vineri, 5 aprilie 2013

Publicat la 4/05/2013 02:18:00 p.m. de Redacţie

Antonela Sofia Barbu: "Schimbarea începe cu mine şi lucrez pentru schimbare !"

Asociaţia "Mediaşul pentru Cultură" a câştigat alături de Antonela Sofia Barbu, voluntar în cadrul asociaţiei, un loc în programul "Voluntar de profesie", lansat de Fundaţia Vodafone. Antonela a implementat la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap proiectul "Şansa de a da un click – terapie prin lectură, muzică şi joc", în scopul de a creşte şansele beneficiarilor centrului pentru a se integra în comunitate.


Monitorul de Mediaş: Când şi cum a început programul "Voluntar de profesie" ?
Antonela Sofia Barbu: Fundaţia Vodafone România a lansat programul "Voluntar de profesie" în 2010, pentru a oferi oportunitatea celor care şi-au dorit întotdeauna să îşi pună timpul şi experienţa lor în slujba unei organizaţii non-profit din România. De la lansare, 30 de ONG-uri din toată ţara au beneficiat de sprijinul voluntarilor de profesie ai Fundaţiei Vodafone. Printre acestea se numără şi asociaţia "Mediaşul pentru Cultură", în cadrul căreia am scris anul trecut proiectul "Şansa de a da un click – terapie prin lectură, muzică şi joc" şi l-am prezentat în programul "Voluntar de profesie". A fost acceptat şi astfel timp de 6 luni de zile am accesat surse de finanţare şi am organizat campanii de fundraising pentru a avea bugetul necesar implementării acestui proiect la Centrul de Recuperare şi Reabilitare  Persoanelor cu Handicap din municipiul Mediaş. 


Monitorul de Mediaş: Cum ţi-a venit ideea de a implica beneficiarii Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Mediaş ?
Antonela Sofia Barbu: Primul beneficiar, pe care l-am cunoscut acum un an de zile, a fost domnul Cosma Dorin, despre care am scris o poveste. M-a impresionat că venea la bibliotecă, în scaun cu rotile, cu bilet de voie şi era interesat de Egipt, descoperind că avem această pasiune comună. În Centrul unde locuieşte, nu exista bibliotecă, nici secţie de calculatoare, de aceea intenţionam să le deschid un spaţiu de lectură, în care să citească toţi beneficiarii despre diverse civilizaţii sau romane de dragoste. În Săptămâna Naţională a Voluntariatului, i-am vizitat pe cei 50 de beneficiari din acest centru şi am discutat cu un grup de persoane  dornice să coloreze, să picteze, să citească, să vizioneze filme şi chiar să creeze obiecte din mărgele. Directorul Mircea Brînda s-a arătat încântat să scriu primul proiect pentru CRRPH şi mi-a acordat toată încrederea, deşi nu mă cunoaştea. A însemnat foarte mult pentru mine şi o provocare de a realiza un proiect în domeniul social, implicând latura educaţională şi culturală. Beneficiarii acestui centru mi-au atras atenţia prin optimismul lor, descoperind  că vor din suflet să-şi petreacă timpul liber într-un mod plăcut şi să uite de necazurile vieţii.


Monitorul de Mediaş: Ce lucruri concrete ai realizat ?
Antonela Sofia Barbu: Am organizat două campanii de fundraising care au avut un real succes. Prima campanie, "Mulţumesc. Astăzi, zâmbesc!", a făcut înconjurul lumii în mediul online şi toţi recunosc autocolantul realizat special pentru a atrage zâmbetele oamenilor cu suflet mare. Datorită campaniei, bilanţul a fost extraordinar. Cuvintele sunt puţine pentru a mulţumi tuturor care au contribuit la primii paşi ai acestui proiect. Faptul că am reuşit să fim vizibili în spaţiul virtual îmi dă încredere că lucrurile merg pe un drum bun. Biblioteca de la CRRPH a prins contur. Aproximativ 500 de publicaţii (cărţi şi reviste) sunt deja aranjate pe rafturile amenajate în sala pentru lectură şi sunt organizate ateliere de terapie prin lectură. Ludoteca este aproape finalizată. S-au donat jocuri de şah, table, puzzle, remmi, joc de fotbal cu nasturi, războaie de ţesut, joc de fotbal pentru televizor, o consolă pentru jocuri WiFi Xbox. Sala cu internet este pregătită pentru computere. A fost dotată cu zece mese, a fost realizată conexiunea la internet, iar rafturile pentru CD-uri şi cărţi au fost montate pe perete. Au fost primite primele două computere, un aparat multifuncţional Brother şi cinci camere web şi un set de 12 căşti. A doua campanie, "Zâmbesc şi iubesc", a reuşit să atragă atenţia datorită tricourilor realizate de beneficiari, cu multe inimioare, dragoste şi talent, scopul acestei campanii fiind susţinerea dezvoltării a trei ateliere noi la CRRPH, realizare de cărţi de colorat, obiecte pentru petrecerile celor mici şi obiecte de promovare turistică a Mediaşului. 

Monitorul de Mediaş: Care a fost reacţia comunităţii medieşene la proiect şi la campaniile desfăşurate ?
Antonela Sofia Barbu: Într-o perioadă de criză, am îndrăznit să organizez două campanii de strângere de fonduri, iar medieşenii şi-au arătat solidaritatea, arătând cât de mult contează să fii aproape de oamenii în suferinţă, să le dai o şansă şi să îi sprijini cu tot ce poţi. Au donat sume în bani, transformaţi în materiale necesare primelor ateliere ale beneficiarilor sau în obiecte. Lista este la fel de mare ca şi sufletul acestor oameni. 



Monitorul de Mediaş: Care sunt aşteptările tale personale de la acest proiect ?
Antonela Sofia Barbu: Programul "Voluntar de profesie" s-a încheiat în 15 martie, la fel şi misiunea mea de a realiza ce mi-am propus pentru beneficiarii acestui centru. Acum începe o altă etapă a proiectului şi anume implementarea lui. Dezvoltarea atelierelor, realizarea parteneriatelor noi, prezenţa în mediul online prin cunoaşterea abilităţilor beneficiarilor. Pe scurt, o nouă provocare pentru mine, personalul specializat din centru, conducerea centrului şi beneficiarii. 

Monitorul de Mediaş: Ce înseamnă pentru tine voluntariatul, ce te face să te implici în astfel de proiecte ?
Antonela Sofia Barbu: Pentru mine, voluntariatul înseamnă trei cuvinte: ajută şi zâmbeşte ! Mă implic acolo unde simt că este nevoie de mine, unde pot învăţa ceva nou şi unde îmi pot pune la dispoziţie timpul şi cunoştinţele mele. În tot ceea ce realizez, las o parte din sufletul meu şi dacă mă va întreba cineva, peste ani de zile, ce face comunitatea pentru noi, îl voi privi senină în ochi şi îi voi spune: "Ceea ce ai făcut şi tu pentru comunitate!".

Monitorul de Mediaş: Care a fost cel mai frumos moment din cadrul acestui proiect ?
Antonela Sofia Barbu: Fiecare moment în care am văzut oamenii din centru zâmbind alături de oameni din afară care i-au vizitat. Fie că au participat la teatru de păpuşi, bucurându-se alături de copiii de grădiniţă, fie că au ascultat muzică folk sau poezie, fie că au dansat sau au căutat informaţii pe internet. La centru, nu poţi fii supărat, te încarci pozitiv şi asta face ca momentele să fie frumoase mereu.


Monitorul de Mediaş: Ai un motto, un crez în viaţă ?
Antonela Sofia Barbu: Am învăţat să-mi gestionez timpul şi chiar dacă nu pot fi în acelaşi timp în două locuri, acum, datorită lumii virtuale, totul este posibil. Sunt convinsă că schimbarea începe cu mine şi lucrez pentru schimbare! Acesta este dictonul meu.

Specializări multiple

Antonela Sofia Barbu este născută în Mediaş, este absolventă a Liceului Teoretic "Axente Sever", a  Colegiului de Biblioteconomie – Arhivistică, a vursurilor de jurnalism IDD şi a Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu. Are un master în managementul instituţiilor europene şi manager de proiect, este viitor lucrător de tineret şi are cursuri de accesare fonduri europene, Web 2.0. Totodată, este preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, filiala Sibiu, şi membru al nou-înfiinţatei subfiliale Mediaş a Crucii Roşii.



A consemnat Alex PÎNTEA



    Trimite prin e-mail