sâmbătă, 1 iunie 2013

Publicat la 6/01/2013 08:51:00 a.m. de Redacţie

82 de exponate ale muzeului medieșean, admirate în Germania

Muzeul Municipal Mediaş, din cadrul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, a sărbătorit Ziua Muzeelor pentru prima dată la Muzeul de Istorie din Dinkelsbühl, Germania.


Autor: Aurelian LUNGU

Pe 18 mai, la Dinkelsbühl a avut loc vernisajul expoziţiei „Mărturii materiale ale organizării sociale a saşilor în Transilvania. Bresle. Vecinătăţi. Frăţii“, organizată de către muzeul medieşean în colaborare cu Muzeul de Istorie din oraşul german. Astfel, 82 de piese de factură istorică şi etnografică – lăzi de breaslă, semne de breaslă, piese de cositor şi port popular, documente şi material explicativ întregesc expoziţia, care va putea fi vizitată la muzeul german în perioada 18 mai – 23 iulie.

800 de ani de istorie

La vernisaj au participat personalităţi ale oraşului Dinkelsbühl, în frunte cu primarul oraşului, dr. Christoph Hammer, dr. Bernd Fabritius, preşedintele mondial al saşilor, medieşeanul Paul-Jürgen Porr – preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, dr. Hansotto Drotloff, referent cultural al Asociaţiei Saşilor din Germania, şi Ingrid Metzner, directoarea muzeului german. În alocuţiunile lor, toţi cei prezenţi au felicitat organizatorii şi pe partenerii lor, s-au bucurat că o parte a istoriei de peste 800 de ani a civilizaţiei şi culturii săseşti din România, este prezentă în Germania, printr-o expoziţie. „Mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestui proiect: Primăria Mediaş, Asociaţia Locului Natal din Germania, domnului Hansotto Drotloff“, a precizat muzeograful coordinator Angela Păucean.

Tradiţia nu se uită

Organizarea expoziţiei aduse de la Mediaş s-a înscris în rândul marii manifestări care s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână la Dinkelsbühl, „Întâlnirea saşilor de pretutindeni“, o manifestare cu tradiţie, la care îşi dau concursul atât comunitatea germană din oraş, cât şi comunitatea săsească ce trăieşte acolo. Expoziţia „Mărturii materiale ale organizării sociale a saşilor în Transilvania. Bresle. Vecinătăţi. Frăţii“ va fi unul dintre principalele puncte de atracţie ale întâlnirii saşilor originari din Mediaş care va avea loc tot la Dinkelsbühl, în perioada 14-16 iunie, sub egida Asociaţiei Locului Natal. La întâlnirea organizată o dată la trei ani vor participa şi reprezentanţi ai Consiliului Local Mediaş, ai Forumului German şi ai Bisericii Evanghelice din oraş. Copiilor le va fi rezervat un program special.
    Trimite prin e-mail