vineri, 14 decembrie 2012

Publicat la 12/14/2012 08:37:00 a.m. de Anonim

Solişti şi trupe de muzică folk se întrec de astăzi în municipiul nostru


În această după-amiază începe festivalul-concurs de muzică folk „Mediaş - Cetate Seculară“. Manifestarea ajunsă la cea de-a 29-a ediţie se adresează şi de această dată soliştilor şi grupurilor de muzică folk din ţară. Aceştia se vor întrece timp de două zile pe scena Sălii Traube. Festivalul este organizat de către Primăria Mediaş, prin Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, în colaborare cu Asociaţia „Mediaş - Cetate Seculară“.


Autor: Alex PÎNTEA

Prima seară a festivalului naţional de folk de la Mediaş va cuprinde recitalurile celor 14 concurenţi, solişti, dar şi trupe. „Festivalul începe în această după-amiază la ora 18. Fiind un festival-concurs, care dă şansa tinerilor şi nu numai de a se promova, va începe cu întrecerea acestora”, motivează Cristina Pustai, directorul festivalului. Din programul serii nu vor lipsi şi mai multe recitaluri ale unor artişti consacraţi. „Avem recitaluri susţinute de câştigătorii de anul trecut şi de acum doi ani, Cosmin Vaman şi Cristina Baca, un interpret din Alba Iulia, Adi Mitescu, iar seara se încheie cu Marius Matache & Folk Imperfect”, a detaliat Ioan Ivan, preşedintele Asociaţiei „Mediaş - Cetate Seculară“.

Gala laureaţilor

În cea de-a doua zi a festivalului va avea loc festivitatea de premiere şi gala laureaţilor. „Cei 14 concurenţi admişi confirmă trendul ascendent al folk-ului, ca gen muzical specific ţării noastre. Va fi o luptă strânsă în care armele principale sunt poezia şi muzica. Succes tuturor concurenţilor!”, transmite Lucian Costea, directorul DMCSTT Mediaş. Seara se va încheia cu recitaluri susţinute de grupul „Motto“, Virgil Suciu, Vasile Mardare, Magda Puşkaş şi „Poesis“.

Probleme financiare

Principala noutate din acest an este aceea că evenimentul va fi organizat de către Primăria Mediaş, prin Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, în colaborare cu Asociaţia „Mediaş - Cetate Seculară“. „Până acum, festivalul a fost organizat de către Asociaţia «Mediaş - Cetate Seculară». Anul acesta, am fost cumva salvaţi de către Primăria Mediaş, care a înţeles că ne este puţin greu, deoarece fondurile care veneau din diferite sponsorizări au devenit tot mai mici, astfel că din acest an Primăria este organizator principal“, a completat Cristina Pustai. 

Ediţia a 29-a

Festivalul „Mediaş - Cetate Seculară” a fost organizat în anul 2010, după o pauză de nouă ani. Manifestarea ajunsă la cea de-a 29-a ediţie a debutat la Mediaş în 1974. Aici au debutat numeroşi tineri pasionaţi de muzică şi poezie, care au reuşit să răzbată dincolo de porţile sufletului omenesc. Printre aceştia se numără Maria Gheorghiu, Emeric Imre, Florin Săsărman, Maria Magdalena Dănăilă, Lea Muszka, Ion Cerchezan, Vasile Mardare şi mulţi alţii. Festivalul s-a bucurat de prezenţa constantă în sălile de spectacol a unui numeros public iubitor al genului.
    Trimite prin e-mail