vineri, 29 martie 2013

Publicat la 3/29/2013 08:30:00 p.m. de Anonim

Tezele lui Helmut Novak

Medieşeanul Helmut Novak a lipit pe uşile bisericilor din oraş un manifest în care îndeamnă la un consens în spirit creştin în ceea ce priveşte sărbătorirea Paştelui.


Autor: Alex PÎNTEA

„În acest an, sărbătorile de Paşte după calendarul iulian sunt foarte îndepărtate de cele după calendarul gregorian, la cinci săptămâni diferenţă. În plus, avem de-a face cu un caz extrem, sărbătoarea Paştelui ortodox cade pe data de 5 mai. Fiecare român ştie că ziua de 1 Mai se leagă tradiţional de obiceiuri şi activităţi de timp liber care greu se împacă cu postul din săptămâna mare. Mulţi îşi petrec timpul, dacă vremea este bună, la iarbă verde, la un grătar. Mă întreb cum rămâne cu sensul teologic dacă creştinii ortodocşi sunt provocaţi la culminarea postului cu sărbătoarea de 1 Mai. Fac un apel către toţi responsabilii de a se găsi un consens în spirit creştin, mai ales pentru că în acest an discrepanţa între datele fixate este ridicol de mare”, consideră Novak.

Apel către creştini

La sfârşitul săptămânii trecute, medieşeanul a fost prezent la Biserica Evanghelică din Piaţa Castelului şi a afişat pe uşa lăcaşului manifestul său. De asemenea, i l-a înmânat şi preotului. În aceeaşi zi, el a lipit manifestul său la Biserica Catolică de pe strada Mihai Viteazul, dar şi la Catedrala Ortodoxă din Piaţa Andrei Şaguna.



    Trimite prin e-mail