vineri, 20 septembrie 2013

Publicat la 9/20/2013 03:06:00 p.m. de Redacţie

65.000 de copii, înapoi în bănci

Primul clopoţel a sunat, luni, pentru 65.000 de copii din judeţul Sibiu. Potrivit unor surse apropiate Consiliului Judeţean, în prima zi de şcoală, aproximativ 20 de şcoli din zona de nord au avut probleme cu distribuţia cornului şi laptelui, dar acestea s-au rezolvat.


Autor: Aurelian LUNGU

Marius Grecu
Anul şcolar a început în condiţii bune la Axente Sever, acolo unde administraţia locală s-a preocupat şi pe timpul vacanţei de vară să investească în unităţile de învăţământ. Festivitatea de deschidere a avut loc, luni, în prezenţa oficialităţilor locale şi a lucrătorilor Poliţiei Rurale, care au ţinut să fie alături de cei mici pentru a-i încuraja să înveţe, dar şi pentru a le transmite câteva recomandări utile. „Noi ne-am făcut datoria şi am pregătit şcolile. La Agârbiciu s-a efectuat zugrăveala clădirii, la Şoala am asigurat aprovizionarea cu lemne pentru sezonul rece. Condiţii bune sunt și la Axente Sever, unde rămânem şi anul acesta în chirie, din cauză că sediul școlii a fost retrocedat. Acolo ar mai fi nevoie de zugrăveală, dar ne descurcăm. În total, aproximativ 400 de copii frecventează învăţământul preuniversitar în comuna Axente Sever. Tot în beneficiul tinerei generaţii, aş aminti că la Agârbiciu avem proiectul unui teren sportiv multifuncţional, dotat inclusiv cu nocturnă şi realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean. Iar în satul Şoala vom inaugura, probabil la sfârşitul lunii viitoare, căminul cultural care e aproape gata, prin intermediul unui proiect câştigat de noi şi depus pe GAL“, a menţionat primarul Marius Grecu.

Prin Banca Mondială

Elena Marian
Nici la Brateiu nu sunt probleme. Atât cele două şcoli generale, cât şi grădiniţele din Brateiu şi Buzd au apă curentă şi au obţinut autorizaţiile de funcţionare, astfel încât noul an şcolar i-a primit cu braţele deschise pe cei 570 de copii. „S-a lucrat şi de-a lungul vacanţei de vară. La Buzd avem o şcoală nouă, a cărei construcţie este finanţată de Banca Mondială. Acolo mai sunt anumite lucrări de finalizat. De asemenea, la Buzd, realizăm o sală de sport multifuncţională tot cu fonduri de la Banca Mondială, dar cofinanţată şi de administraţia locală, la care aşteptăm constructorul să se achite de toate sarcinile. Mă bucur că vom continua şi anul acesta programul prin care încurajăm copiii să frecventeze cursurile, derulat de asociaţia «Ovidiu Rom». Chiar la sfârşitul săptămânii trecute am avut o primă întâlnire cu echipa de proiect“, arată edilul Elena Marian.

Şcoală nouă

Viorel Arcaş
Parlamentarii social-democraţi Viorel Arcaş şi Ioan Axente au participat la deschiderea noului an şcolar în comuna Laslea, acolo unde învaţă peste 530 de copii. La Mălâncrav a fost inaugurat, cu această ocazie, un nou sediu al şcolii, pentru care Banca Mondială şi administraţia locală au cheltuit împreună aproximativ 1,5 milioane de euro. „Primarul Ioan Onea s-a luptat foarte mult să rezolve această problemă şi, în sfârşit, s-a reuşit finalizarea unei noi unităţi“, a explicat senatorul Arcaş. Şcoala a fost sfinţită atât de preotul ortodox din localitate, cât şi de cel evanghelic. Aici învaţă 180 de elevi, împărţiţi în nouă clase cu predare în limba română şi două cu predare în germană. Personalul didactic este foarmat din două educatoare, şapte învăţători şi şase profesori.
    Trimite prin e-mail