duminică, 2 iunie 2013

Publicat la 6/02/2013 12:21:00 p.m. de Redacţie

Expoziții multimedia la Muzeul Municipal Mediaş


Vizitatorii Muzeului Municipal Mediaş vor putea afla informaţii despre exponate cu ajutorul telefonului mobil.


Autor: Alex PÎNTEA

Muzeul Municipal Mediaş este partener într-un proiect de valorificare a patrimoniului cultural naţional în mediul virtual, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Scopul proiectului constă în realizarea unor noi instrumente şi metode de valorificare a patrimoniului cultural naţional prin intermediul tehnologiei informaţiei adresate tinerei generaţii. Proiectul se va derula în perioada mai – septembrie 2013.

12 expoziţii

În cadrul proiectului cultural SM@RT-EXPO vor fi realizate 12 expoziţii tematice virtuale, cu referire la propriul patrimoniu, de către specialiştii muzeelor partenere: Muzeul „Casa Mureşenilor“ din Braşov, Muzeul Carpaţilor Răsăriteni, Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat“, Muzeul de Istorie Sighişoara şi Muzeul Municipal Mediaş. Echipa de proiect va elabora standardele de calitate şi cantitate a informaţiei care va fi dată publicităţii prin intermediul unui site de internet. De asemenea, aceste expoziţii vor fi prezente în cadrul muzeelor partenere prin intermediul unor puncte de informare multimedia.

QR-Code

La expoziţia permanentă se vor adăuga completări în imagini şi texte care vor putea fi accesate de către vizitatori prin intermediul codurilor QR, cu ajutorul telefoanelor inteligente. „Vom lansa primul program de accesibilizare a informaţiei din expunerea permanentă a muzeelor partenere prin utilizarea QR Code-urilor. Astfel, vizitatorii vor accesa mult mai rapid informaţiile asociate pieselor expuse, vor descoperi patrimoniul cu propriul smartphone. Tot ce au de făcut în această privinţă vizitatorii este să fie posesorii unui telefon de ultimă generaţie de tip smartphone, să aibă acces la internet şi să apropie telefonul mobil de codul de pe eticheta exponatului pentru a scana informaţiile respective. Ne-am propus accesibilizarea informaţiilor ştiinţifice, dar şi atragerea adolescenţilor şi a tinerilor, pasionaţi de telefonia mobilă şi tehnologiile din acest domeniu“, au explicat organizatorii.

Valer RUS | iniţiator proiect: „Faptul că am lucrat o perioadă la Muzeul Mediaş a fost o motivaţie suplimentară pentru a coopta şi Mediaşul în acest proiect. Procedura este una frecventă în muzeele din toată lumea, e o tehnologie nouă. Avem încredere că aducem muzeele din cadrul parteneriatului într-o nouă etapă, le conectăm practic la era digitală.“
    Trimite prin e-mail