luni, 19 august 2013

Publicat la 8/19/2013 11:55:00 a.m. de Redacţie

Marinela Bîrză (Teatrul Popular Mediaş): „Trebuie să faci ceva din nimic“


Actorii medieşeni pregătesc o nouă piesă pentru publicul iubitor de teatru din oraş. Aceasta va fi prezentată la începutul lunii septembrie, atunci când va începe, de altfel, şi stagiunea teatrală. Preşedinta Asociaţiei Teatrul Popular Mediaş, Marinela Bîrză, ne vorbeşte despre noua premieră, dar şi despre provocările pe care artiştii trebuie să le înfrunte în spatele cortinei.

Monitorul de Mediaş: Teatrul Mediaş se pregăteşte pentru o nouă premieră în această vară. Despre ce este vorba, mai exact?
Marinela Bîrză: Este vorba despre piesa „Dineu cu proşti“, piesă scrisă de Francis Veber. Trebuie să învăţăm publicul medieşean cu mai mult teatru. Avem piese pe rol, piese cu care am jucat, dar la fiecare participare la câte un festival nou de teatru trebuie să avem şi o premieră. De această dată pregătim piesa pentru festivalul de comedie „Tanţa şi Costel“ de la Medgidia. Anul trecut am participat acolo cu piesa „Crimă pe palier“. 

Monitorul de Mediaş: De cât timp aţi început să repetaţi pentru această piesă?
Marinela Bîrză: Ne pregătim pentru această piesă de aproximativ trei luni de zile. Suntem în prezent opt actori, şase băieţi şi două fete. Mai avem şi câteva feţe noi, dar, în general, nucleul a rămas acelaşi. Facem repetiţiile în funcţie de timpul fiecăruia. Am schimbat de foarte multe ori personajele până am ajuns să se potrivească fiecare pe personaj. Gabi Medeşan are rolul principal, personajul lui este unul considerat ca fiind un tip cu nişte pasiuni care îl fac să fie puţin „dus cu pluta“. 


Monitorul de Mediaş: De ce aţi ales această piesă? Cum alegeţi o piesă?
Marinela Bîrză: Ne-a plăcut, pur şi simplu. Căutăm piese în funcţie de numărul de actori pe care îi avem la dispoziţie. Trebuie să fie şi o piesă care cât de cât să prindă la public. În acest caz, este vorba de o comedie pentru că mergem la un festival de comedie.

Monitorul de Mediaş: Dvs. ce rol aveţi în această piesă?
Marinela Bîrză: Nu am niciunul. Nu mi se potriveşte. Nu pot să fiu niciunul dintre personaje, din cauza vârstei. Fiind doar două roluri feminine, nu am avut ce face. La o piesă de genul acesta cu care mergem la un festival, eu nu pot să fiu pe scenă. Trebuie să fiu în afara ei, să coordonez lumină, muzică, costume, decoruri şi aşa mai departe. Ei au emoţiile lor, nu pot să mă bag şi eu să joc. Cine le şopteşte, de exemplu, dacă chiar este cazul? Este o piesă mare, lungă şi nu am tăiat nimic din ea. Durează o oră şi jumătate, este şi un film făcut după ea.

Monitorul de Mediaş: Când va avea loc premiera piesei?
Marinela Bîrză: Eu am spus să o jucăm prima dată undeva în jurul Mediaşului, ca o repetiţie generală. Ulterior, doar să o jucăm la Mediaş de cel puţin două ori, iar în septembrie vom fi la Medgidia. Festivalul este în perioada 27-29 septembrie.


Monitorul de Mediaş: Câte piese aţi jucat, până în prezent, anul acesta?
Marinela Bîrză: Este a treia piesă de anul acesta. Primele două le-am prezentat doar la Mediaş. Ulterior, în toamnă, atunci când va începe stagiunea, vrem să ieşim şi în ţară. Avem foarte multe promisiuni, trebuiau să fie şi festivaluri, însă, spre exemplu, trebuia să fie unul la Brăila, însă din lipsă de fonduri s-a anulat.

Monitorul de Mediaş: Câte festivaluri sunt în ţară pentru amatori?
Marinela Bîrză: Sunt trei festivaluri mari: la Lugoj, Piatra Neamţ şi Mediaş. Ar mai cel de la Medgidia, care acum a ajuns la cea de-a doua ediţie. 

Monitorul de Mediaş: De unde vă faceţi rost de ce aveţi nevoie pentru decoruri? Cine se gândeşte la acestea?
Marinela Bîrză: Din pădure, de pe malul Târnavei, de la prieteni, de la diferite magazine luăm carton, staniol… Toată lumea se gândeşte la decoruri. Spre exemplu, la „Aşteptându-l pe Godot“, pentru că era iarnă şi nu aveam pomi, am folosit o bară metalică pe care am învelit-o cu staniol, iar pe post de crengi am folosit viţă. Din nimic să faci ceva, asta trebuie. Important este să avem idei pe care le punem apoi în practică.


Monitorul de Mediaş: Cum a fost anul trecut la festivalul de la Medgidia?
Marinela Bîrză: Am fost super încântată de Medgidia, de acest festival aflat la prima ediţie. Nu credeam că într-un orăşel atât de mic poate fi un festival elegant din toate punctele de vedere şi de clasă. În primul rând, ce mi-a plăcut foarte mult a fost faptul că în fiecare seară sala a fost plină, au stat chiar oameni în picioare, iar sala este la fel de mare ca şi cea din Mediaş. În plus, au fost două spectacole pe seară. De asemenea, în afară de sala plină permanent, gazdele au fost la înălţime. Am fost pur şi simplu încântată, a fost un program foarte frumos. Prima ediţie a fost fără premii, anul acesta se vor da şi premii, aşa că ne dorim şi noi unul. De obicei, la toate festivalurile la care am fost noi ne-am întors cu premii. Dacă oamenii ar cunoaşte acest lucru, că noi suntem premiaţi şi apreciaţi pe unde mergem, ar veni în număr mai mare la sala de spectacole.

A consemnat Alex PÎNTEA

Citiţi mai multe în ediţia tipărită a ziarului!
    Trimite prin e-mail