marți, 11 iunie 2013

Publicat la 6/11/2013 07:00:00 a.m. de Anonim

"Rabla" - azi o vedem și nu e. Ce șanse mai au medieșenii la vouchere



99 de tichete au fost distribuite în județul Sibiu prin programul guvernamental "Rabla". Multe dintre acestea s-au epuizat încă de sâmbătă. Unsprezece colectori autorizați funcționează pe teritoriul județului, din care doar unul la Mediaș.

Potrivit site-ului oficial al Administraţiei Fondului de Mediu, în judeţul Sibiu au fost acceptate nouă firme colectoare, cu un total de 11 puncte de lucru. Cele mai multe - şase - sunt în municipiul Sibiu, iar restul în Mediaş, Agnita, Valea Viilor şi Şura Mare.
La ieşirea din Sibiu spre Agnita există un punct de colectare care, în numele a patru firme care au sediul în curtea centrului, a primit 36 de tichete. Reprezentanţii acestui centru au declarat, ieri, corespondentului MEDIAFAX că fiecare punct de colectare din judeţ a primit nouă tichete, totalul pe judeţ fiind de 99 de vouchere. Reprezentanţii celor patru firme din centrul respectiv au distribuit încă de sâmbătă toate cele 36 de tichete care le-au fost repartizate. "Protocolul a fost semnat vineri, aşa că noi am dat tichetele sâmbătă, în condiţiile în care de miercurea trecută existau maşini aici. Nu am vrut să mai ţinem oamenii la coadă încă două nopţi. S-au acordat tichetele în ordinea sosirii", au declarat reprezentanţii centrului.
Ieri dimineaţă, la poarta centrului respectiv - cel mai mare din judeţul Sibiu - mai erau aproximativ 20 de maşini, şoferii acestora spunând că nu pleacă, poate reuşesc să mai facă ceva, deşi tichetele fuseseră epuizate. "Aşteptăm să vedem dacă se mai poate face ceva. Dacă nu, mergem acasă. S-au dat 36 de tichete pentru Remat-ul de aici. Mai sunt şase maşini de băgat, care nu au avut actele toate", a declarat corespondentului MEDIAFAX Nicolae Nonu, unul dintre sibienii care nu au reuşit să primească un tichet.
Un alt sibian, Gheorghe Traşcă, a declarat că s-a dus sâmbătă la Remat, dar maşina lui era deja a 47-a. "Au început sâmbătă, de la prima până la maşina 36. Cine a avut toate actele, i-au băgat înăuntru maşina. Care nu, urmează, probabil, să aducă actele şi să le bage înăuntru. Asta s-a întâmplat sâmbătă, de la ora 10.00. Eu am maşina la coadă, dar nu am fost printre cei 36, am fost al 47-lea. Au verificat actele în ordinea care a venit fiecare. Asta a fost", a declarat Traşcă.
Singurul colector din Mediaș autorizat pentru a prelua rable este SC Rematinvest SRL, str. Gării nr. 1 (telefax: 0269/837887).
Şi la celelalte centre de colectare din judeţul Sibiu, tichetele au fost epuizate până ieri după-amiază. Cei care nu au avut toate actele necesare au la dispoziţie 30 de zile pentru a prezenta toată documentaţia.
Înscrierea cetăţenilor, firmelor şi instituţiilor în programul "Rabla" a început ieri, un sfert din cele 17.000 de tichete destinate persoanelor fizice fiind distribuite colectorilor validaţi într-o primă etapă, astfel că la mai multe puncte de colectare se regăsesc în prezent chiar mai puțin de zece tichete.
Pentru "Rabla" 2013 au fost alocate 20.000 de vouchere de 6.500 de lei, valoarea acestora crescând de la 3.800 de lei, cât a fost în anii precedenţi. Pe de altă parte, numărul tichetelor a scăzut la 20.000 (dintre care 17.000 sunt pentru persoanele fizice şi 3.000 pentru firme şi instituţii publice), faţă de 45.000 în 2012, 120.000 în 2011 şi 190.000 în 2010.
Persoanele fizice care doresc să beneficieze de valoarea voucher-ului obţinut la casarea autovehiculului mai vechi de 10 ani se pot înscrie la unul din colectorii validaţi în program, a căror listă se regăseşte pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în timp ce firmele şi instituţiile publice interesate se înscriu direct la AFM, instituţia care gestionează programul "Rabla".
    Trimite prin e-mail