miercuri, 16 octombrie 2013

Publicat la 10/16/2013 03:35:00 p.m. de Anonim

Iubitorii de istorie şi de frumos, invitaţi să descopere "Comori transilvane"

Sub genericul "Transilvania, de la unicitate la universalitate", Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, prin Muzeul Municipal Mediaş, lansează proiectul "Comori transilvane" realizat în colaborare cu compozitorul şi producătorul Ştefan Elefteriu şi Nick Langa, realizator de filme documentare originar din Mediaş.

Scopul acestui proiect este de a face cunoscute valorile culturale şi umane ale Transilvaniei printr-o serie de proiecţii realizate la Muzeul Municipal Mediaş şi care se adresează tuturor celor interesaţi de istoria Transilvaniei, explică organizatorii
Joi, de la ora 10.00, seria proiecţiilor va începe cu filmul documentar "Un transilvănean în drum spre stele" care are ca subiect perioada petrecută în România de către savantul Hermann Oberth, de la naştere până în anul 1938. Filmul prezintă nu numai descoperirile care i-au adus lui Oberth recunoaşterea lumii academice de pretutindeni, ci şi omul Oberth, cu viaţa sa plină de sinusoide. Vor participa elevii clasei a III-a de la Şcoala "Hermann Oberth" din Mediaş, coordonaţi de profesoara Monica Lup. 
Seria continuă cu filmul "Urmând steaua ciobanului", un documentar etnografic având ca subiect transhumanţa, mişcarea ciclică a turmelor între locurile de păşunat de la câmpie şi cele de la munte, care reprezintă un început al celei mai cunoscute balade româneşti, "Mioriţa". 
"Moartea ca o glumă" este un film documentar ce prezintă cimitirul de la Săpânţa, faimos în lume pentru veselia lui. "Vă vom ajuta să găsiţi răspunsul la întrebarea «Cum poate fi vesel un cimitir ?». Prin vizionarea acestui film poate o să priviţi dintr–o altă perspectivă acest fenomen natural care este moartea", au menţionat reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură. 
La sfârşitul secolului al XIX-lea, un român din Transilvania străbătea pe jos Europa, animat de un singur vis: să aducă lumina cunoaşterii compatrioţilor săi şi să vadă locul de naştere al romanităţii, Cetatea Eternă. Este vorba despre Gheorghe Cârţan, care pleacă din Cârţişoara la Roma pentru a promova frumuseţea limbii române. 
Proiecţiile vor fi organizate pe bază de programare, pe clase sau grupe de participanţi de până la 30 de persoane. Cei interesaţi sunt invitaţi să se adreseze Muzeului Municipal Mediaş (str. Mihai Viteazu nr. 46; telefon. 0369/445024). (A. L.)
    Trimite prin e-mail