marți, 8 octombrie 2013

Publicat la 10/08/2013 05:14:00 p.m. de Anonim

Medieşenii au ieşit în număr mare pentru a igieniza zonele cu probleme

Aproximativ 300 de medieşeni s-au alăturat proiectului Let’s Do It România 2013. Bilanţul: 800 de saci cu deşeuri strânşi într-o singură zi, de către oameni care şi-au dorit să facă ceva pentru a trăi într-un mediu înconjurător mai curat, şi-au dorit să arate că le pasă de natură. Ca şi la ediţiile anterioare, municipalitatea, societăţile subordonate, organizaţii non-guvernamentale, dar şi multe societăţi comerciale din oraş s-au implicat activ în această acţiune de amploare.


Autor: Alex PÎNTEA

Let’s Do It România a mobilizat şi anul acesta sute de voluntari care au pus umărul la igienizarea zonelor cu probleme din municipiul Mediaş şi din localităţile învecinate. Nu au mai fost la fel de mulţi ca şi anul trecut, atunci când s-au mobilizat peste 400 de persoane, însă au fost la fel de dornici de a da un exemplu - acela că fiecare dintre noi trebuie să se implice şi să facă ceva pentru a veni în sprijinul naturii.


Mobilizare generală

Sâmbăta trecută, la ora 8 dimineaţa, zona din faţa Centrului Cultural „Casa Schuller“ din Piaţa Regele Ferdinand I era deja foarte animată. Tineri, persoane adulte, dar şi vârstnici s-au înarmat cu mănuşi şi saci pentru deşeuri, gata de a se apuca de treabă. În scurt timp, voluntarii au plecat fiecare în direcţia indicată, către un morman de gunoi care fusese cartat anterior. 

Alături de prieteni

La eleşteul situat pe drumul spre comuna Moşna, mai mulţi voluntari au igienizat zona. Li s-a repartizat un morman de deşeuri aruncate într-o perioadă lungă de către cei care vin aici. „Am venit împreună cu mai mulţi prieteni la Let’s Do It. Sper să se vadă că oamenii s-au implicat şi să nu mai arunce. De venit la curăţenie oricum nu vin foarte mulţi, însă măcar să vadă că s-a făcut ceva”, a explicat unul dintre voluntari. 

Tineri responsabili

Mulţi dintre voluntarii care au participat la acţiunea de igienizare au fost tineri, elevi de liceu sau chiar de şcoală generală. Aceştia au fost mobilizaţi de Consiliul Local al Tinerilor, care a decis că nu are cum să lipsească de la acţiunea de igienizare. Tinerii au motivat voluntarii din liceele medieşene şi au explicat că îşi doresc să aibă continuitate în acest gen de proiecte. „Un astfel de proiect a fost foarte necesar pentru România. Eu sper să aibă un impact asupra oamenilor şi să înceteze să mai arunce mizeriile în natură“, a mărturisit un alt voluntar.

300 de voluntari

Let’s Do It Mediaş 2013 a scos din case aproximativ 300 de persoane, în condiţiile în care în aceeaşi zi s-a desfăşurat şi Ziua Recoltei la Mediaş. În orele petrecute în natură, aceştia au strîns 800 de saci cu deşeuri. „Le mulţumesc foarte mult tuturor celor care s-au implicat şi care ne-au ajutat în realizarea acestui proiect. Le mulţumesc partenerilor, dar în mod special voluntarilor care s-au înscris şi de această dată în număr mare pentru a participa la acţiunea de igienizare“, a conchis Cristina Pustai, coordonatorul local al proiectului Let’s Do It România. Potrivit acesteia, în întreaga zonă de nord au acţionat aproximativ 700 de voluntari care au strâns 1.400 de saci, respectiv 12,5 tone de deşeuri.

Mobilizare şi la Copşa Mică

Oraşul Copşa Mică a participat şi anul acesta, sub patronajul Primăriei, la proiectul Let’s Do It România cu aproximativ 400 de voluntari. Printre aceştia, angajaţi ai municipalităţi, pompieri voluntari, cadre didactice, elevi de la şcolile generale din oraş, liceeni şi chiar copii de grădiniţă. Voluntarii au fost împărţiţi pe zonele stabilite pentru a fi curăţate. După mai multe ore de muncă, s-au strâns peste 200 de saci cu deşeuri care au fost duşi în fața Primăriei Copşa Mică, iar ulterior au fost preluați de către societatea ECO-SAL.

Parteneriat cu Apele Române

Administraţia Bazinală de Apă Mureş a fost şi ea prezentă în cadrul proiectului Let’s Do It România în şase zone din judeţul Sibiu, situate pe cursuri de apă, lucrări de îndiguire, baraje sau acumulări, aflate în bazinul hidrografic al râului Târnava Mare. Astfel, au fost înscrişi 100 de voluntari printre care s-au numărat elevi, beneficiari ai ajutorului social, angajaţi şi reprezentanţi ai administraţiilor publice locale, precum şi 30 de voluntari salariaţi proprii. Implicarea Administraţiei Bazinale de Apă Mureş şi a subunităţilor teritoriale în acest proiect a constat în identificarea locurilor care trebuie igienizate, stabilirea traseelor şi contactarea voluntarilor, distribuirea în teritoriu a materialelor specifice ecologizării, dar şi în luarea tuturor măsurilor preventive de securitate a muncii. 
    Trimite prin e-mail