duminică, 24 martie 2013

Publicat la 3/24/2013 04:30:00 p.m. de Anonim

Artă fără limită de vârstă

Arta nu cunoaşte graniţe, bariere şi niciun alt fel de oprelişti. Arta nu se înclină în faţa timpului şi nu pierde niciodata lupta cu acesta, ba mai mult decât atât, nu are trebuinţă de expresia „e o vreme în toate“. Artistul plastic medieşean Daniel Vasiu are 52 de ani şi a trăit recent emoţiile debutului în luminile rampei la prima sa expoziţie personală de pictură, eveniment găzduit cu generozitate de galeria Casei Schuller.


Autor: Milu OLTEAN

Un autodidact cu talent şlefuit în ani şi ani de zile, Vasiu şi-a impresionat privitorii printr-o expoziţie care surprinde omul în universul său cu o multitudine de faţete, printr-o serie de picturi abstracte, în care forţa simbolurilor se îngemânează cu fineţea tuşelor, lăsându-se învăluite de culori.

Muntean l-a convins

Medieşeanul Daniel Vasiu are 52 de ani, o vârstă frumoasă, la care alţi artişti plastici au numeroase expoziţii la activ şi prezenţe nenumărate în galerii de artă. Pentru Vasiu, arta plastică a fost dintotdeauna o mare pasiune. S-a lăsat atras atât în mrejele picturii, cât şi în cele ale modelajului sau sculpturii. A lucrat intens şi cu dăruire, atâta doar că, din cauza unui accentuat simţ autocritic şi a unui spirit ultraperfecţionist, s-a lăsat greu convins că lucrările sale sunt bune de scos din casă şi de arătat publicului larg. Mulţumită artistului plastic Grigorie Muntean, un adevărat mentor pentru generaţii de artişti medieşeni, Vasiu a bifat la jumătatea lunii martie prima sa expoziţie personală. „Grigorie Muntean a dus o muncă de lămurire cu mine de vreo doi ani de zile. Iniţial, pentru a-mi da încredere şi curaj, mi-a spus că va expune şi el alături de mine în una din sălile galeriei, dar mai apoi m-a lăsat de unul singur. Am văzut această expoziţie ca pe o provocare. Dacă ar fi fost după mine, era greu să mă decid asupra lucrărilor pe care să le prezint, pentru că mi-aş fi dorit tot timpul să mai adaug ceva, să mai schimb altceva. Mă bucur de această conjunctură fericită şi nu am niciun fel de complexe pentru faptul că am debutat cu o primă expoziţie personală la vârsta mea“, ne-a mărturisit Vasiu. Emoţiile au fost mari, dar că s-au estompat pe parcurs, mai ales că alături de el au fost şi Grigore Muntean, precum şi artistul plastic şi managerul cultural Adrian Matei, cel care, de altfel, a fost şi curator al expoziţiei.

Omul, un univers complex

Cele 29 de lucrări prezentate de Vasiu în galeria Casei Schuller se încadrează în categoria artei abstracte şi, potrivit artistului, reprezintă o aspiraţie de a forţa limitele, de a trece dincolo de barierele spirituale ridicate în jurul omului. De altfel, medieşeanul este un fin observator al stărilor sufleteşti ale omului, pe care a încercat să le redea prin intermediul unui mesaj îmbrăcat în straie artistice. „Mă pasionează omul, cu trăirile lui, cu universul lui complex, iar acest univers cu valori şi credinţe am încercat să-l transpun în lucrările mele. Spre exemplu, am lucrarea «Timpul», care de fapt are dublă semnificaţie, timpul fiind un factor de stres atunci când ne zoreşte, dar şi un factor de linişte, atunci când reflectăm la ceva. O altă lucrare este «Amprente», iar aici am încercat să surprind influenţele şi urmele pe care le lăsăm conştient sau nu în lumea noastră, în urma noastră“, povesteşte el.

Artistul în oglindă

Daniel Vasiu este un introvertit, pentru care cuvintele sunt preţioase, iar exprimările înţelepte. Lucrările sale au un caracter ambivalent, prin prisma faptului că au o pronunţată latură decorativă, dar, în acelaşi timp, pătrunzând universul fiecărei lucrări, te poţi adânci în visare sau poţi reflecta deschizând cu ochii minţii noi tărâmuri de explorat. „Aproape fiecare lucrare a început printr-o idee. Are un univers al ei şi o poveste. Altele au venit aşa, de la sine, fără să-mi dau seama exact cum anume. Încerc tot timpul să explorez idei, valori şi priorităţi, prin lucrările mele mă deschid şi eu şi direcţionez privitorul spre un univers, dar fără să-l forţez sau să-l sufoc. E o abordare, o cale pe care încerc să o ofer. Sunt un om al structurilor. Aş putea zice că am mai multe idei decât exprimări, iar din acest punct de vedere, expoziţia aceasta este o provocare pentru mine de a forţa limitele, de a arăta că arta nu are limite, de a arăta că, dacă ai ceva de dat din tine, o poţi face oricând. Această expoziţie e un început. Aş putea spune că mi-am crescut oarecum standardul şi aşteptările. Mi-aş dori să fac o serie de lucrări de ceramică, câteva lucrări de sculptură şi mi-aş dori să vin cu o altă expoziţie, în care să arăt o altă faţetă artistică, să deschid calea spre un alt univers creativ, spre alte domenii“, a dezvăluit Vasiu.

Autodidact prin excelenţă

Pasiunea pentru artele plastice a artistului Daniel Vasiu este una care s-a manifestat încă din copilărie, iar medieşeanul îşi aduce aminte cu plăcere de cercul de modelaj aflat sub îndrumarea profesorului Grigore Muntean de la fosta Casă a Pionierilor. Mai apoi, Vasiu a urmat cursurile Universităţii Populare de Artă de la Clubul Tineretului, secţia pictură pe sticlă şi ceramică, participând la câteva expoziţii de grup alături de alţi cursanţi. Ulterior, a fost pictor executant la cooperativa „Meşteşugarul“, designer la o fabrică din oraş, iar mai apoi liber profesionist. „Am fost mereu un autodidact. N-am ieşit în luminile rampei, dar am lucrat continuu, pentru mine, am lucrat chiar şi pictură clasică, impresionism. A fost o plăcere personală această latură creativă, chiar şi materială, având în vedere că am lucrat în domeniu“, arată Daniel Vasiu.

Daniel VASIU | artist plastic: „Această expoziţie e un început. Aş putea spune că mi-am crescut oarecum standardul şi aşteptările. Mi-aş dori să fac o serie de lucrări de ceramică, câteva lucrări de sculptură şi mi-aş dori să vin cu o altă expoziţie, în care să arăt o altă faţetă artistică, să deschid calea spre un alt univers creativ, spre alte domenii.“

Mentor pentru artişti

Artistul plastic Grigorie Muntean a pus bazele Art Group în anul 2003. Iniţial, cursurile s-au desfăşurat în atelierul acestuia de la Cercul Militar Mediaş, iar apoi, din anul 2006, în atelierul artistului de pe strada Johannes Honterus, la doi paşi de centrul istoric al oraşului. În cei zece ani de activitate, sute de iubitori ai artelor plastice au trecut pragul atelierului, iar cei mai buni au expus apoi în cadrul unor expoziţii anuale colective.



    Trimite prin e-mail