marți, 28 mai 2013

Publicat la 5/28/2013 08:30:00 a.m. de Anonim

Nicu din Vitrometan



Ştiţi care e cea mai bună variantă pentru asfaltarea străzilor? Vă spune „Nicu din Vitrometan“. Aveţi oare idee de cum ar trebui făcută nu ştiu ce minunăţie de lucrare? N-aveţi? Nu-i bai. „Nicu din Vitrometan“ sigur ştie ce şi cum. Branşamente, curăţenie, mobilizare generală la evenimente, impozite, taxe, scadenţe, împrumuturi, dezvoltare urbană, vă spun ceva toate acestea chestiuni la un loc? Puţin? Nu vă stresaţi! „Nicu din Vitrometan“ e as în toate.

Milu OLTEAN
Vox populi s-a transmutat de-o vreme în comunităţile postacilor anonimi de pe diferite forumuri şi dacă aveţi chef de divertisment de cea mai bună calitate nu le ocoliţi. Sincer, vă garantez o distracţie pe cinste. Fără încorsetări gramaticale, fără reguli de bun simţ, fără perdea, fără bacalaureat sau licenţă, fără scrupule și bune sau rele intenţii. Într-o ţară guvernată parcă dintotdeauna de specialişti, forumurile abundă de sfaturi care de care mai practice şi mai avizate, care de care mai bine intenționate şi mai uşor de pus în aplicare. Toată lumea se pricepe la orice.
La un nimic de ştire inofensivă, părerile curg gârlă, iar sub protecţia anonimatului conferit de pseudonime gen „Lili din Gloria“, „Nicu Vitrometan“, „Gelu rinoceru’“, „cetăţean“ sau „Un medieşean de bine“ şi multe altele se ascund o sumedenie de idei şi păreri. Din spatele monitorului şi din taste toate se rezolvă lejer și fără prea mari eforturi, acuzaţiile curg gârlă, bălăcăriile sunt şi ele la ordinea zilei, cine face o ia în freză că de ce face, cine nu face ia bobârnace virtuale că de ce nu face. Într-o mare de suspiciune şi frustrare, nimeni nu face nimic bine şi orice acţiune are miros penal şi obscur.
Pe forumuri, între pseudonime. Nu spun că nu se emit și păreri pertinente, la obiect, formulate cu decenţă şi bun simţ, iar acelea cu siguranţă că trebuiesc luate în calcul. De regulă cei care au într-adevăr ceva de spus sau de semnalat o fac fără frica de a fi apostrofaţi pentru părerile lor şi semnează aşa cum sunt în buletin. În campaniile electorale show-ul e incendiar, pentru că cetele de postaci plătiţi sau nu aruncă cu noroi în candidaţii adversarilor, iar divergenţele de opinie dau naştere uneori la nişte fraze care cu uşurinţă ar putea intra într-o antologie de umor electoral, speculant de defecte personale, tare şi năravuri, iubite şi pasiuni orbitoare.
N-am nimic de împărţit cu Nicu din Vitrometan, oricine ar fi el, nici cu Geta tricicleta, cu nemuritoru’ sau cu orice astfel de personaj fictiv, pentru că mie aşa îmi place să cred că asemenea personaje fără nume, pe bune... nu există. Sau există. Frumoasă mai era replica aceea „o semnăm, dar o dăm anonimă“! Nu-i aşa?
    Trimite prin e-mail