duminică, 14 aprilie 2013

Publicat la 4/14/2013 05:25:00 p.m. de Redacţie

Fructele, prieteni sau duşmani ai dinţilor noştri?

Se ştie că fructele sunt bune pentru sănătate în general, dar sunt ele la fel de bune pentru dinţi? Pot produce carii? Pentru menţinerea dinţilor sănătoşi este preferabil consumul de fructe uscate, proaspete sau fierte, ca în compot?


Din multe motive - aport substanţial de vitamine, minerale şi fibre, combaterea bolilor cardiovasculare, prevenirea cancerului - este important să mâncăm câteva porţii de fructe pe zi, potrivit site-ului passionsante.be, citat de Agerpres. Din punct de vedere strict dentar, este recomandabil consumul merelor şi perelor, pentru că favorizează producerea salivei, importantă pentru combaterea bacteriilor şi plăcii dentare. Totuşi, multe fructe conţin zahăr, unele mai mult decât altele. Ele conţin şi acizi - citricele, de exemplu - care dăunează smalţului dentar. 
Sfaturile pe care le dă site-ul passionsante.be sunt următoarele: este de preferat un fruct proaspăt unuia fiert (compot), băuturile din fructe făcute cu blenderul trebuie evitate şi se recomandă mai degrabă fructele la conservă în suc propriu decât cele în sirop.
Fructele învelite în ciocolată, în sirop sau cele uscate (stafide, caise, rondele de banane) trebuie consumate cu măsură pentru că ele conţin mult zahăr şi se pot lipi de dinţi. Din punct de vedere strict dentar, sunt identice cu dulciurile. 
Site-ul mai recomandă evitarea perierii dinţilor imediat după consumul de citrice sau suc (îndeosebi la micul dejun) - este mai bine să treacă 30 de minute înainte de periaj. Cantitatea de suc de fructe (proaspăt sau concentrat) recomandată este de cel mult un pahar pe zi, încheie passionsante.be.



    Trimite prin e-mail