duminică, 29 septembrie 2013

Publicat la 9/29/2013 06:09:00 p.m. de Anonim

Medieşean la Turul Giganţilor


Turul Giganţilor se desfăşoară anual în Valle d’Aosta, Italia. Anul acesta, competiţia a strâns la start aproximativ 700 de participanţi din întreaga lume. Printre ei, şi Corin Zinz care şi-a dorit o nouă provocare. Medieşeanul în vârstă de 43 de ani a străbătut în total 330 de kilometri, cu o diferenţă de nivel totală de peste 24.000 metri, şi a fost unul dintre cei doi români care au luat startul în această cursă.


Autor: Alex PÎNTEA

În urmă cu doi ani, Corin Zinz a participat la TransRomania Run sau, mai exact, traversarea României alergând în diagonală de la Constanţa la Vama Borş, cu o medie de 59 de kilometri în fiecare zi, timp de 14 zile. Anul acesta, şi-a dorit o nouă provocare. „Acum doi ani am participat la Diagonala Nebunilor, iar acum am căutat o alta provocare, ceva mai greu de făcut. Căutând pe internet, am găsit Turul Giganţilor, iar într-o dimineaţă am fost la o alergare împreună cu colegul din Bucureşti, Şerban Chiurlea, care venise în delegaţie aici, şi i-am spus: «Nu mergem şi în Italia, la acest tur?». El a zis: «Stai liniştit!». A doua zi a făcut rezervarea pentru înscriere, iar după o săptămână ne-a venit răspunsul că am fost înscrişi oficial“, povesteşte medieşeanul.

Bătălie cu sine

Zilele au trecut foarte repede, iar Corin şi-a împlinit visul şi a luat startul în Turul Giganţilor. A parcurs în total 330 de kilometri, a alergat la peste 3.000 de metri, a purtat o bătălie dură cu el însuşi, una în care mentalul a fost mai important decât fizicul. „Dificultatea, să spunem, nu este neapărat în distanţă şi în diferenţele de nivel, urcare-coborâre, dificultatea este propria ta persoană. Dacă reuşeşti, cu timpul, să te cunoşti şi să îţi depăşeşti anumite limite, atunci totul este în regulă. Contează mult mai puţin distanţa şi diferenţele, contează mai mult cum te aduni, cum te concentrezi pe acel obiectiv şi totul vine de la sine după aceea“, a explicat el.


Moment dificil

După aproximativ 50 de kilometri parcurşi din traseu, Corin Zinz a făcut o greşeală la un post de alimentare. Proviziile pe care le-a luat, consumate prea repede, i-au provocat un disconfort stomacal, iar acest lucru, coroborat cu altitudinea la care se afla - peste 3.000 metri, a făcut ca lucrurile să devină foarte dificile. „Acela a fost momentul cel mai dificil care a fost şi piatra de pornire în continuarea concursului meu. Trecând peste acest moment, restul a fost deja floare la ureche. Cel mai important lucru, după părerea mea, este şi fizicul, dar mai ales mentalul. Ceea ce gândeşti în acele momente, acele lucruri te duc înainte, ţi se perindă în cap toate clipele bune, rele, antrenamentele, prietenii, la un moment dat fiecare punct mai dificil îl dedici unui prieten. Unui prieten care te-a supărat mai tare îi dai un pumn mai greu, treci peste el, deci sunt nişte jocuri mentale care până la urmă te duc până la punctul final“, conchide alergătorul.


Descătuşare la final

Turul Giganţilor a durat mai bine de cinci zile, timp în care sportivul nostru a parcurs cei 330 de kilometri. A alergat prin ploaie şi frig, a urcat şi a coborât, iar într-un final, după 123 de ore şi 53 de minute, a ajuns la linia de finiş. „A fost o mare bucurie pentru mine. Mi-a părut foarte bine că am ajuns. Eşti întâmpinat de toată lumea, nu contează de unde vii, cine eşti, pe ce loc vii, timpul tău, contează că ai ajuns cu bine jos, contează că ai reuşit să faci ceea ce ai venit să faci în respectivul punct şi atunci e o mulţumire care te duce până la lacrimi“, mărturiseşte, încă emoţionat, Corin Zinz.

Corin ZINZ | sportiv:  „A fost un test foarte greu pentru corp care o să-şi revină în mai mult timp. La acest concurs nu m-aş mai duce. La alte competiţii la fel de dure sau mai dure m-aş duce. Vreau să văd şi alte locuri.“

Sportiv cu experienţă

Are 43 de ani şi este născut în municipiul de pe Târnava Mare. Printre sporturile pe care le practică se numără turismul montan, alpinismul, escalada, speologia, mountain-bike-ul, cicloturismul, raftingul, kayakingul, maratoane de alergare, sporturi de aventură şi anduranţă, schi de tură, căţărare pe gheaţă. De-a lungul anilor, a făcut alpism în România, Slovacia, Turcia, iar în iulie 2004 a urcat şi pe Mont Blanc. A traversat Alpii de la est la vest prin Austria, Italia, Elveţia şi Franţa, cele mai înalte pasuri alpine din Austria, dar şi cele din Pirinei (Spania). Totodată, a alergat la cinci ediţii ale Maratonului Internaţional Transilvania, între localităţile Sighişoara şi Mediaş, pe distanţa de 42 de kilometri.


Sportul ca mod de viaţă

Pentru Corin Zinz, să practice sportul reprezintă un mod de viaţă. Face asta dintotdeauna, iar alergatul a venit pe parcurs. Era copil când a început să alerge, iar acum o face fără încetare. Tot atunci şi-a descoperit şi pasiunea pentru munte, iar cele două şi-au dat mâna armonios. „Sportul l-am practicat dintotdeauna şi alergarea a venit pe parcurs. Pasiunea pentru munte am descoperit-o de copil. Prima dată am fost fost călăuzit de părinţi, iar apoi au urmat colegii, prietenii“, îşi aminteşte el.
    Trimite prin e-mail