vineri, 12 aprilie 2013

Publicat la 4/12/2013 05:22:00 p.m. de Anonim

Pianul călător revine la Mediaş

Pianistul Horia Mihail va susţine un concert extraordinar, diseară, la Sala Traube.

Autor: Alex PÎNTEA

Mii de kilometri, zeci de mii de spectatori în săli şi milioane de ascultători virtuali prin radio, televiziune sau internet au participat la primele două ediţii ale turneului naţional „Pianul călător“, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo. După cele 12 recitaluri din 2011, impresionantul turneu din 2012 ajungea la 22 de recitaluri şi concerte în 19 oraşe.

Tur de forţă

Cea de-a treia ediţie a turneului „Pianul călător“, o frumoasă şi generoasă aventură artistică a pianistului Horia Mihail, ajunge astăzi la Mediaş. Concertul, găzduit de Sala Traube, începând cu ora 19.00, va fi susţinut chiar la pianul rămas în municipiul de pe Târnava Mare în urmă cu doi ani. „Turneul organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia culturală «Accendo» a început pe 24 martie, la Sânnicolau Mare şi va străbate, până în 27 aprilie, toate zonele istorice ale ţării. În total vom parcurge 15 oraşe din România şi Republica Moldova. Destinaţia finală va fi Tulcea, unde va rămâne cel de-al treilea pian călător“, explică organizatorii.

Doar Beethoven

Repertoriul ales pentru cea de-a treia ediţie a turneului este format integral din opera lui Beethoven. Horia Mihail va interpreta „Patetica“, „Sonata lunii“, „Appassionata“ şi „Concertul no. 4 în Sol major pentru pian şi orchestră“. „Sper ca publicul să vină în număr cât mai mare pentru a asculta poveştile acestor sonate (aproape şlagăre), în varianta mea. Este o muzică absolut incredibilă care permite muzicianului şi spectatorului să descopere în fiecare zi noi faţete ale operei acestui mare muzician, Beethoven“, a mărturisit Horia Mihail.

Vis împlinit

„Pianul călător“ ajunge în oraşe unde nu există piane de concert performante, care să permită susţinerea unor astfel de evenimente. Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef Radio România Cultural şi unul dintre iniţiatorii turneului, este de părere că acest turneu reprezintă un vis împlinit. „Pianul călător a fost iniţial o idee, un vis pe care nu ştiam dacă vom reuşi să-l transformăm în realitate şi să nu-l lăsăm să rămână o întâmplare dintr-un an oarecare, o întâmplare de care se vor fi minunat unii şi alţii şi pe care o vor uita, aşa cum au descoperit-o. Pianul călător a devenit un brand, acum, când lansăm a treia ediţie, toată lumea ştiind foarte bine despre ce este vorba. A treia călătorie se va încheia la Tulcea, la Teatrul «Jean Bart», unde va locui al treilea pian călător în următorii ani“, a explicat ea.



    Trimite prin e-mail