vineri, 28 iunie 2013

Publicat la 6/28/2013 09:35:00 a.m. de Anonim

Satul devine cartier

Primarul Teodor Neamţu și viceprimarul George Petrescu au dat startul lucrărilor pentru reabilitarea infrastructurii de apă-canal şi a infrastructurii rutiere din satul aparţinător Ighişul Nou. Proiectul este realizat printr-un împrumut contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. „Proiectarea şi execuţia lucrărilor trebuie finalizate în maximum 18 luni de la data semnării contractului şi include întreţinerea sistemului rutier pe o perioadă de cinci ani. Atât reţeaua de canalizare menajeră, cât şi reţeaua cu apă potabilă vor fi racordate la reţelele municipiului Mediaş“, a precizat Neamţu.


Autor: Alex PÎNTEA

Durata lucrărilor este de un an şi jumătate. Proiectul va fi realizat printr-un împrumut contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Primăria Mediaş a împrumutat 33 milioane de lei, pe o perioadă de unsprezece ani.

Pe datorie

La începutul lunii aprilie a fost semnat la sediul Primăriei Mediaş contractul de lucrări pentru reabilitarea infrastructurii de apă-canal şi a infrastructurii rutiere din satul aparţinător Ighişul Nou. Primarul Teodor Neamţu a dat, ieri, startul lucrărilor. Finanţarea acestora se va face cu o parte din împrumutul contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Nouă străzi

În decursul unui an şi jumătate, se va interveni pe nouă străzi din satul aparţinător, în vederea reabilitării infrastructurii rutiere, a trotuarelor, dar şi pentru realizarea alimentării cu apă şi a canalizării menajere şi pluviale. „Proiectarea şi execuţia lucrărilor trebuie finalizate în maximum 18 luni de la data semnării contractului şi include întreţinerea sistemului rutier pe o perioadă de cinci ani. Atât reţeaua de canalizare menajeră, cât şi reţeaua cu apă potabilă vor fi racordate la reţelele municipiului Mediaş“, a precizat Neamţu.

Pas important

La final, satul aparţinător va dispune de o infrastructură modernă şi complet reabilitată. „Semnarea contractului pentru lucrările de reabilitare a infrastructurii de apă-canal şi a infrastructurii rutiere a reprezentat un motiv de bucurie pentru mine şi, cu siguranţă, pentru toţi locuitorii satului aparţinător Ighişul Nou. Astfel, la sfârşitul anului 2014, Ighişul Nou va avea o infrastructură modernă şi complet reabilitată“, a mai promis edilul-şef.

Se lucrează şi în oraş

În municipiul Mediaş, 40 de străzi vor fi reabilitate tot cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană de Reconstrucţie. Lucrările sunt realizate de două firme din Turcia şi judeţul Botoşani şi constau în introducerea sistemului de apă-canal, unde este cazul, respectiv turnarea de covor asfaltic. Primul pachet predat de municipalitate este compus din străzi aflate în cartierul Vitrometan, în zona Gravorilor şi Baia de Nisip. „Vreau să mai menţionez că, în municipiul Mediaş, zece străzi se află deja în lucru, iar în scurt timp vor demara lucrările şi pe celelalte 30 de străzi. În aceste condiţii, la sfârşitul anului 2014, infrastructura rutieră din municipiul Mediaş va fi finalizată în proporţie de peste 95 la sută“, a apreciat Neamţu.

33 de milioane

Pentru lucrările de infrastructură rutieră şi de apă-canal, municipalitatea va folosi şi banii împrumutaţi de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Concret, este vorba despre 33 de milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru realizarea unui număr de 37 de obiective de investiţii, respectiv infrastructură rutieră şi apă-canal pe 39 artere din municipiul Mediaş şi nouă străzi din satul aparţinător Ighişul Nou. Creditul a fost contractat pentru unsprezece ani, cu o perioadă de graţie de un an.
    Trimite prin e-mail