vineri, 22 februarie 2013

Publicat la 2/22/2013 12:21:00 p.m. de Redacţie

Meditur scumpește biletele

Biletele pentru transportul în comun se scumpesc la Mediaş. De la începutul lunii aprilie, medieşenii vor plăti cu 50 la sută mai mult pentru fiecare călătorie. Majorarea este forţată de scumpirile din ultimii ani la carburanţi, energie electrică, piese de schimb şi alte costuri pe care le are operatorul de transport local.


Autor: Alex PÎNTEA

Meditur cere Consiliului Local Mediaş să ia în discuţie majorarea preţului biletelor pentru călătoria cu mijloacele de transport în comun. „Solicitarea noastră se datorează creşterii tuturor preţurilor. Mă refer, însă, în principal, la două categorii mari. Primul este preţul motorinei care din anul 2010, când a avut loc, ultima ajustare a tarifului, neresimţită la momentul respectiv de călători, a crescut cu 30 la sută. Tot în această perioadă, Meditur a practicat unele extinderi de trasee, multiplicarea staţiilor de autobuz, iar în ceea ce priveşte starea drumurilor, care necesită o mulţime de porniri, opriri, asta o ştie toată lumea. Toate acestea implică un consum mai mare de carburant“, susţine Dan Voinea, directorul general al societăţii.

Costul real al unei călătorii este de 2,38 lei, dar municipalitatea
subvenționează diferența până la tariful plătit de medieșeni

Un singur abonament

Conducerea operatorului de transport local a mai solicitat unificarea abonamentelor. De asemenea, Meditur are în vedere preţuri identice la bilete şi abonamente cu cele din Mediaş pentru persoanele care locuiesc în Ighişul Nou. „Ca noutate, am mers cu propunerea către Consiliul Local de unificare a tarifelor la abonamentelor. Nu vor mai fi abonamente pe o linie sau două linii, ci un singur abonament pe toate liniile. Am constatat că numărul de călătorii în satul aparţinător Ighişul Nou este destul de redus şi am mers cu propunerea de tarife identice şi pentru Ighiş şi pentru Mediaş. Astfel atât biletele, cât şi abonamentele vor costa la fel şi pentru locuitorii de acolo şi pentru cei din oraş. Mai trebuie precizat faptul că beneficiarii de gratuităţi nu vor fi afectaţi în niciun fel“, a indicat Voinea.

Subvenţii din buget

Primarul Teodor Neamţu a amintit că, la Mediaş, preţul biletului este acelaşi din anul 1999. În toată această perioadă nu au mai fost decât ajustări suportate din bugetul local. „Societatea Meditur a prezentat tarifele pentru costurile unei călătorii. Practic, datorită scumpirii carburanţilor, energiei electrice, a pieselor de schimb, acesta a ajuns la tariful de 2,38 lei. Costul călătoriei este de 1 leu, iar diferenţa care trebuie asigurată de la bugetul local este una mare“, a indicat Neamţu.

Consilierii decid

Proiectul de hotărâre privind modificarea tarifelor de călătorie şi a abonamentelor la transportul local în comun de călători în municipiul Mediaş se află, în prezent, pe agenda Consiliului Local. Aleşii vor decide, la începutul săpătămânii viitoare, dacă vor da sau nu curs solicitării Meditur. Noul tarif ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie.



    Trimite prin e-mail