miercuri, 12 iunie 2013

Publicat la 6/12/2013 03:37:00 p.m. de Anonim

Rămas bun şi bun găsit!

Cine suntem? De unde venim? Încotro ne îndreptăm? Întrebările fundamentale, nerostite, ale vârstei maturităţii încep să-i frământe, în aceste zile, pe adolescenţii aflaţi la finalul clasei a VIII-a.

Jocurile copilăriei intră în sertarul cu amintiri. De acum, ei trebuie să se gândească serios la carieră şi, pentru asta, primul pas este alegerea un liceu. Unii aud pentru prima oară cuvintele „filieră“ sau „profil“. Reţeta de acum opt ani nu mai funcţionează. Nu întotdeauna şcoala din cartier e cea mai potrivită soluţie.
Din fericire, judeţul Sibiu are 35 de licee cu oferte educaţionale suficient de bine diferenţiate. Dascăli dedicaţi misiunii lor înalte se găsesc la şcolile de prestigiu din Sibiu, dar şi în toate celelalte localităţi, iar cine are „carte“ îşi va croi mereu viitorul pe care-l merită, deşi ştirile de la ora 5 se străduiesc să ne convingă de contrariu. Emile Capouya spunea că „un profesor de liceu este o persoană pe care restul dintre noi am delegat-o să le explice tinerilor în ce fel de lume trăiesc şi cum să se apere, atât cât pot, faţă de partenerii lor mai în vârstă cu care au de a face în jocul vieţii“. Cum pot lua cea mai bună decizie miile de absolvenţi care trăiesc momente de răscruce? În întâmpinarea lor, am editat şi în 2013 un ghid al liceelor. Parcurgeţi-l acum! Un om informat este un om puternic.
Alegerea pe care urmează să o faceţi este cea mai uşoară  dintr-un lung şir de compromisuri pe care-l numim, pe scurt, „viaţă“. Ea vă aparţine. Priviţi-o ca pe o oportunitate unică. Fără teamă şi fără regrete. Orice sfârşit e un nou început. (M. C.)
    Trimite prin e-mail