vineri, 1 martie 2013

Publicat la 3/01/2013 07:53:00 a.m. de Redacţie

Mărţişoare de criză

Medieşenii n-au uitat să le dăruiască celor dragi simbolurile primăverii.


Autor: Alex PÎNTEA

La Mediaş se vând şi în acest mărţişoare cu preţ de criză. Pentru doar 1 leu, doritorii pot cumpăra simbolul primăverii pentru a-l dărui persoanelor dragi. Vânzarea a mers destul de greu zilele trecute, dar comercianţii speră că astăzi vor avea mai mulţi clienţi.

Cele mai ieftine mărțișoare costă, la Mediaș, un leu

Între 1 şi 10 lei

În piaţa agroalimentară s-au instalat vreo zece comercianţi de mărţişoare de tot felul. Pe tarabele lor găsiţi şi alte produse specifice sărbătorii, cu mai mult sau mai puţin gust. „Nu prea mai au bani oamenii. Mărţişoarele sunt foarte ieftine, aşa, ca de criză. Vindem nici să murim, nici să trăim. Cel mai ieftin mărţişor costă 1 leu, dar avem şi cu 10 lei. Noi sperăm, totuşi, să fie vremea bună şi să cumpere oamenii”, a mărturisit B.T., unul dintre aceşti comercianţi, în aşteptarea zilei de 1 Martie.

Unii da, alţii ba

Dintre medieşenii care se învârt prin faţa tarabelor, unii cumpără, alţii doar se uită să vadă ce marfă este şi cât costă. Un pensionar pare cel mai hotărât dintre toţi. Cumpără mai multe mărţişoare şi spune că el respectă tradiţia, indiferent de preţ. „Am respectat tradiţia în fiecare an. La fel fac şi de această dată. Mi se pare ceva perfect normal să vin să cumpăr mărţişoare pentru toate femeile care îmi sunt dragi”, explică bărbatul.

S-au uitat la preţ

În imediata apropiere, cineva vinde mărţişoare pictate manual pe sticlă sau pe lemn, la 3 lei bucata. „Să ştiţi că nu prea cumpără lumea. Cei mai mulţi preferă să ia mărţişoare mai ieftine. E alegerea lor. Eu am muncit pentru confecţionarea mărţişoarelor, care sunt originale”, susține comerciantul din judeţul Mureş. A.S., un alt comerciant, speră că ploaia sau frigul nu vor alunga mușteriii. „Nu mai cumpără oamenii ca în anii trecuţi. Nu au bani, nu îşi mai permit să dea şi pe mărţişoare. Sperăm să fie vremea bună şi să cumpere lumea”, mărturisește acesta.

Doar în piaţă

„Cumpăr mărţişoare pentru familie. E o tradiţie, pur şi simplu, aşa se obişnuieşte. Preţurile sunt acceptabile, dar chiar dacă erau mai scumpe, tot luam”, susține I.M., unul dintre trecătorii pe la tarabele cu mărțișoare. Toate produsele specifice Zilei Îndrăgostiţilor, dar şi zilelor de 1 şi 8 Martie se vând anul acesta într-o singură locaţie. Municipalitatea a decis să închirieze spaţii comercianţilor doar în imediata apropiere a celor două hale din piaţa agroalimentară. 

Sărbătoare străveche

Tradiţia spune că la originea mărţişorului a stat o monedă de aur sau de argint, la care se ataşa o sfoară făcută din două fire răsucite, una roşie şi una albă, ce semnificau lupta vieţii asupra morţii, a sănătăţii împotriva bolii şi care era purtată în general de persoanele sensibile, considerându-se că această amuletă era aducătoare de noroc şi fericire. Semnificaţia mărtişorului a rămas aceeaşi de-a lungul timpului. Este un simbol al primăverii, al revenirii la viaţă. El ne aduce optimism şi credinţă. „Cumpăr pentru nepoţeii mei. Nu sunt scumpe mărţişoarele. E un simbol de dragoste şi ştiu că se bucură când le primesc”, a mărturisit M.T., un medieșean mai în vârstă.



    Trimite prin e-mail