marți, 23 iulie 2013

Publicat la 7/23/2013 02:13:00 p.m. de Anonim

Investitor cu răbdare de chinez


Crescut în ţinuturile unde fructele dau sevă horincii, Adrian Latiş s-a mutat la Mediaş şi creşte în curte aproape 6.000 de lăstari de goji, pe care plănuieşte să-i dezvolte într-o plantaţie profitabilă, în zona Mediaşului sau în Maramureşul natal. Deocamdată, arbuştii chinezeşti s-au acomodat de minune la Mediaş, iar Adrian caută cea mai bună soluţie pentru a culege roadele... succesului.


Autor: Milu OLTEAN

Bunicii noştri erau obişnuiţi să aibă în bătătură pruni, caişi sau cireşi şi să admire frumoase livezi de meri şi peri înşirate pe dealuri. Tare ar mai fluiera a mirare să vadă azi-mâine livezile preschimbate în culturi de goji, un arbust originar din China, ale cărui fructe asemănătoare măceşelor sunt considerate un adevărat izvor de sănătate. Un tânăr „adoptat“ de Mediaş are planuri mari cu aceşti arbuşti-minune şi vrea să-i cultive pe câteva hectare. 

Primele seminţe

Adrian Latiş are 30 de ani, iar de când s-a căsătorit locuieşte în Mediaş. Constructor de meserie, obişnuia să caute pe internet tot soiul de unelte, scule şi maşinării, iar prin „navigările“ sale a aflat de existenţa arbuştilor goji. De cum a aflat că şi în România sunt cultivatori de goji, care au deja culturi întinse pe câteva hectare, a vrut să se convingă cu ochii săi că planta din Tibet se poate acomoda la clima din România. Plicul cu seminţe cumpărat cu 9 euro din Germania a fost prima investiţie „la comun“ cu soţia sa, Marcela, din banii de la nuntă. „Era o perioadă în care nu eram prea ocupat şi mă uitam pe internet după toate cele. Mă interesau anumite plante decorative, merişoare, muri şi aşa am dat de goji. N-am ştiut despre ce e vorba, dar am aflat după câteva pagini citite că e vorba despre un arbust foarte rezistent, cu rol decorativ, dar acest arbust dă şi fructe bogate în antioxidanţi şi vitamine, fiind cunoscut drept un izvor de sănătate de către chinezi“, îşi aminteşte el.

Secretul chinezilor

Cu sfaturile de la soacra sa, inginer agronom, tânărul a cumpărat două tăviţe, turbă şi a pus cu grijă seminţele în pământ, în primăvara anului trecut. Dorea să ştie cât mai multe despre cultivarea arbustului, dar n-a aflat foarte multe lucruri. Ulterior a repicat plantele în jardiniere, unde au rămas până ce au ajuns la 20-30 de centimetri, iar mai apoi le-a pus direct în grădină. „Informaţiile sunt puţine. Chinezii nu-şi deconspiră secretele, se vorbeşte mult despre fructe, dar sunt puţine informaţii despre dăunători, boli, cultură sau întreţinere. Am aflat anumite lucruri din experienţa proprie şi pot să spun că, în prima fază, e vital ca plantele să fie bine udate. Nu necesită o altfel de îngrijire ca în cazul roşiilor, doar că atunci când cresc trebuie tăiate şi trebuie să li se dea o formă de baldachin. Arbustul creşte foarte repede, văzând cu ochii. După al treilea an, dă primele fructe, în acest caz am avut o surpriză pentru că am avut un fruct în primul an, datorită solului bogat din grădină. Am avut ocazia să gustăm. Fructul nu e ceva deosebit, e dulce, dar este bogat în vitamine. Din frunze se face ceai, unul deosebit. Din fructul avut am luat unsprezece seminţe pe care le-am plantat mai departe“, ne-a spus Adrian Latiş. Spre marea bucurie a tuturor, arbustul s-a acomodat la clima noastră.

Încet şi sigur

Împreună cu soţia sa, Adrian a decis că merită să investească mai mulţi bani în arbustul de goji, mai ales că între timp a luat legătura cu o serie de persoane din România care se ocupă şi ei de culturi de goji. Ba chiar exist deja mulţi clienţi interesaţi de fructele de culoare roşie-portocalie şi pline de vitamine, iar preţurile pe site-uri de profil ajung la 120 de lei pentru un kilogram de fructe. În acest an, Latiş a cumpărat mai multe seminţe, pământ şi altele şi a umplut curtea casei şi grădina din spatele ei cu ghivece cu goji, mai mici şi mai mari, în funcţie de perioada de semănat. „Deocamdată tatonăm terenul. Am făcut o investiţie şi am, anul acesta, între 5.000 şi 6.000 de plante. Pentru o investiţie mare ai nevoie de paşi mărunţi. Deocamdată studiem, adunăm informaţii, vedem. Plantele se comportă bine, noi ne mişcăm încet şi sigur. N-aş vrea să intru într-o afacere fără să ştiu exact despre ce e vorba, aşa că am răbdare“, ne-a spus Adrian, dovedind calm ardelenesc.

100% bio

Se gândeşte ca la toamnă să mute plantele în câmp, dar încă nu a decis unde anume. Una din variante ar putea fi Mediaşul şi împrejurimile lui, asta dacă va găsi pământ disponibil şi adecvat. Dacă nu, are şase hectare în Maramureş. „M-am gândit şi la accesarea de fonduri europene, dar procedurile şi condiţiile sunt destul de restrictive, aşa că deocamdată mergem pe resurse proprii şi vom vedea ce ne rezervă viitorul. Planta ajunge în 5 ani la maturitate, iar vreme de 25 de ani cultura se poate exploata. Sunt la început de drum, e devreme să spun ce anume voi face. Oricum, sunt interesat de cultură şi voi vedea unde anume o voi dezvolta. Îmi doresc o cultură bio“, dezvăluie tânărul om de afaceri.

Asociaţie naţională

Una dintre dorinţele sale este de a înfiinţa o asociaţie naţională care să reunească cât mai mulţi cultivatori de goji. „Cred că ar fi o asociere productivă, în sensul în care putem schimba informaţii, putem să aflăm lucruri noi, putem derula proiecte comune, putem chiar accesa fonduri europene. Ţin legătura cu mai multe persoane care se ocupă de aşa ceva şi îmi doresc foarte tare să pun bazele asociaţiei producătorilor de goji din România“, conchide Latiş.


Bun la toate

Goji este un arbust din familia Solanaceae, cu dimensiunile coroanei de aproximativ 2,5×2 m, care la maturitate creşte, în medie, cu o jumătate de metru pe an. Înfloreşte începând din iunie şi fructifică începând cu luna august, având perioade când are şi flori şi fructe. Fructele sunt mici, de culoare roşie-portocalie, alungite şi dulci. Acestea pot fi consumate sub formă proaspătă sau uscate, în salate, supe, ceai, ca ingredient în prăjituri, ciocolate, îngheţate, sucuri de fructe, ba chiar şi vin sau lichior.
    Trimite prin e-mail