luni, 18 martie 2013

Publicat la 3/18/2013 12:40:00 p.m. de Redacţie

Drumul gunoaielor | FOTO

Tone întregi de gunoaie şi deşeuri din construcţii, clădiri în paragină şi câini vagabonzi. Aşa arată una dintre porţile de intrare în Mediaş. Municipalitatea se pregăteşte să cureţe zona.


Autor: Alex PÎNTEA

Zăpada a trecut, gunoaiele au rămas. Şoferii care vin dinspre Sibiu şi tranzitează Mediaşului folosind actuala şosea de centură, între cartierele Vitrometan şi Gura-Câmpului, au parte de un peisaj dezolant.

Mai mulţi proprietari

Câteva dintre aceste terenuri aparţin Primăriei Mediaş, altele sunt particulare. Reprezentanţii municipalităţii spun că îşi igienizează permanent suprafeţele pe care le deţin, iar următoarea acţiune de acest fel va avea loc chiar în zilele următoare. „Facem precizarea că doar o parte a terenului se află în patrimoniul municipalităţii, restul fiind proprietate privată. Partea aparţinând municipalităţii este igienizată în mod periodic, urmând ca în data de 22 martie să aibă loc o nouă acţiune de acest gen“, a confirmat Paula Mihălţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş. 

Amenzi mari

De-a lungul timpului, municipalitatea a făcut numeroase apeluri pentru ca medieşenii să nu mai arunce deşeuri în zonă. În 2009, văzând că nu rezolvă nimic cu vorba bună, edilii au decis să treacă la sancţiuni drastice. Astfel, cei care vor fi prinşi aruncând deşeuri în zona şoselei de centură şi nu numai vor primi amenda maximă prevăzută de legislaţia locală, respectiv între 100 şi 300 de lei pentru persoane fizice şi 1.500 - 2.000 de lei în cazul societăţilor comerciale. Din păcate, însă prinderea în flagrant este grea, dacă nu imposibilă.

Au trimis somaţii

Centura ocolitoare a Mediaşului a arătat, până nu demult, şi mai rău pe toată întinderea ei, în condiţiile în care şi terenurile aflate la intrarea în cartierul Gura-Câmpului erau pline de deşeuri şi materiale de construcţie. Fiind vorba de proprietăţi private, soluţia găsită a fost aceea de somare a proprietarilor care au fost atenţionaţi că trebuie să se conformeze legislaţiei. „În conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă 195/2005, actualizată în 2008, şi pe baza Hotărârii Consiliului Local Mediaş 166/2009, proprietarii de terenuri au obligaţia să îl împrejmuiască corespunzător. Totodată, aceştia sunt obligaţi să ia măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcţional. Aceştia riscă o sancţiune contravenţională între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, şi 25.000 – 50.000 lei pentru persoane juridice“, avertizează Mihălţan.

Ridicate cu taxă

Persoanele care au deşeuri provenite din demolări sau lucrări de construcţii pot apela la operatorul de salubritate, care le ridică contra unei taxe. Majoritatea preferă însă să le arunce la întâmplare şi riscă să se aleagă cu o sancţiune contravenţională în cazul în care sunt prinşi.



    Trimite prin e-mail