sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Publicat la 1/12/2013 01:55:00 p.m. de Anonim

Buget în lucru

„Puşculiţa“ Mediaşului în 2013 se va cifra la 93 milioane de lei, aproape ca şi anul trecut. Obiectivele majore pentru anul în curs se leagă de terminarea proiectului de infrastructură de apă şi apă uzată, iar ulterior demararea lucrărilor pentru refacerea infrastructurii rutiere. Totodată, vor porni şi o serie de proiecte noi, printre care piaţa agroalimentară din cartierul Vitrometan, dar şi centrul cultural din fosta unitate militară de aviaţie.


Autor: Alex PÎNTEA

Municipalitatea lucrează, în prezent, la proiectul de buget pe anul care tocmai a început. Conform estimărilor, acesta va fi aproximativ egal cu bugetul din 2012. „Este perioada în care lucrăm la bugetul municipalităţii pentru acest an. Deja am avut o serie de discuţii care s-au concretizat într-un buget preliminar, care rămâne sub rezerva alocaţiilor de la stat. Trebuie să vă spun că, în prezent, acesta este dezechilibrat în favoarea cheltuielilor. care sunt cu 34 de milioane de lei mai mari, însă în continuare se lucrează la echilibrarea bugetului“, a menţionat primarul Teodor Neamţu. 

Întâi apa, apoi drumurile

Edilul-şef al Mediaşului a vorbit şi despre obiectivele principale pentru anul în curs. Primul şi cel mai important este acela de terminare a proiectului de infrastructură de apă şi apă uzată. „Acest proiect foarte mare trebuia finalizat la sfârşitul anului trecut. El va fi gata totuşi la jumătatea acestui an, iar ulterior vom putea demara lucrările de refacere a infrastructurii rutiere. Pentru acest lucru vom aloca societăţii Gospodăria Comunală suma de 9 milioane de lei, cu aproximativ 30% mai mult decât anul trecut“, a mai explicat Neamţu. 

Bani de la BERD

În această primăvară vor demara şi lucrările de investiţii finanţate în urma acordului cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Primăria Mediaş a împrumutat 33 de milioane de lei, bani care vor fi folosiţi pentru realizarea a 37 de obiective de investiţii, mai exact lucrări de infrastructură rutieră şi apă-canal pe 39 de artere din municipiul Mediaş şi nouă străzi din Ighiş. „Practic, vom înfiinţa reţeaua publică de apă şi apă uzată şi vom amenaja străzile din satul aparţinător Ighişul Nou. În acelaşi timp, vom reabilita sistemul de alimentare cu apă, canalizare menajeră, pluvială şi sistem rutier la majoritatea străzilor din Mediaş care nu sunt modernizate“, a sintetizat şeful administraţiei locale.

Dezbatere publică

Săptămâna viitoare, proiectul de  buget va fi adus şi în atenţia liderilor de grupuri politice din cadrul Consiliului Local. Ulterior, pentru a-i informa pe medieşeni cu privire la modul în care vor fi cheltuiţi banii publici în 2013, Primăria Mediaş va organiza şi o dezbatere publică. La aceasta vor fi invitaţi toţi cei care vor să afle mai multe despre modul în care a fost gândit bugetul. Aceştia vor avea posibilitatea să facă sugestii şi propuneri de care se va ţine cont în versiunea finală a bugetului.

Proiecte noi

În acest an vor începe lucrările la piaţa agroalimentară din cartierul Vitrometan. De asemenea, va demara şi proiectul unui centru cultural pe locaţia fostei şcoli de aviaţie. Tot aici este prevăzut şi un amplu proiect de reabilitare a zonei, prin introducerea reţelelor de apă şi canalizare, respectiv de realizare a infrastructurii rutiere.



    Trimite prin e-mail