sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Publicat la 1/12/2013 05:57:00 p.m. de Redacţie

Cinema fără cinefili! De la an la an, „Mediensis“ are tot mai puţini spectatori

Filmul văzut pe ecran mare, în sala de cinema, are tot mai puţină căutare. Anul trecut, numărul de spectatori înregistraţi a fost mai mic decât în 2011. Cel mai urmărit film a strâns 682 de medieşeni.



Paradoxal - în perioada în care nu a funcţionat un cinematograf, toată lumea l-a cerut, iar după deschiderea sa, de la an la an, au fost tot mai puţini spectatori. Asta deşi preţul biletelor nu s-a schimbat în ultimii trei ani.

Autor: Alex PÎNTEA

Numărul celor care merg la cinematograf este în scădere vizibilă de la un an la altul. În 2012, rapoartele arată că 4.481 medieşeni au trecut pragul cinematografului „Mediensis“, faţă de 4.687, câţi au fost înregistraţi în anul anterior. „Faţă de anul 2011, numărul persoanelor care au decis să vizioneze un film  în cinematograf a scăzut cu 206 persoane, iar comparativ cu anul 2009, numărul spectatorilor s-a înjumătaţit“, descrie Andreea Duma, din cadrul Serviciului Relaţii al Primăriei Mediaş.

Comediile, în top

Filmul de desene animate „Ice Age 4“ a fost cel mai vizionat film al anului trecut la cinematograful Mediaşului. Pelicula a atras 682 spectatori, cu aproape 300 mai mulţi decât cel mai vizionat film din 2011, „Ursul Yogi“, care a avut 405 spectatori. „Pe locul al doilea se află producţia «Ted», cu 365 spectatori, iar pe locul al treilea se află filmul «Zori de zi», cu 329 de spectatori“, detaliază Duma.

Bilete ieftine

În ultimii doi ani, un bilet pentru un adult a costat 7 lei, pentru un copil a fost de 5 lei, iar pentru grupurile organizate, de doar 3 lei pentru o persoană. De asemenea, miercurea, doritorii pot profita de oferta Orange Film şi pot achiziţiona două bilete la preţ de unul. Pentru anul în curs, preţurile au rămas aceleaşi, astfel că reprezentanţii municipalităţii speră la un număr mai mare de spectatori. „Şi în 2013, cele mai noi producţii vor ajunge în cinematograful medieşean, motiv pentru care vă lansăm invitaţia de a trece pragul acestei instituţii, pentru a viziona într-un cadru adecvat cele mai recente producţii“, conchide reprezentanta municipalităţii.

Interes în scădere

Din 2003 şi până în 2006, în municipiul Mediaş nu a funcţionat nici un cinematograf. „Mediensis“ a fost inaugurat oficial la sfârşitul lunii septembrie 2006, cu ocazia Zilelor Tineretului Medieşean. Deschiderea a avut loc cu un an întârziere faţă de data stabilită iniţial. Primul film care a rulat a fost premiera la „Cocoşul decapitat“, aparţinând regizorului Radu Gabrea. O parte din film a fost turnată în municipiul de pe Târnava Mare. Totuşi, în ultimii trei-patru ani, sala de cinema a fost rareori plină. În medie, „Mediensis“ a vândut zilnic mai puţin de 15 bilete.

Activitate în social media

În speranţa de a atrage mai mulţi cinefili, responsabilii cinematografului medieşean au lansat, în aprilie anul trecut, un blog pe care anunţă noutăţile care vor rula la „Mediensis“, dar şi o pagină de Facebook. „În acest timp scurt am reuşit să adunăm 152 de persoane pe pagina de Facebook, pe care sperăm că informaţiile de pe acest blog i-au ajutat. Pentru a face mai cunoscut acest blog am decis să participăm la Mediaş Blog Awards 2012, ajuns la ediţia a IV-a“, spun reprezentanţii instituţiei. Blogul a obţinut premiul al doilea la secţiunea „Blog de instituţie“.



    Trimite prin e-mail