duminică, 24 februarie 2013

Publicat la 2/24/2013 12:00:00 p.m. de Redacţie

Thellmann, motiv de discordie între PDL și Iohannis, dar și în interiorul PDL

Trecerea fostului primar al Mediașului, Daniel Thellmann (foto), de la FDGR la PDL ar fi motivul pentru care democrat-liberalii nu au putut avea o colaborare cu Klaus Iohannis, este de părere senatorul Ion Ariton, președintele organizației județene PDL Sibiu.


Deputatul PDL Raluca Turcan este de părere că liderii PDL Sibiu nu au știut să facă posibilă o "colaborare politică" cu primarul Sibiului. "Întotdeauna am avut o colaborare corectă cu Klaus Iohannis și am apreciat dezvoltarea pe care Sibiul a avut-o sub mandatul acestuia. Din nefericire, ca membru al organizației PDL Sibiu, constat că din cauza lipsei de viziune a președintelui PDL Sibiu nu a fost posibilă o colaborare politică cu Klaus Iohannis. Ca membru PDL, regret că Klaus Iohannis a intrat în PNL. Eu mi-aș fi dorit cel puțin o colaborare cu primarul Klaus Iohannis, evident, dacă nu mi-aș fi dorit chiar să vină în PDL", a declarat Turcan pentru ziare.com.

"S-a decis la nivel național"

În replică, Ariton amintește că primirea în partid a regretatului Thellman a marcat începutul conflictului deschis dintre democrat-liberali și Iohannis. "Dacă la asta se referă, atunci ar trebui să știe că acea decizie nu s-a luat la nivelul organizației locale, ci la nivel național", a precizat șeful democrat-liberalilor sibieni. La vremea respectivă, el nu a dat importanță răcirii relațiilor. "Eu cred că dl. Iohannis este supărat pentru că a pierdut un om care mai mult ca sigur că va ieşi primar din nou, dar nu este vina mea sau a PDL-ului. Dl. Thellmann şi-a depus o adeziune, iar cei de la Mediaş au acceptat-o. Îl rog totuşi pe dl. primar să nu facă afirmaţii nefondate legate de racolări, pentru că noi n-am facut presiuni asupra nimănui. Se exagerează. O să-i treacă d-lui Iohannis", a comentat Ion Ariton.

"Am ales Mediașul"

Daniel Thellmann a intrat în politică în anul 2000, când a fost ales consilier județean pe listele Forumului Democrat al Germanilor din România, al cărui membru fondator a fost. Tot din postura de membru FDGR, a câștigat și primul mandat de primar, în 2004. Patru ani mai târziu, a trecut la PDL împreună cu mai mulți membrii ai Forumului din Mediaș, a candidat din partea acestei formațiuni și a recâștigat fotoliul de primar din primul tur. "Într-o şedinţă de criză, am decis că singura posibilitate pentru ca listele să poată fi depuse în termen şi să putem candida la Mediaş în formula promisă este să mergem pe listele PDL, cu toate consecinţele care decurg. Ne-am înscris în PDL fiind cuprinşi pe liste şi gestul nostru întâreşte buna colaborare pe care am avut-o cu PDL. Am fost puşi şi de colegii noştri de la Sibiu între a alege de a fi loiali Forumului, sau a fi loiali medieşenilor. Noi am ales Mediaşul", motiva, în acel moment, Thellmann, care a ținut la tandemul cu Teodor Neamțu - viceprimar și apoi primar PDL. "A fost o greşeală din partea PDL-ului, iar domnul Thelman, un trădător, a pierdut încrederea Forumului şi încrederea mea. M-am întâlnit de două ori cu el şi l-am sfătuit să nu se treacă la PDL, dar el mi-a spus că, pentru ambiţiile sale politice, FDGR-ul este prea mic. Probabil că îşi doreşte un os mai mare de ros. În acest caz, nu se mai pune problema vreunei alianţe nici cu UDMR-ul şi cu atât mai puţin cu PDL-ul, care din concurenţi s-au transformat în adversari politici", a punctat Iohannis la începutul campaniei electorale pentru localele din 2008. După moartea prematură a lui Thellmann, Iohannis nu a venit nici măcar la înmormântarea fostului edil.



    Trimite prin e-mail