lui noiembrie

La rândul său, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, prezent la briefingul de presă de la Guvern, a estimat că, dacă se va menţine calendarul actual, acţiunile Romgaz vor fi efectiv tranzacționate la bursă la mijlocul lunii noiembrie. 
Cea mai mare parte din ofertă, respectiv 85%, este destinată investitorilor instituţionali, iar restul, 15%, pentru micii investitori, a mai spus Niţă. "Pentru investitorii mici, care cumpără până la 10.000 de acţiuni, va fi un discount de 5% în prima săptămână şi de 3% în a doua săptămână", a adăugat el.
Potrivit comunicatului Romgaz remis în urmă cu o săptămână, oferta publică iniţială va avea ca obiect maximum 15% acţiuni existente, sub formă de acţiuni şi de GDR, deţinute de Ministerul Economiei, care acţionează prin intermediul Departamentului pentru Energie. "Oferta se adresează investitorilor instituţionali şi investitorilor de retail din România, dar şi investitorilor instituţionali pe piaţa internaţională, cu excepţia celor din Statele Unite ale Americii, conform prevederilor Regulamentului S şi a unor investitori instituţionali calificaţi din Statele Unite ale Americii, conform Regulii 144 A. Se estimează că oferta va fi finalizată până la sfârşitul acestui an, în funcţie de condiţiile de piaţă", precizează un comunicat al companiei. 
Goldman Sachs International și Erste Group Bank AG sunt coordonatorii globali comuni, iar BCR și SSIF Raiffeisen Capital & Investment sunt managerii locali ai ofertei publice Romgaz, care este parte din programul de privatizare al României, în conformitate cu politicile existente de liberalizare și dereglementare a pieței. 
În urma ofertei, Ministerul Economiei va deține cel puțin 70% din acțiunile societății, Fondul Proprietatea își va menține cota de 15% din acțiuni, iar flotația liberă va include restul de acțiuni (acțiunile liber tranzacționate la BVB). 


"Bijuteria coroanei"

"Romgaz este o companie strategică pentru România și poate fi în mod just numită «bijuteria coroanei» în sectorul energetic, datorită performanțelor înregistrate de-a lungul timpului. Listarea Romgaz, cel mai mare producător și furnizor de gaze de pe piața locală este parte a unui program ambițios inițiat de Guvernul României, în sensul deschiderii către investitori privați străini a companiilor strategice, ca parte a contextului de reformare a sectorului energetic și alinierii cu principiile competiției reale, pe baza liberalizării pieței. Oferta Publică Inițială a Romgaz va avea un impact major în sectorul energetic românesc și cred că investitorii, și cei din România și cei internaționali, vor identifica această oportunitate. În același timp, este o oportunitate pentru piața de capital locală, datorită ofertei importante de pe Bursă de Valori București. Calitatea companiei și potențialul ei de creștere o poziționează ca fiind alegerea corectă pentru a deveni prima companie privatizată românească, listată la Bursa de la Londra. Acesta este un pas în plus în strategia de internaționalizare a companiei", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță. 
Potrivit directorului general al Romgaz, Virgil Metea, oferta publică inițială anunțată marchează o nouă etapă în dezvoltarea societății. "Construim pe tradiția noastră de mai mult de 100 de ani în operațiunile upstream din România, pentru a dezvolta noi zone pe piața domestică și pentru a ne extinde în noi zone de frontieră (cum sunt zonele de adâncime sau cele din apele adânci ale Mării Negre) și ne pregătim pentru liberalizarea integrală a pieței și prețurilor pe piața locală. Credem că Romgaz propune investitorilor o ofertă atractivă prin lichiditatea solidă a companiei și potențialul de creștere a producției prin exploatarea activelor noastre", a spus Metea. 

Lider de piaţă

Romgaz este cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România și, conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, a deținut, în 2012, o cotă de 50,1% din producția internă de gaze naturale și a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea și producția de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane și producția de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. 
Compania operează în prezent 3.257 de sonde de producție în România care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum și 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore. La 30 iunie 2013, Romgaz deținea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi și rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent — DeGolyer & MacNaughton. 
Societatea deține acorduri petroliere pentru nouă perimetre de explorare on-shore din România cu o suprafață totală de aproximativ 17.650 km2. În total, din 1997, în perimetrele aflate în concesiune, au fost făcute peste 70 de noi descoperiri de gaze, (aproximativ 3,8 miliarde m3 în termeni de producție cumulată), ceea ce reflectă o rată de succes de 66% pentru pentru forări de explorare finalizate. 
Romgaz a încheiat o serie de parteneriate și alte acorduri de investiții comune pentru explorarea și dezvoltarea perimetrelor licențiate, atât în străinătate, cât și în România. În Slovacia și Polonia, societatea deține cote de participare de 25% și 30% în parteneriate și, respectiv, în acorduri pentru explorarea, dezvoltarea și producția a cinci perimetre de explorare. Pe teritoriul României, societatea deține participații (cuprinse între 37,5% și 50%) în două alte perimetre. De asemenea, Romgaz are o serie de acorduri de colaborare cu Lukoil, Vanco, Amromco Energy și Schlumberger Logelco, alături de alte contracte de asociere (joint — venture) pentru explorarea, dezvoltarea sau reabilitarea diverselor perimetre sau instalații din România și din străinătate. 
Romgaz este, de asemenea, cel mai mare operator de înmagazinare subterană de gaze naturale din România. Societatea operează șase depozite subterane de înmagazinare cu un volum total de lucru de 2,76 miliarde mc și, potrivit ANRE, în 2012, a avut o cotă de piață pentru înmagazinare subterană a gazelor naturale în România de 90%. Societatea a intrat recent în sectorul de producere a energiei electrice prin achiziționarea, în februarie 2013, a centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalată de 800 MW. 
Romgaz a înregistrat, în primele șase luni ale anului 2013, EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozit, depreciere și amortizare) de 1,1 miliarde lei (342 de milioane de dolari), comparativ cu 1,2 miliarde lei (371 milioane de dolari), în primele șase luni din 2012 și venituri de 3,8 miliarde lei (1,16 miliarde de dolari), 4,2 miliarde lei (1,27 miliarde de dolari) și 3,5 miliarde lei (1,06 miliarde dolari), în exercițiile financiare încheiate la 31 decembrie 2012, respectiv 2011, 2010. 
Compania înregistrează marje de EBITDA ridicate în mod constant, acestea atingând 48,3% în 2012 și 58,7% în prima jumătate a anului 2013, comparativ cu 46,2% în 2011. 
Legislația din România privind distribuirea profitului înregistrat de companiile deținute de stat prevede ca cel puțin 50% din profitul realizat de companie să fie distribuit sub formă de dividende. Pentru anii 2011 și 2012, Romgaz a înregistrat rate de distribuție a dividendelor de 79%, respectiv 95%. Romgaz estimează să plătească dividende de aproximativ 85% din profitul net al anului 2013, în funcție de poziția financiară și necesitățile de investiții ale companiei.

Liberalizarea preţurilor

România este a doua cea mai mare piaţă de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, cu un consum cifrat la 13,5 miliarde de metri cubi în 2012. 
Guvernul român a demarat procesul de liberalizare a preţurilor la gaze. Ca parte a acestui proces, consumatorii au deja posibilitatea de a-şi alege furnizorul. Guvernul intenţionează să încheie procesul de liberalizare a preţului gazelor pentru clienţii non-casnici până în decembrie 2014 (cu posibilitatea prelungirii până la finele anului 2015) şi pentru consumatorii casnici până la sfârşitul anului 2018.

sursa: Agerpres
    Trimite prin e-mail