vineri, 22 februarie 2013

Publicat la 2/22/2013 08:32:00 a.m. de Redacţie

Schimb româno-francez la Şcoala de Gaz

Parteneriatul dintre Şcoala Naţională de Gaz şi liceul francez "Jeanne D'Arc" a ajuns în al nouălea an.


Autor: Alex PÎNTEA

Municipiul Mediaş a primit, la începutul acestei săptămâni, vizita unui grup de elevi şi profesori de la liceul „Jeanne D'Arc“, din oraşul francez Rennes. Aceştia vor rămâne în România timp de o săptămână, în cadrul unui schimb de experienţă care a început în anul 2005. Iniţiativa i-a aparţinut unei foste eleve a SNG, Lidia Mocanu, care a predat la liceul din Rennes.

Al nouălea an

Francezii au fost primiţi de către primarul Teodor Neamţu şi viceprimarul George Petrescu. Neamţu le-a făcut o scurtă prezentare a municipiului de pe Târnava Mare. „Ne bucurăm să avem oaspeţi la SNG. Vom încerca să facem şi din această vizită a lor la noi o sărbătoare, atât pentru ei, cât şi pentru elevii şcolii noastre. Pornind de la această idee, am pregătit şi în acest an un program destul de bogat, astfel încât elevii francezi să-şi poată forma o imagine nu numai despre viaţa într-o familie românească, ci şi despre frumuseţile regiunii, ale oraşului sau a obiectivelor istorice din zonă. Este o colaborare de nouă ani de zile şi cred că puţine licee din ţară se pot mândri cu aşa ceva“, a mărturisit Ştefan Valea, directorul SNG.

„Totul este foarte interesant“

Pentru tineri, acesta reprezintă un mod foarte bun de a lega prietenii, de a cunoaşte alte culturi şi de a învăţa diferite lucruri unii despre ceilalţi. „Sunt pentru prima dată la Mediaş. Mi se pare un oraş frumos, cu monumente deosebite, este chiar în regulă. Acest schimb îmi oferă posibilitatea de a vedea altă cultură, alţi oameni, lucruri care sunt diferite faţă de cele din Franţa. Felul în care se trăieşte aici, tradiţiile, totul este foarte interesant. Tinerii de aici sunt la fel ca şi cei de la noi, nu sunt diferenţe“, consideră una dintre elevele din Franţa.

Program variat

Elevii francezi vor vizita municipiul Mediaş, vor merge la Muzeul Tehnicii Populare din Sibiu şi vor face o excursie la Păltiniş, dar şi la Castelul Bran, Muzeul Naţional Peleş, Salina Turda şi cetăţile Alba Iulia şi Sighişoara.



    Trimite prin e-mail