sâmbătă, 9 februarie 2013

Publicat la 2/09/2013 10:30:00 a.m. de Redacţie

Femeile care trăiesc în zone poluate nasc mai des bebeluşi cu greutate mică

Oamenii de ştiinţă au constatat că, cu cât gradul de poluare este mai mare, cu atât creşte numărul bebeluşilor născuţi cu greutate mică.

Agerpres relatează că femeile însărcinate care trăiesc într-un mediu plin de gaze de eşapament de la maşini şi de la centralele pe cărbune prezintă un risc crescut să nască copii mai mici decât normal, potrivit unui amplu studiu internaţional publicat miercuri în revista medicală americană Environmental Health Perspectives şi menţionat de "Le Point". Aceasta este cea mai amplă cercetare efectuată până în prezent în privinţa legăturii dintre poluarea aerului şi dezvoltarea fetusului, precizează autorii.
Greutatea mică la naştere - sub 2,5 kg - poate semnala un risc crescut de boli şi de mortalitate infantilă, precum şi probleme de sănătate cronice mai târziu, în cursul vieţii, arată dr Payam Dadvand de la Centrul de cercetări de epidemiologie mentală din Barcelona (Spania), unul din principalii coautori. "Sunt niveluri de poluare a aerului la care suntem expuşi aproape toţi. Particulele microscopice se găsesc peste tot în aerul pe care îl respirăm", spune şi dr Tracey Woodroof, profesor de ginecologie şi ştiinţă a reproducerii la Universitatea California din San Francisco. Ea remarcă faptul că ţările care au reglementări mai stricte în privinţa reducerii poluării produse de maşini şi centralele pe cărbune se bucură de niveluri mai scăzute ale poluanţilor. "În Statele Unite, am arătat timp de câteva decenii că avantajele pentru sănătatea publică create de reducerea poluării aerului sunt mult mai mari decât costurile", a mai spus dr Woodroof. 
Studiul a luat în considerare 3 milioane de naşteri din nouă ţări şi 14 regiuni din America de Nord, Africa de Sud, Europa, Asia şi Australia, majoritatea datelor fiind strânse la mijlocul anilor 1990 şi la sfârşitul deceniului 2000.



    Trimite prin e-mail