duminică, 24 martie 2013

Publicat la 3/24/2013 10:27:00 a.m. de Redacţie

Investiţii în nordul judeţului

Lucrările la investiţiile proprii ale Consiliului Judeţean Sibiu au fost reluate din 15 martie, odată cu încălzirea vremii. Faţă de anul trecut, bugetul aprobat în unanimitate la sfârşitul săptămânii trecute prevede cu 60 la sută mai mulţi bani pentru investiţii.


Autor: Aurelian LUNGU

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Banciu, în cursul lunii martie au fost reluate şantierele la şase drumuri judeţene şi la şase poduri, care însumează aproximativ 32 km. Printre tronsoanele unde se lucrează se numără DJ 141B km 14+720-18+680, inclusiv construcţia unui pod nou în Richiş, comuna Biertan, lung de 3,9 km, ceea ce va asigura un acces mai rapid dinspre Dumbrăveni spre Agnita, respectiv estul judeţului. Lucrarea valorează 3,8 milioane de lei şi se va termina în acest an. „Acest drum este foarte important pentru scurtarea circuitului turistic între Moşna-Richiş-Biertan-Dumbrăveni-Sighişoara, legând cetăţile săseşti de pe Valea Hârtibaciului cu Biertanul care, de 10 ani, figurează pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO“, a reamintit Banciu.

Acces mai bun

În paralel, se execută lucrări de construire a trei poduri, din care două se află în zona de nord a judeţului, respectiv pe DJ 141 Mediaş – Bârghiş, la km 6 + 600 peste pârâul Nemşa şi la km 6+ 700 peste pârâul Moşna. Lucrările vor fi gata la începutul lunii iunie şi vor costa, în total, 1,6 milioane de lei. Vechile poduri, construite în anul 1962, au fost demolate. „Toate aceste investiţii care au demarat şi care se continuă dovedesc că infrastructura de drumuri şi poduri reprezintă o prioritate pentru actualul mandat pe care îl am la Consiliul Judeţean. Prin aceste investiţii, spre care am alocat sume generoase din bugetul judeţului, ne dorim să creştem accesibilitatea zonelor incluse în modernizare, aspect care va conduce la dezvoltarea economică şi turistică”, a subliniat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Finanţare negociabilă

În perioada următoare, Consiliul Judeţean Sibiu va încheia o convenţie de parteneriat cu toate primăriile care şi-au exprimat disponibilitatea de a intra în asociere pentru realizarea unor proiecte strategice. Imediat după aprobarea bugetului, Consiliul a început demersurile pentru încheierea convenţiilor cu primăriile nominalizate să beneficieze de aceste proiecte. „Costurile vor fi suportate în proporţie de 50 la sută de către Consiliul Judeţean şi 50 la sută de către administraţiile locale. Acolo unde resursele comunelor nu sunt suficiente, putem negocia o contribuţie mai mare din partea noastră“, a precizat Cindrea.

Măsuri sociale

Astfel, 225.000 lei au fost alocaţi pentru amenajarea unor centre medico-sociale în şapte localităţi, printre care se numără şi Valea Viilor. Acestea vor cuprinde cabinete de medicină de familie, câte un cabinet stomatologic, farmacie umană, cabinet veterinar şi farmacie veterinară. De asemenea, la Coveş, Aţel, Mălâncrav, Alma Vii şi în alte şase comune vor fi create sau reabilitate centrele culturale. Valoarea totală a proiectului se ridică la 1,6 milioane de lei. „Dorim transformarea căminelor culturale în adevărate centre culturale, să nu fie doar săli de nunţi. Să aibă biblioteci, acces la internet etc.“, a detaliat Cindrea. Bârghişul, Loamneşul, Racoviţa şi  Tilişca vor beneficia de 700.000 de lei pentru amenajarea de terenuri de sport, în vecinătatea şcolilor sau a grădiniţelor, iar 163.500 de lei au fost alocaţi penhtru terenuri de joacă lângă grădiniţele din Alţâna, Iacobeni, Jina, Moşna. „Precizăm că este vorba despre localităţi care nu au terenuri de sport sau locuri de joacă“, susţine şeful Legislativului judeţean. În două săptămâni, primăriile vor primi un contract de asociere prin care vor fi stabilite drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi, modul de implementare al proiectului, cotele de cofinanţare, în vederea studierii acestuia şi aprobării prin hotărâri de Consiliu Local, apoi acestea vor fi supuse aprobării consilierilor judeţeni. „Am informat consiliile locale care şi-au exprimat dorinţa să intre în parteneriat cu Consiliul Judeţean asupra sumelor pe care trebuie să le prevadă în bugetul propriu pentru realizarea obiectivelor la care s-au angajat să îşi aducă contribuţia financiară şi logistică. Sperăm ca în cel mai scurt timp să începem realizarea acestor proiecte strategice atât de necesare pentru comunităţile din mediul rural“, a subliniat Cindrea.



    Trimite prin e-mail