vineri, 15 martie 2013

Publicat la 3/15/2013 10:34:00 a.m. de Anonim

Transplant bugetar! Consiliul Judeţean Sibiu dă mai mulţi bani pentru comune

400.000 de lei va primi municipiul Mediaş, anul acesta, de la Consiliul Judeţean. Adică doar două treimi din fondurile obţinute în 2012. Tot atât vor primi şi oraşele mici ale judeţului. În schimb, pentru fiecare comună au fost prevăzute sume considerabil mai mari faţă de anul trecut.


Autor: Mihai COLIBABA

Finanţare „la pachet“: municipiul Mediaş şi oraşele Agnita, Avrig, Cisnădie, Copşa Mică, Dumbrăveni, Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului, Sălişte şi Tălmaciu vor primi câte 400.000 de lei de la bugetul judeţului, dacă aleşii vor aproba, în şedinţa extraordinară din această după-amiază, proiectul de buget pregătit de conducerea Consiliului Judeţean Sibiu (CJS). Preşedintele Ioan Cindrea contează pe unanimitate. Marţi după-amiază, conducerea CJS a avut o a doua întâlnire cu liderii grupurilor politice – Adrian Besoiu (PSD), Marcel Luca (PNL), Daniela Cîmpean (PDL), Martin Bottesch (FDGR) şi Maria Ţiţonia (PP-DD) – iar ieri, bugetul a fost definitivat în comisiile de specialitate. „Bugetul nu a suferit modificări majore faţă de forma pe care am făcut-o publică luna trecută. Am convingerea că toţi consilierii judeţeni vor vota favorabil. Pentru că în proiecţia bugetară am concentrat resursele financiare ale instituţiei spre capitolul dezvoltare, dorim ca în cel mai scurt timp să demarăm şi să continuăm lucrările la investiţiile cuprinse în lista de investiţii pentru anul în curs“, a menţionat Cindrea.

Împărţeala făcută de Cindrea favorizează cele 53 de comune ale judeţului


Primăriile rurale sunt avantajate

Potrivit unei adrese transmise de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Sibiu, Consiliul Judeţean poate conta, anul acesta, pe 24,78 milioane de lei, din care 18,49 milioane reprezintă cote defalcate din impozit pe venit, iar restul, sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. „Aceste sume se repartizează pentru achitarea arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, în anul 2013“, precizează referatul de specialitate semnat de Ioan Stoica, directorul economic al CJS. Comunele judeţului vor primi câte 365.000, cu aproape 100.000 mai mult decât anul trecut.

Mai puţin decât o revistă

Alocarea bugetară fără a ţine seama de numărul de locuitori şi de proiecte nu este pe placul primarilor de oraşe. Prin comparaţie, Centrului Cultural Interetnic „Transilvania“, care editează revista „Transilvania“, i-a fost prevăzut un buget de 409.500 de lei. Decizia dezavantajează mai ales reşedinţa de judeţ, unde finanţarea a scăzut de la 800.000, la 600.000 de lei, dar şi Mediaşul, pentru care sunt repartizaţi tot cu 200.000 mai puţin. Pe de altă parte, primarul Teodor Neamţu este de părere că banii sunt bineveniţi. „Suma de 400.000 lei va intra în bugetul local şi va fi cheltuită pentru proiectele pe care le avem. Nu va avea o destinaţie specială. Şi anul trecut am primit bani, dar în mai multe tranşe. Probabil că vom mai primi şi în acest an“, a menţionat Neamţu.

Ajutor pentru SMURD

O atenţie specială a fost acordată SMURD Copşa Mică. Pentru cheltuielile sale de funcţionare, acesta va primi 260.000 de lei. „Sumele pentru sustenabilitatea SMURD Copşa Mică se vor repartiza în bugetele unităţilor administrativ-teritoriale pe care serviciul le deserveşte, acestea finanţând serviciul conform contractului de asociere proporţional cu numărul populaţiei din unităţile administrativ-teritoriale“, se mai arată în documentul semnat de Stoica. Serviciul deserveşte oraşul Copşa Mică,precum şi comunele Axente Sever, Valea Viilor, Târnava, Şeica Mare, Şeica Mică şi Micăsasa.



    Trimite prin e-mail