duminică, 17 februarie 2013

Publicat la 2/17/2013 03:53:00 p.m. de Redacţie

Proiectul lui Arcaş, primit cu rezerve

Angajarea persoanelor care beneficiază de venitul minim garantat - un proiect propus de senatorul medieşean Viorel Arcaş - ar fi o idee bună, dacă de la bugetul naţional s-ar asigura şi susţinerea financiară a acestei iniţiative, este de părere Elena Marian, primarul comunei Brateiu.


„Încă n-am luat cunoştinţă de acest proiect. Eu zic că nu e rău, dar trebuie să ţinem cont că, momentan, aceste persoane primesc fonduri venite de la bugetul judeţean, iar dacă le angajăm la primărie, ar trebui să le plătim noi. Dacă ar veni şi fonduri, ar fi mai bine pentru noi, fiindcă ar trebui să vină zilnic la lucru şi activitatea pe care o desfăşoară va putea fi verificată temeinic. Ideile vin, dar se opresc când vine vorba de finanţare şi cofinanţare“, a comentat Elena Marian. La ora actuală, în Brateiu sunt aproximativ 200 de beneficiari ai acestei forme de ajutor social, care în schimbul banilor primiţi trebuie să presteze lunar un anumit număr de ore de muncă în folosul comunităţii.

Cu bătaie lungă

Arcaş are pe rol o iniţiativă care se referă la încadrarea în muncă a celor care primesc venitul minim garantat. „Am în vedere ca beneficiarii Legii 416 să poată fi angajaţi ai primăriilor şi astfel să aibă şi carte de muncă, să li se plătească nişte contribuţii şi să poată ieşi, la un moment dat, şi ei la pensie. Şi aşa nu-şi prea fac treaba, măcar dacă vor fi angajaţi vor trebui să vină ca la serviciu. Asta nu implică eforturi financiare deosebite pentru administraţiile locale – li se vor plăti aceiaşi bani, în plus va fi doar plata acelor contribuţii. Trebuie să lămuresc întâi grupul nostru parlamentar şi să demarăm procesul legislativ“, a explicat social-democratul.

„Stimulent“ pentru buget

Prevederea legală potrivit căreia beneficiarii venitului minim garantat îşi pierd drepturile pe anul următor dacă nu plătesc la timp dările locale a avut consecinţe pozitive la Brateiu. „Asta a fost un «stimulent». Astfel, în 2012, procentul de încasare a taxelor şi impozitelor locale a fost unul bun, de peste 90 la sută, şi la fel estimăm că va fi şi anul acesta. Asta este datorită legilor – dacă te preocupi să le şi aplici“, conchide Elena Marian. (A. L.)



    Trimite prin e-mail