luni, 15 aprilie 2013

Publicat la 4/15/2013 06:28:00 p.m. de Redacţie

Fumatul lungeşte vindecarea fracturilor

În afară de efectele negative asupra inimii sau plămânilor, fumatul întârzie refacerea ţesuturilor osoase şi creşte riscul unor complicaţii.


Un studiu realizat de cercetători americani de la Universitatea de medicină Pennsylvania şi menţionat de Le Figaro, preluat de Agerpres, arată că vindecarea unei tibii rupte durează în medie cu şase săptămâni mai mult la fumători decât la nefumători. 
Oamenii de ştiinţă au analizat circa 20 de studii care au vizat în total 6.480 pacienţi, dintre care 1.457 fumători. Toţi au fost îngrijiţi pentru diverse fracturi (tibie, femur, şold, gleznă, oasele lungi ale membrelor), prin diferite tehnici (fixare externă, fixare internă de tip şurub, placă, etc.). Rezultatul arată că vindecarea unei fracturi la un nefumător durează în medie 24,1 săptămâni şi cu şase mai mult la amatorii de ţigări. În cazul tibiei, diferenţa creşte şi mai mult: 25,1 săptămâni la nefumători şi cu şapte mai mult la fumători.
Fumatul se asociază şi cu un număr crescut de complicaţii. Frecvenţa întârzierilor în consolidarea fracturii, etapă indispensabilă în tratarea traumatismului, creşte cu 15% în cazul fumătorilor cu un os al membrelor rupt. Riscul infecţiilor superficiale sau profunde la fumători este cu 7% mai mare decât la cei care nu fumează.
Fumatul întârzie refacerea organismului prin două mecanisme, aminteşte Societatea franceză de chirurgie ortopedică şi traumatologică (Sofcot). "Fumatul determină absorbţia monoxidului de carbon, care împiedică oxigenarea suficientă a ţesuturilor. În ceea ce priveşte nicotina, ea scade producţia de colagen. Aceşti doi agenţi sunt deosebit de nocivi pentru sănătate, ducând la o cicatrizare mai dificilă, favorizând infectarea rănilor chirurgicale şi dăunând consolidării osoase", arată Sofcot.
"Studiul ne permite să ajutăm pacienţii să înţeleagă că fumatul nu le afectează doar sănătatea inimii", spune dr Samir Mehta, de la Spitalul Universitar Pennsylvania şi co-autor al articolului. "Acest risc trebuie luat în considerare când cineva se răneşte şi când se are în vedere o intervenţie chirurgicală", încheie el.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, sunt necesare şi alte cercetări, îndeosebi în privinţa efectelor nicotinei degajate de ţigările electronice, care se bucură de un succes tot mai mare.



    Trimite prin e-mail