sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Publicat la 1/26/2013 08:22:00 p.m. de Redacţie

Câte o gogoaşă pentru fiecare agniţean!

Asociaţia "Breasla Lolelor" organizează mâine, în Agnita, evenimentul "Fuga Lolelor" ("Urzelnlauf"), cu sprijinul Primăriei Agnita şi al Grupului de Acţiune Locală Microregiunea Hârtibaciu.

La paradă vor lua parte 196 de personaje mascate, cu vârste cuprinse între 3 şi 70 de ani, care vor însoţi simbolurile tradiţionale ale breslelor săseşti din Agnita. "Estimăm că în total se vor pregăti, cu ocazia acestui eveniment, peste 10.000 de gogoşi. Ne aşteptăm ca anul acesta să batem un record al numărului de spectatori prezenţi", anunţă organizatorii, printr-un comunicat de presă.
Evenimentul va începe la ora 9.30, pe strada Avram Iancu, în zona IMIX. Lolele vor defila începând cu ora 10.00, timp de aproximativ o oră, până în faţa Primăriei, unde va avea loc spectacolul lolelor şi reprezentaţii ale personajelor breslelor, acompaniate de fanfară. Tot aici, oficialităţile oraşului şi cele invitate vor adresa câteva cuvinte participanţilor la acest moment festiv.
După terminarea spectacolului, lolele vor umple străzile oraşului, făcând zgomot cu bice şi tălăngi, pentru a alunga spiritele rele, vizitează prieteni sau rude, unde se bea vin, se mănâncă şi se cântă. Dispărut din România odată cu emigrarea majorităţii saşilor, acest obicei, atestat încă din secolul al XVII-lea, înglobează obiceiuri ale breslelor locale conduse de saşi. În prezent, obiceiul a fost reluat şi este prezentat ca o moştenire culturală locală de mare însemnătate. (A. L. | sursa foto: traditionen.evang.ro)



    Trimite prin e-mail