luni, 10 iunie 2013

Publicat la 6/10/2013 12:04:00 p.m. de Anonim

Tradiţie în învăţământ. De peste patru secole, Liceul „Stephan Ludwig Roth“ pune accent pe excelenţă

Cel mai vechi liceu din municipiul Mediaş îşi aşteaptă viitorii elevi să intre în atmosfera unei şcoli care îmbină armonios trecutul, prezentul şi viitorul. Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth“ oferă patru clase a IX-a pentru anul şcolar 2013-2014. Două dintre acestea sunt cu predare în limba română, iar două sunt cu predare în limba germană.


Autor: Alex PÎNTEA

Cine nu ar fi fericit să poată da timpul înapoi pentru a trăi încă o dată anii de liceu ? Clipe unice, amintiri, bucurii şi tristeţi, emoţia examenelor, prietenii legate pentru o viaţă, excursii, visuri şi multe speranţe. Pentru absolvenţii claselor a VIII-a din municipiul Mediaş, universul liceului stă să se deschidă, iar Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth“ reprezintă o alternativă peste care patina timpului şi-a pus amprenta armonios.

Asociaţia „Vivat Academia“

Amplasat în centrul istoric al Mediaşului, liceul medieşean atestat documentar în urmă cu mai bine de patru secole are farmecul său aparte, prin construcţia impunătoare, încărcată de istorie, care a aniversat de curând centenarul. Paşii te poartă spre intrarea principală, acolo unde inscripţia „Vivat Academia“ realizată din piatră cubică în pavajul din faţa uşii atrage imediat atenţia. Aşa se numeşte şi asociaţia părinţilor, care face an de an toate eforturile pentru sprijinirea elevilor şi şcolii, crearea unui cadru optim pentru învăţare şi depăşirea greutăţilor materiale. 

Misiunea liceului

Pentru conducerea Liceului „Roth“, obiectivul principal este excelenţa în procesul de învăţământ. Directorul Aniko Mitruly spune că unitatea de învăţământ pe care o conduce este deschisă la tot ceea ce înseamnă raporturi umane, metode şi idei inovative. „Sper cu credinţă ca misiunea liceului să rămână neschimbată, aşa cum am conceput-o cândva. Obiectivul fundamental al Liceului Teoretic «Stephan Ludwig Roth» este excelenţa în procesul de învăţământ într-un spectru cât mai larg de discipline. Liceul este deschis în raport cu oamenii, cu metodele necesare, cu ideile folosite, fiind un mediu dedicat expansiunii progresului, împărtăşirii cunoştinţelor şi formării personalităţii elevilor“, a precizat ea.

Atestate de germană şi engleză

50 de elevi de la „Roth“ au primit, recent, diplomele care atestă că sunt buni cunoscători ai limbii germane. Atestatele sunt recunoscute la nivel european şi le dau dreptul de a studia la orice universitate din Germania, Austria şi Elveţia. Atestatele de limba germană au fost înmânate elevilor într-un cadru festiv de către Hubert Gronen, coordonatorul ştiinţific pentre Transilvania în cadrul Agenţiei Centrale Germane pentru Şcolile din Străinătate. Examenul pentru obţinerea atestatului de limba germană este coordonat de statul german şi se organizează din 1995 la Mediaş. Elevii au posibilitatea să urmeze şi un curs pregătitor pentru susţinerea testului Cambridge de limba engleză. Acesta se desfăşoară în cadrul liceului de şapte ani. Nivelul de pregătire a elevilor corespunde celor mai înalte standarde europene, iar diploma obţinută este valabilă pentru întreaga viaţă. 

Patru clase 

Pentru anul şcolar 2013-2014, Liceul Teoretic «Stephan Ludwig Roth» are în oferta sa educaţională patru clase a câte 28 de locuri. Astfel, la secţia română, profilul real, unitatea de învăţământ oferă o clasă de matematică-informatică, intensiv informatică, iar la profilul uman, o clasă de filologie. Alte două clase sunt la secţia germană. Astfel, la profilul uman, oferta cuprinde o clasă de filologie, iar la cel real, una de matematică-informatică.

Atestat în 1604

În 1586, într-un proces verbal consular, se nominalizează pe scurt şcoala „Regestum prodentis et circumspecti domini Joanis Schuler, magistri civicum civitatea Medyes“. Într-un alt registru, al primăriilor, este nominalizat „scholasticus“ Georgius Czehe, primul nume cunoscut al unui învăţător pentru urbe. Cea mai veche matricolă gimnazială datează din 1604 şi anunţă numirea ca rector al şcolii pe Matheas Schullerus, plătit cu 60 de florini din casa orăşenească. Anul 1604 este recunoscut drept anul de atestare documentară a liceului. Din 1637 există o matricolă emisă de Matheas Miles, în care este menţionată o primă organizare şcolară cu regulament.

A evoluat în timp

În 1821 este angajat în predare Stephan Ludwig Roth, umanist progresist format la şcoala pedagogului elveţian Pestallozi. Pe parcursul activităţii sale, Roth a militat pentru acceptarea ideilor progresiste, a introdus educaţia fizică şi cântul ca discipline, optând pentru desfăşurarea orelor în limba latină. În 1889, a fost construit un sediu în care se găseau biblioteca, sala de desen şi patru clase elementare. Actuala clădire a fost ridicată între 1909 şi 1912 şi a fost proiectată de sighişoreanul Fritz Baltes.

Clădire-monument

Clădirea Liceului are două etaje şi a fost concepută cu două aripi perpendicular. Într-una se aflau clasele, în alta era reşedinţa rectorului. Scările interioare sunt din trachit de Deva, reţeaua de iluminat a efectuat-o firma Siemens & Halske din Budapesta, tablele din clase de firma Johannes Miller din Viena, dotarea cabinetelor a fost făcută de Max Kohl din Chemnitz, iar statuile ornamentale, de August Gerber din Köln. Profesorul Hans Hermann a condus ornamentarea sălii festive cu fresce  cu temele „Muncă“, „Bucurie“ şi „Construcţie“, geamurile înalte cu vitralii reprezentând nuferi, tavanul cu constelaţii cereşti sub formă de zodiac şi sala alăturată cu medalioane întruchipând Danaidele. O pictură cu o tehnică originală, înfăţişând o procesiune săsească, încheie ornamentele sălii de festivităţi. Pe coridoarele liceului au fost amplasate copii în mărime naturală după Venus din Milo, Demostene, Laocoon, Sofocle, Orfeu şi Euridice, Hera şi Zeus.

Mai multe nume

În timp, liceul medieşean a avut mai multe denumiri. Astfel între 1604 şi 1918 s-a numit Gimnaziul Evanghelic C.A. Mediaş. Numele „Stephan Ludwig Roth“ i-a fost atribuit în anul 1919. Între 1948 şi 1965, acesta s-a numit Şcoala Medie nr. 1, iar ulterior, până în 1971, Liceul Industrial nr. 1. Între 1971 şi 1991, numele său a fost Liceul Industrial „Stephan Ludwig Roth“, pentru ca apoi să devină Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth“.

Anul centenarului

2012 a fost anul centenarului. Pe 30 octombrie s-au aniversat 100 de ani de la data inaugurării clădirii în care liceul îşi desfăşoară activitatea. Manifestările dedicate acestui eveniment au durat pe tot parcursul anului. Punctul culminant a fost un marş cu fanfară şi dezvelirea unei plăci comemorative chiar în ziua de 30 octombrie.



    Trimite prin e-mail