vineri, 13 septembrie 2013

Publicat la 9/13/2013 10:44:00 a.m. de Anonim

Pericol permanent! Sute de câini maidanezi umblă liberi pe străzile Mediaşului


De la începutul acestui an, 47 de medieşeni au fost muşcaţi de câinii maidanezi. Din fericire, niciun caz nu a fost grav. Alte aproape 100 de persoane au fost muşcate de câini cu stăpân. Serviciul Public de Ecarisaj a ridicat de pe străzile din oraş aproximativ 500 de câini fără stăpân, însă unul din trei a ajuns înapoi pe stradă, după sterilizare şi deparazitare. Primarul Teodor Neamţu spune că noua lege, care dă undă verde eutanasierii, va fi aplicată "cu discernământ".


Autor: Alex PÎNTEA

Toate persoanele muşcate de câini au ajuns la Spitalul Municipal Mediaş, în cadrul secţiei de boli infecţioase. „În anul 2013 au fost consultaţi pentru muşcături de câini 96 de pacienţi care nu au necesitat vaccin şi au fost vaccinaţi 47 de bolnavi, datorită faptului că au fost muşcaţi de câini necunoscuţi, care nu puteau fi consultaţi sanitar-veterinar“, a precizat medicul primar Iosif Sass, potrivit căruia cinci injecţii cu vaccin costă aproximativ 1.000 de lei.

Cinci într-o zi

Cel puţin până în momentul de faţă, în niciunul dintre cazurile de persoane muşcate de câini nu a fost vorba de probleme grave. În medie, la spital se prezintă câte un medieşean muşcat o dată la 48 de ore, însă au fost zile în care au fost chiar şi câte cinci persoane muşcate. „Din fericire, nu au fost probleme grave, în schimb la începutul anului în curs am sesizat Primăria Mediaş pentru faptul că într-o singură zi au fost muşcaţi cinci cetăţeni de câinii de pe pasarela care duce în cartierul Gura-Câmpului. Nu sunt atât de grave problemele în Mediaş ca în alte părţi, dar ele există în mod categoric“, avertizează Sass.

500 pe străzi

Lucrătorii de la Ecarisaj au ridicat de pe străzile din Mediaş, de la începutul anului şi până în prezent, în jur de 500 de câini fără stăpân. O treime dintre ei au fost eliberaţi, după ce au fost deparazitaţi, vaccinaţi şi sterilizaţi. „La cererea cetăţenilor, după deparazitarea internă şi externă, vaccinare şi sterilizare, au fost eliberaţi o treime dintre câinii care nu sunt bolnavi. Serviciul Public de Ecarisaj încearcă să le găsească stăpân puilor de maidanezi, pentru a reduce numărul de câini abandonaţi. Responsabilitatea cetăţenilor este aceea de a nu-i lăsa nesupravegheaţi şi de a nu-i abandona, să le ofere condiţiile minime necesare, să-i vaccineze anti-rabic şi, în cazul în care consideră că e necesar, să-i sterilizeze“ a subliniat Raluca Filip, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş. Potrivit noii legi adoptate, marţi, de Camera Deputaţilor, câinii nu vor mai putea fi trimişi înapoi pe străzi. Municipalităţile vor fi obligate să-i ţină cel puţin 14 zile în adăposturi, după care îi pot eutanasia dacă nu sunt revendicaţi sau dacă întreţinerea lor costă prea mult. "Legea nu vine cu nişte termeni foarte categorici. Lasă la latitudinea administraţiilor publice dacă eutanasiază câinii, dacă nu-i eutanasiază... Eu zic că, în Mediaş, activitatea Serviciului de Ecarisaj a ţinut sub control această populaţie canină. Încercăm în continuare la fel. Ei lucrează în limita bugetului aprobat de Consiliul Local şi sigur că, în funcţie şi de modul în care evoluează populaţia canină, vom hotărî câţi şi cum vom eutanasia. Serviciul de Ecarisaj acţionează, în principal, la chemarea cetăţenilor. Încercăm să ţinem sub control fără a pica în partea cealaltă, de a eutanasia fără niciun fel de discernământ", a precizat, ieri, primarul Teodor Neamţu.

Adăpost pentru câini

Serviciul Public de Ecarisaj şi-a reluat activitatea la Mediaş în primăvara anului 2011, după aproximativ un an în care nu a funcţionat. Potrivit caietului de sarcini de la licitaţia publică, acesta se ocupă, printre altele, de strângerea câinilor fără stăpân, eliberarea animalelor contra unei taxe sau cu scutire de taxe pentru organizaţiile de protecţie a animalelor. Totodată, angajaţii Serviciului de Ecarisaj asigură îngrijirea câinilor, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea şi înregistrarea lor într-o evidenţă unică, reîntoarcerea câinilor în zona de unde au fost prinşi, la cererea colectivităţii sau a grupului local care îşi va asuma în scris răspunderea pentru ocrotirea câinilor trataţi. Adăpostul pentru maidanezi a fost inaugurat oficial la sfârşitul anului 2005, la ieşirea spre Moşna.



Ce părere au medieşenii despre modul în care ar trebui rezolvată problema maidanezilor, aflaţi din raidul-anchetă realizat de reporterul Monitorului.

P.T., pensionar: „Mai demult am fost muşcat de un câine pe stradă. Trebuie exterminaţi, altfel nu se termină niciodată, altfel ce să le facem?”.

I.N., muncitor: „Nu am probleme cu maidanezii, dar trebuie luate măsuri. Eu cred că ar trebui prinşi toţi şi închişi în adăposturi”.

D.S., pensionar: „Am văzut la televizor cazul din Bucureşti. Soluţia ar fi să nu mai existe câini. Fiecare să îl păstreze în curtea lui dacă îl are, dar pe străzi să nu mai fie lăsaţi”.

C.S., muncitor: „Păcat că s-a întâmplat o asemenea tragedie. Nu am nimic împotriva animalelor, dar ceva trebuie făcut. Ori duşi în adăposturi, ori să fie eutanasiaţi”.





Muşcaţi de câini

Datele furnizate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu arată că, în acest an, numărul sibienilor muşcaţi de câini a mai scăzut. „În acest an, până în prezent, la Unitatea Primiri Urgenţe s-au prezentat 393 de persoane care au fost muşcate de câini. În aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost 406 cazuri, iar pe tot anul, 587 de cazuri. În 2011 au fost în total 471 de persoane muşcate de câini. Însă persoanele care s-au prezentat la UPU cu muşcături de câine nu sunt doar din municipiul Sibiu, ci şi din împrejurimi. De asemenea, noi nu ţinem cont, în statisticile noastre, dacă sunt persoane muşcate de câini maidanezi sau de câini cu stăpâni, cazuri care nu sunt deloc rare“, a menţionat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al spitalului. În schimb, pare să fie tot mai mare numărul copiilor muşcaţi de câini în municipiul Sibiu. În primele opt luni ale acestui an, la Spitalul de Pediatrie au ajuns peste 150 de victime, mai multe decât de-a lungul întregului an 2012. 

Iohannis, împotriva eutanasierii

Pe de altă parte, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu s-a arătat îngrijorat de problema câinilor maidanezi, arătându-se încrezător că programul de sterilizare a acestora îşi va arăta, în timp, rezultatele. „Nu mi se pare o idee bună eutanasierea. Noi, în Sibiu, am adoptat un model în care credem. L-am discutat cu ONG-urile, cu specialiştii, mai mulţi ani. Am început cu realizarea adăpostului pentru câinii comunitari, lucrare realizată în 2008, şi de atunci credem că modelul nostru este viabil. Sigur, sunt câini care trebui eutanasiaţi fiindcă sunt bolnavi sau deosebit de agresivi, dar, pe de altă parte, această abordare deosebit de primitivă pe care am auzit-o în media - «haideţi să omorâm toţi câinii comunitari» - mi se pare din alt secol. Nu aşa se rezolvă problema“, susţine edilul-şef.
    Trimite prin e-mail