sâmbătă, 21 septembrie 2013

Publicat la 9/21/2013 06:33:00 p.m. de Redacţie

Cetate în paragină! Mediaşul are de primit opt milioane de euro


Avem proiect aprobat, dar nu şi finanţare. Turnurile şi zidurile cetăţii Mediaşului se degradează din ce în ce mai mult, asta deşi municipalitatea a câştigat fonduri europene pentru începerea reabilitării.


Autor: Alex PÎNTEA

Zidurile şi turnurile de fortificaţie medievală ar trebui reabilitate cu fonduri europene. Cofinanţarea ar urma să fie asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi din bugetul local al oraşului, cu o valoare totală a investiţiei de aproximativ 8 milioane de euro. În luna mai a anului trecut, cererea de finanţare a fost acceptată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, însă, după mai bine de un an, lucrările nu au demarat. 

Lucrări complexe

Şantierul este programat să dureze 24 de luni. Singura problemă este că nimeni nu ştie când şi dacă va mai începe. Pentru toate tronsoanele urmează să se execute lucrări de amenajare a aleilor, iluminatul arhitectural, precum şi dotarea cu mobilier urban. Practic, prin acest proiect se propun soluţii de conservare, restaurare, reabilitare şi punere în valoare, în vederea valorificării potenţialului turistic.

Raluca FILIP | purtător de cuvânt Primăria Mediaş:   „ADR Centru a încheiat etapa de verificare a conformităţii proiectului tehnic şi s-a propus demararea etapei de evaluare tehnică şi financiară simplificată a cererii de finanţare în conformitate cu informaţiile din proiectul tehnic depus de Primăria Mediaş pentru finanţarea reabilitării turnurilor şi zidurilor de fortificaţie medievală.“

745 ani de atestare documentară

Municipiul Mediaş, atestat documentar din anul 1267, se remarcă drept una din principalele aşezări urbane din Transilvania, care a păstrat o bună parte din fondul construit medieval. Valoarea acestui patrimoniu este evidenţiată prin cele 54 de nominalizări pe lista monumentelor istorice, aşezate pe o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare. Zona protejată a municipiului este formată din centrul vechi intramuros şi centrul vechi extramuros. Ca reper între cele două delimitări stă zidul de fortificaţie medievală construit între secolele XV - XVII. Traseul acestuia s-a păstrat în proporţie de circa 75%, având o lungime de aproximativ 1.850 de metri. Se păstrează, totodată, şi două turnuri de poartă, Turnul Porţii Uliţei Pietruite la nord şi Turnul Forkesch spre sud.
    Trimite prin e-mail