sâmbătă, 27 iulie 2013

Publicat la 7/27/2013 04:09:00 p.m. de Anonim

Pasiune la turaţie maximă! Un medieşean îşi trăieşte în Germania visul de a participa la curse de motociclism viteză


Pasionat de motoare încă din copilărie, Sebastian Savu a emigrat în Germania în 2005. După o perioadă în care a mers doar pe stradă, anul acesta a obţinut licenţa necesară pentru a putea participa la concursuri de motociclete naţionale şi internaţionale. În aprilie şi-a mai împlinit un vis: a fost singurul român care a participat la un concurs de viteză original, desfăşurat contra timp pe străzile satului austriac Landshaag-St. Martin.


Autor: Alex PÎNTEA

La 28 ani, tânărul medieşean mărturiseşte că iubeşte motocicletele pentru că îi dau un sentiment de libertate şi o bucurie greu de găsit în altă parte. I-au plăcut de când era mic, iar Mobra de pe vremuri s-a transformat într-un Suzuki de 125 CP. „Pasiunea pentru motociclete a început de prin clasa a VIII-a. Ţin minte cât ne chinuiam cu Mobra şi cu Hoinar J. Pentru mine nu era important ce marcă era motocicleta sau cât de repede mergea, pe vremea aia eram copii şi ne-am mulţumit cu ce aveam. Motocicletele mi-au dat un sentiment de libertate şi o bucurie pe care nu o poţi cumpăra cu bani“, îşi aminteşte Sebastian. 

Lucrează printre motoare

Născut şi crescut în Mediaş, a decis ca după terminarea liceului să plece în Germania. Nu a stat prea mult pe gânduri, iar în anul 2005 a părăsit oraşul. După câteva luni, şi-a găsit un loc de muncă la un service auto. „Mi-au trebuit vreo trei ani până am învăţat limba, scris şi  citit, iar un mare ajutor am primit de la soţia mea, Simona. Din anul 2010, lucrez la firma Euromaster ca tehnician auto. E o firmă ce aparţine 100% de Michelin“, povesteşte el.

Primul vis

În 2008, a obţinut permisul de conducere, iar după câteva zile şi-a cumpărat şi prima motocicletă. Nu a fost una oarecare: s-a decis pentru o Suzuki GSXR 600 K7. De aici a început să se gândească mai departe. „După patru ani de mers pe stradă, mai pe la Hockenheim sau Nürburgring,  m-am cam plictisit şi vroiam să fac ceva nou, ceva riscant, dar mai ales ceva legal. Colegul meu de muncă participă de mulţi ani la raliuri de maşini şi are mare succes. După multe discuţii cu el, m-am hotărât să particip la un concurs de motociclete pe stradă“, ne-a mărturisit medieşeanul.

Sebastian SAVU | motociclist: „Cursele pe stradă sunt speciale prin faptul că o mică greşeală la o viteză de peste 200 km/h este fatală. Peste tot sunt ziduri, case, denivelări şi la fiecare centimetru de stradă se poate termina dezastruos.“

Emoţii cât casa

La începutul acestui an, medieşeanul a obţinut licenţa „B“ din partea asociaţiei de motociclişti DMSB, care i-a dat dreptul să participe la concursuri de motociclete naţionale şi internaţionale. A început apoi să îşi pregătească motocicleta pentru concurs: „Am fost nevoit să fac mai multe modificări şi, aşa, motocicleta a primit o nouă imagine. Am început să număr zilele până la concurs. Emoţiile erau din ce în ce mai mari. Era pentru prima dată când participam la un asemenea eveniment cu peste 14.000 spectatori. Pe 12 aprilie am pornit spre Austria, într-o dimineaţă ploioasă şi urâtă“.  

Îi place riscul

Peste tot doar motociclete, zgomotul făcut de eşapamente, miros de benzină, haine de piele. Toate acestea l-au întâmpinat pe Sebastian la sosirea în Austria. „Era ceva nou pentru mine şi emoţiile erau din ce în ce mai mari. Ca om, nu ai cum să iubeşti acest sport dacă nu faci parte din el. Am primit numărul de participare 148, care îmi oferea timp pentru a-mi încălzi cauciurile. După ce am descărcat microbuzul, am făcut o mică plimbare pe pista de curse, am vrut să-mi fac o imagine despre ce mă aştepta. La linia de start era linişte. Doar păsările se auzeau cum ciripesc şi mă gândeam că în urmatoarele două zile trebuie să risc tot şi să merg cu viteză de peste 200 km/h. Nebunie mare…“, se amuză acum Sebastian.

Momentul decisiv

Ziua cursei a fost a fost una fără nori şi fără ploaie. A trăit fiecare secundă la intensitate maximă. Nu a reuşit să câştige, însă experienţa a fost una deosebită. „Inima îmi bătea tot mai tare, simţeam pulsul prin vene şi nu aveam stare. Ajuns la linia de start, nu mă mai puteam gândi la nimic. Capul a devenit gol, iar toată atenţia şi concentrarea erau numai pentru stradă şi pentru următoarea curbă. La final, nu mi s-a împlinit visul să ajung pe locul întâi, dar la anul o să mai încerc. Nu mă dau bătut niciodată. Cel mai important este că am câştigat prieteni din Elveţia, Austria, Franţa şi, nu în ultimul rând, am câştigat experienţă şi am plecat de jos. Sportul acesta adună oameni din toată Europa şi, spre deosebire de alte sporturi, aici nu există duşmănie, ură, invidie, scandal… toate acestea nu au existat şi nici nu o să existe vreodată. Cel mai mare vis al meu este să câştig concursul şi - cine ştie ? - poate ajung vreodată să concurez pe insula Isle of Man“, mai spune motociclistul.

Singurul din România

Concursul de motociclete pe stradă se desfăşoară anual în Austria, în satul Landshaag-St. Martin. Traseul are 3,6 km şi se concurează la o distanţă de 20 de secunde între piloţi. Concursul se desfăşoară pe mai multe categorii, începând cu 125 cc până la 1.000 cc. La ediţia din acest au fost 268 de participanţi din nouă ţări, iar Sebastian Savu a fost singurul român. Acesta a participat la clasa 600 Superstock şi a ocupat poziţia a 34-a, iar în clasamentul general a fost pe locul 187 din 219, cu timpul de un minut şi 35 de secunde.
    Trimite prin e-mail