joi, 20 decembrie 2012

Publicat la 12/20/2012 03:17:00 p.m. de Anonim

14 solişti şi trupe de muzică folk s-au întrecut la Mediaş

Trofeul festivalului „Mediaş - Cetate Seculară” ediţia 2012 a fost câştigat de grupul Folk Syndrome din Braşov. Acesta este format din Iulia Caraiman şi Mihai Todoran. De asemenea, o impresie foarte bună a lăsat grupul Moldavia Folk, cel care a obţinut din partea juriului trei premii, două speciale şi premiul I. Festivalul a fost organizat cu sprijinul financiar al Primăriei Mediaş.


Autor: Alex PÎNTEA

Iulia Caraiman şi Mihai Todoran au debutat în această formulă chiar la Mediaş, în urmă cu doi ani. „Ne-am mobilizat destul de bine în ultima vreme, având intenţia de a veni la festival, şi se pare că a avut şi rezultate. Competiţia a fost echilibrată. Fiecare are stilul lui, farmecul lui şi, fiind atâta diversitate, cred că a fost de spus cine a fost cel mai bun”, a mărturisit câştigătoarea. La rândul său, Todoran a recunoscut că nu se aştepta la acest succes: „Sincer să vă spun, am fost şocat de decizia juriului, nu mă aşteptam. Mă gândeam la o menţiune, dar nu la marele premiu, dat fiind faptul că au fost mulţi concurenţi puternici, o competiţie de valoare. Pentru noi, premiul ăsta este un prilej de bucurie şi un puternic act care ne stimulează motivaţia de a participa la următoarea ediţie a unui festival de gen, inclusiv aici, la Mediaş”.

Iulia Caraiman şi Mihai Todoran au luat caimacul acestei ediţii


Au luat trei premii

Juriul a decis ca podiumul competiţiei să arate astfel: pe treapta a treia a urcat grupul Descântec din Iaşi, clujeanca Mara Bisiok a ocupat poziţia a doua, iar pe locul întâi s-a clasat cel mai popular grup prezent, Moldavia, tot din Iaşi, format din Nadina Prostire şi Andrei Gheorghiu. „Ne aşteptam să luăm un premiu, de asta am venit la concurs. Am fost surprinşi că am luat trei. Încercăm să cântăm ceea ce simţim şi să transmitem publicului şi oamenilor care ne ascultă felul în care înţelegem noi muzica”, a explicat Nadina Prostire. În continuare, Andrei Gheorghiu a apreciat că premiile câştigate încununează munca depusă. „A fost un concurs foarte frumos, am avut ocazia să ne cunoaştem între noi şi să facem ca ediţia asta să creeze legături şi să putem învăţa unii de la alţii. Suntem foarte fericiţi că am luat aceste trei premii. E o recunoaştere a muncii pe care am depus-o şi, în acelaşi timp, ne simţim foarte recunoscători pentru persoanele care ne-au fost alături până aici”, au fost cuvintele sale.

Recitaluri de excepţie

Ediţia din acest an a festivalului de folk s-a bucurat de mai multe recitaluri îndelung aplaudate. Astfel, în prima seară, pe scena Sălii Traube au urcat Cosmin Vaman & Alexandra Andrei, Cristina Baca, Adi, respectiv Marius Matache & Folk Imperfect. În cea de-a doua seară, auditoriul a avut parte de momente deosebite oferite de grupul Motto, Virgil Suciu, Vasile Mardare, Magda Puşkaş şi Poesis.

Cu sprijinul Primăriei

Principala noutate din acest an a festivalului de folk este aceea că evenimentul a fost organizat de către Primăria Mediaş, prin Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, în colaborare cu Asociaţia „Mediaş - Cetate Seculară”. „Până acum, festivalul a fost organizat de către Asociaţia «Mediaş - Cetate Seculară». Anul acesta am fost cumva salvaţi de către Primăria Mediaş, care a înţeles că ne este puţin greu, deoarece fondurile care veneau din diferite sponsorizări au devenit tot mai mici, astfel că din acest an Primăria este organizator principal”, arată Cristina Pustai, directorul festivalului.



    Trimite prin e-mail