vineri, 17 mai 2013

Publicat la 5/17/2013 12:50:00 p.m. de Anonim

O şcoală deschisă tuturor


Conducerea Liceului Teoretic „Axente Sever” a organizat acţiunea „Licean pentru o zi”, în cadrul în cadrul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun”.


Autor: Alex PÎNTEA

director Eugenia Muntean
„Am organizat această acţiune în scopul promovării imaginii liceului în Mediaş şi în zonă. Mai mult, am dorit să facem cunoscută oferta educaţională pentru anul viitor”, motivează directorul Eugenia Muntean. Pentru anul şcolar care urmează, liceul are în oferta sa educaţională un număr de cinci clase. Fiecare dintre acestea va avea câte 28 de locuri. Astfel, la profilul uman, unitatea propune o clasă de filologie (intensiv engleză) şi una de ştiinţe sociale. La profilul real, bobocii pot opta pentru o clasă de matematică-informatică (intensiv informatică) sau pentru ştiinţele naturii. 

Inedit în Mediaş

Dacă sunt interesaţi, tinerii pot concura la probele practice pentru clasa cu profil sportiv, după absolvirea căreia vor fi certificaţi ca instructori. Înscrierile vor avea loc în perioada 27-29 mai, iar susţinerea probelor este programată pentru data de 30 mai. „Prin organizarea în cadrul filierei vocaţionale a clasei speciale cu program sportiv, liceul nostru a venit în întâmpinarea frecventelor solicitări ale părinţilor, elevilor din gimnaziu şi ale reprezentanţilor comunităţii locale şi zonale. Elevii noştri au participat an de an la etape zonale şi finale naţionale ale Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, la diferite discipline sportive”, arată Eugenia Muntean.

Resurse materiale

Liceul îşi desfăşoară activitatea în trei clădiri destinate procesului instructiv-educativ şi o sală de sport. Clădirea principală a şcolii dispune de 13 săli de clasă, toate renovate conform standardelor prevăzute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, laboratoare de fizică şi chimie, trei cabinete de informatică, un cabinet de limba română, spaţiu administrativ, cabinet medical şi patru cabinete metodice ale profesorilor. Corpul E cuprinde patru cabinete:  geografie, biologie, limba engleză şi cabinet psihologic, o sală de fitness pentru condiţia fizică a viitorilor sportivi şi trei săli de curs. În Corpul C se află sala festivă, biblioteca, sala de lectură, depozitul de manuale şi două săli de curs.

Sală de sport modernă

Construită cu fonduri guvernamentale, sala de sport a fost dată în folosinţă pe 1 august 2004 şi se numără printre cele mai bine amenajate complexuri sportive din Mediaş. Este cea mai mare sală de acest gen din oraş, astfel încât a devenit locul de desfăşurare a numeroase concursuri locale şi judeţene. 

Primul din oraş

Liceul Teoretic „Axente Sever” are o îndelungată tradiţie în învăţământul medieşean, fiind cel mai vechi liceu al oraşului. A fost înfiinţat pe 1 noiembrie 1871, sub numele de Şcoala Medie Agricolă. În 1884, sediul a fost reconstruit din temelii. Cursurile s-au ţinut în această clădire până în anul 1911, când i-a fost schimbată destinaţia în loc de şcoală şi internat, pentru Şcoala de Gospodărie. Începând cu luna septembrie 1946, şcoala a funcţionat sub denumirea de Şcoala Medie Tehnico-Veterinară, iar din 1952, ca Şcoală Zootehnică. În 1963, a devenit Liceul nr. 2, ulterior purtând numele marelui revoluţionar pașoptist. Din anul şcolar 1964-1965 a început să funcţioneze şi ciclul gimnazial, la secţiile română, maghiară şi germană, până în 1985.

Îmbunătăţiri permanente

Actualul corp A a fost construit în anii 1962-1963 şi a fost dat în folosinţă pe 1 septembrie 1964. Liceul Teoretic „Axente Sever” a beneficiat de o serie de îmbunătăţiri şi modernizări începând cu anul 1965. Toate acestea au vizat în primul rând asigurarea unei baze materiale adecvate studiului liceal modern.
    Trimite prin e-mail