duminică, 26 mai 2013

Publicat la 5/26/2013 01:47:00 p.m. de Anonim

Şova a convins Strabag să lucreze


Veste bună pentru toţi şoferii din judeţul Sibiu! Constructorii au reluat lucrările pe DN 14, deşi pentru anul în curs nu s-a alocat nici măcar un singur leu pentru acest proiect, însă numai cu promisiunea fermă că plăţile vor ajunge la zi. În aceste condiţii, termenul de finalizare a fost din nou prelungit.


Autor: Alex PÎNTEA

În momentul de faţă, lucrările sunt realizate în proporţie de 70 la sută, potrivit conducerii Consiliului Judeţean Sibiu. Reabilitarea Drumului Naţional 14 Sibiu-Mediaş-Sighişoara a fost oprită după ce, la începutul lunii aprilie, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a provocat stupoare generală, anunţând că alocarea bugetară pe anul în curs este zero. În plus, constructorul are de recuperat aproximativ 60 de milioane de lei pentru lucrări deja efectuate. „Cu mine, personal, nu au luat legătura constructorii. S-a organizat o întâlnire între ei şi prefectul Ovidiu Sitterli şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Banciu. Împreună cu prefectul, noi am făcut o scrisoare către primul ministru Victor Ponta şi către Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine. Am avut apoi o discuţie cu dl. Şova, care mi-a spus că în zilele următoare va sta de vorbă cu constructorii. Mi s-a transmis, în urma acelei discuţii, că lucrările vor continua. Ca dovadă, acum se lucrează“, a conchis Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.


Promisiunea ministrului

Reprezentanţii Strabag au ajuns la o înţelegere cu autorităţile centrale şi îşi vor primi banii din bugetul pe anul 2014. Singura problemă este că termenul fixat pentru terminarea lucrărilor, adică septembrie 2013, nu va fi nici de această dată respectat. „Prea multe detalii nu ştiu. Rugămintea a fost pentru a continua aceste lucrări. Am înţeles că firma va continua din fonduri proprii şi va primi banii la începutul anului viitor. În aceste condiţii, au acceptat. Eu consider că problema este depăşită. 70 la sută din lucrare este executată“, afirmă Cindrea.

Dublă finanţare

DN 14 Sibiu-Mediaş-Sighişoara a intrat în reabilitare în luna februarie 2011. Pentru refacerea şi modernizarea celor 80 km de şosea, CNADNR trebuie să plătească antreprenorului austriac Strabag AG aproape 39 de milioane de euro, majoritatea banilor fiind împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii, iar restul, suportaţi de la bugetul de stat. „Prin modernizarea DN 14, se urmăreşte mărirea vitezei de deplasare a şoferilor, reducerea timpului petrecut în trafic, dar şi crearea unor condiţii de confort şi siguranţă pe drumurile publice“ arată un comunicat de presă remis de companie. După încheierea lucrărilor, constructorul va oferi 24 de luni garanţie.

Poduri noi sau refăcute

Proiectul prevede că, din cele 23 de poduri aflate pe traseul Sibiu – Sighişoara, mai puţin cele de pe raza Mediaşului, 13 vor fi reconstruite integral, iar restul vor avea parte de reabilitări. Poduri noi vor fi ridicate la Şura Mare, Şeica Mare, Axente Sever (pe Valea Plopului), Copşa Mică (cel peste pârâul Şomandru va avea doar suprastructura nouă), Târnava, Mediaş (lângă intersecţia cu drumul spre Buzd), Aţel şi Şaroşu pe Târnave (pe Valea Fierului). De asemenea, un pod nou peste pârâul Valchid va fi amenajat la Dumbrăveni, însă cel existent peste pârâul Hoghilag va fi demolat.
    Trimite prin e-mail