duminică, 17 februarie 2013

Publicat la 2/17/2013 04:21:00 p.m. de Redacţie

Deliman, profesor în sportul minţii

De şapte ani de zile, antrenorul medieşean Emil Deliman se ocupă de micii şahişti din Mediaş, iar prin şcoala sa au trecut deja câteva sute de copii.



Autor: Milu OLTEAN

Nu poate rivaliza cu fotbalul când vine vorba de deschis buletinele de ştiri sportive, nu este un fenomen de masă care să atragă în jurul său fotomodele şi sume uriaşe de bani. Este considerat un sport elitist, nu la îndemâna oricui, dar chiar şi în aceste condiţii „vitrege“, sportul minţii are destui fani. Mediaşul este un oraş privilegiat, având în vedere că înainte de ’90 în oraş erau numeroase cluburi, iar istoria recentă este marcată de competiţia cu mare greutate numită pe drept cuvânt „Turneul Regilor“. În ultimii ani, Emil Deliman se ocupă de micii şahişti din Mediaş, iar prin mâna sa au trecut deja câteva sute de tinere speranţe. Clubul său, Tera Şah, a rămas singurul club de profil din oraş.

Pregătiri pentru finală

În sala de antrenament de la şcoala gimnazială „Cireşarii“ miroase a creier ars, iar micii şahişti ascultă cu atenţie indicaţiile antrenorului. Când li se vorbeşte de poziţii pe tablă, de mari maeştri şi de partide care au scris istorie, micii jucători sunt la fel de concentraţi ca atunci când aşezaţi cu mâinile sub bărbie ghicesc şi calculează variante. Mai sunt câteva săptămâni până la finala Campionatului Naţional de Juniori de la Călimăneşti, iar pregătirile sunt în toi. Anul acesta, patru sportivi de la clubul său vor intra în luptă pentru medalii şi pentru un loc în lotul naţional, iar antrenorul Deliman este convins că rezultatele vor fi foarte bune. „În perioada imediat următoare, avem programate turnee de pregătire la Alba Iulia şi Sibiu. Ne pregătim intens pentru finala Campionatului Naţional. Anul acesta vom avea la competiţie patru sportivi, Denis Stoia şi Denis Suciu la categoria băieţi 14 ani, Teodora Popa intră în concurs la fete 14 ani, iar Antonio Deliman, la băieţi 18 ani. Îmi pare rău că nu putem duce şi alţi concurenţi, pentru că avem şapte înscrişi la grupa de începători la club, însă aceştia au început pregătirile abia în toamna trecută şi nu sunt încă la nivelul unei asemenea competiţii. Chiar sunt un băieţel şi o fetiţă, ambii de 5 ani, talentaţi, care cred că anul viitor vor face o figură frumoasă. Trebuie să aibă răbdare şi să muncească”, îi încurajează Deliman.

Aşteptări mari

Antrenorul medieşean ne-a mărturisit că elevii care vor reprezenta Mediaşul la finală au şanse mari să facă rezultate foarte bune, toţi patru având calităţi ce-i recomandă pentru un loc în lotul naţional. Mai mult decât atât, Deliman crede că Teodor Popa poate urca pe podium, având în vedere că a muncit foarte mult. „La băieţi mă aştept să prindă un loc în primii 10, ceea ce i-ar duce automat în lotul naţional. Dacă luăm în considerare că în luptă, la fiecare categorie, sunt cel puţin 60 de concurenţi, eu zic că e o performanţă foarte bună. În cazul Teodorei, mă aştept la medalie, având în vedere că ea a participat şi anul trecut, unde s-a clasat pe locul 13, la egalitate de puncte cu locul 10. Ea a muncit mult şi cred că rezultatele se vor vedea. Oricum, am mare încredere în sportivii noştri“, conchide antrenorul medieşean.

Secretul reuşitei

Succesul în sportul minţii are la bază ore peste ore petrecute studiind partide, poziţii, diferite diagrame, atât la club, cât şi acasă. Munca este cuvântul de ordine. „Facem trei antrenamente de câte două ore pe săptămână, în total şase ore de tactică, strategie, rezolvări de diagrame preluate din partidele marilor maeştri, rezolvarea diferitelor probleme pe tabla de şah. Dincolo de discuţiile şi antrenamentele de la sală, este foarte important şi studiul individual al fiecărui sportiv, acasă. Cine e pasionat şi studiază progresează repede. Orele de studiu individual peste orele de antrenament, toate duc la rezultate bune“, este de părere Emil Deliman.

Un club cu rezultate

Tera Şah este singurul club de şah din Mediaş, iar copiii care descifrează tainele sportului minţii trec prin mâna antrenorului Emil Deliman. Acesta obişnuieşte să spună că şahul este şi o lecţie de viaţă, iar elevii care i-au trecut de-a lungul anilor pragul clubului au învăţat acest fapt. „Şahul e o lecţie de viaţă. Eu aşa le spun elevilor. Le dau exemple din viaţă, îi învăţ despre graba care strică treaba… e o regulă în viaţă, e o regulă în şah! Mai sunt şi multe altele. Cred că marea majoritate a copiilor care vin la şah nu vin pentru mare performanţă. Părinţii îi aduc pentru a-i deprinde cu reguli, cu moduri de a gândi şi de a reacţiona. Ne putem lăuda cu performanţe foarte bune la nivelul clubului. Astfel, în 2007, Antonio Deliman a fost vicecampion naţional, Constantin Dalidis şi Denis Stoia au fost şi ei campioni naţionali la şah rapid. Avem în palmares numeroase rezultate foarte bune la campionate naţionale, dar şi multe turnee câştigate la Cluj, Sibiu, Petroşani, Mureş“, aminteşte Deliman. Rezultatele bune ale clubului medieşean au făcut ca Federaţia Română de Şah să organizeze la Mediaş un centru de excelenţă în şah între anii 2008 şi 2010. „A fost o performanţă extraordinară, ca urmare a muncii noastre. «Crema» şahului românesc din zona Transilvaniei s-a antrenat la Mediaş, alături de mari maeştri, e o performanţă. Programul a fost sistat din 2011, dar în palmaresul nostru e o reuşită“, se mândreşte medieşeanul.

Pledoarie pentru şah în şcoli

La finele anului trecut, cu sprijinul municipalităţii, Deliman a fost autorul primului ghid de şah pentru începători scris la Mediaş. Antrenorul spune că a gândit „Ghidul şahistului începător“ ca o pledoarie pentru introducerea şahului ca disciplină în şcoli. „Am scris această carte care oferă informaţii de bază adresate copiilor. Cartea oferă elemente necesare pentru a descifra ABC-ul acestui sport şi pentru a juca în mod corect o partidă. Din practică, am observat că sunt destui elevi care vin la club şi ştiu deja mutările, ştiu elemente de bază, dar unele învăţate greşit şi ştiu cât timp îmi ia să corectez tot ceea ce a fost învăţat în mod greşit. Cartea s-a distribuit şi se distribuie gratuit în şcolile din oraş, prin sprijinul Direcţiei de Cultură Mediaş“, arată autorul.

Două cluburi pentru juniori în judeţ

Soarta micilor jucători în judeţul Sibiu se află pe mâinile a două cluburi, Tera Şah din Mediaş şi Logismart din Sibiu, singurele care se ocupă de juniori. Regretul antrenorului medieşean este acela că nu mai există în judeţ un al treilea club de juniori, ceea ce ar fi permis înfiinţarea unei asociaţii care să reprezinte mult mai bine interesele şahiştilor în curs de afirmare. „Avem o colaborare excelentă cu Logismart din Sibiu, avem turnee şi stagii de pregătire comune. Acolo se ocupă de micii şahişti Corina şi Daniel Moldovan, Daniel este medieşean la origine, aşa că avem o colaborare strânsă. Suntem singurele cluburi din judeţ care ne ocupăm de juniori“, a mărturisit Emil Deliman.

Aşa tată, aşa fiu

Se spune că aşchia nu sare departe de trunchi, iar în cazul fiului antrenorului medieşean, zicala s-a adeverit. Antonio Deliman are 18 ani, este vicecampion naţional în 2007 şi un jucător consacrat în turneele naţionale. „Cred că, pentru fiul meu, şahul va rămâne o mare pasiune. El continuă cariera de jucător, dar îşi doreşte să devină organizator de turnee. Probabil, în viitor, mă va «degreva» pe mine de aceste sarcini, iar mai încolo, cine ştie, va merge şi pe calea antrenoratului“, a dezvăluit medieşeanul.

Citiţi reportajul integral în ediţia tipărită a ziarului.



    Trimite prin e-mail